Nakon što je početkom tjedna objavljen dokument u okviru održavanja Biskupske Sinode o obitelji u kojem se istovremeno tvrdi da bi gej katolici mogli dati vrijedan doprinos župama, no i da u homoseksualnim zajednicama postoje „moralni problemi“ te da istospolne zajednice nemaju istu osnovu kao zajednice vezane sakramentom braka.

Ta se dvojaka poruka svakojako interpretirala posljednjih dana. S jedne strane, prepoznavao se (minimalni) pomak u stavu Katoličke crkve, no s druge, tvrdilo se da ništa bitnog nije promijenilo u odnosu prema LGBT zajednici. No također, te su orijentacijske poruke izazvale i izvjesnu pomutnju među klerom koji sudjeluje na Sinodi te su smatrali potrebnim detaljnije ih pojasniti javnosti.

Konkretno, oglasio se američki kardinal Raymond Burke koji je u talijanskom listu Il Foglio poručio da se informacijama manipulira što ga posebice brine "jer značajan broj biskupa ne prihvaća ideje otvorenja“. Naime, promjene u stavu (ne samo prema LGBT zajednici, već i prema rastavljenim parovima i svima onima koji izlaze iz kategorije kršćanskog braka) nemaju osnovu u Bibilji.

Nadalje, južnoafrički kardinal Wilfrid Napier izjavio je dokument pogrešno protumačen, a i sam Vatikan je službeno poručio, preko svog glasnogovornika, da  je to radni, a ne konačni dokument.

Ukratko,strani mediji procjenjuju da su biskupi u Vatikanu (posebice konzervativna struja)  krenuli s operacijom "kontrole štete“ te da nikako ne žele ostaviti dojam da "pozitivno gledaju na istospolne veze“. Ovog vikenda trebao bi se objaviti konačni izvještaj sa Sinode, no s nestrpljenjem se očekuje i poruka pape Franje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.