Predstavnici organizacijskog odbora Beograd Pridea sastali su se s povjerenikom za informacije od javnog značaja, Rodoljubom Šabićem, koji im je obećao da će njihova prava biti poštivana.

Rekao je kako očekuje da će i svi drugi državni organi, u okviru svojih nadležnosti, postupati na isti način te da će poštivati zajamčena prava bez diskriminacije, javlja portal Gay Echo. Predstavnici organizacijskog odbora, Marko Ilić i Slobodan Stojanović, informirali su Šabića o tijeku aktivnosti na pripremi manifestacije i naglasili želju organizatora da ona protekne bez ikakvih incidenata. Ukazali su i na potrebu da država osigura sve potrebne uvjete za ostvarivanje Ustavom zajamčene slobode okupljanja.

Inače, ove godine su organizatori Beograd Pridea uputili niz zahtjeva: da se u okviru policijske uprave u svakom od 24 grada u Srbiji uspostavi kontakt-osoba za LGBT zajednicu koja će biti obučena za rad na problemima s kojima se zajednica susreće, ubrzanje rada policije, tužiteljstva i sudova u slučajevima kad su žrtve pripadnici LGBT zajednice i davanje prioriteta tim slučajevima, pokretanje javne rasprave o zakonskim prijedlozima od interesa za LGBT zajednicu i hitno usvajanje novih zakona oko kojih ne postoji spor u javnosti (npr. Zakon o priznavanju pravnih posljedica promjene spola), procesuiranje svih zbog čijih je prijetnji i pripreme nasilja zabranjen Beograd Pride 2011., 2012, i 2013., usvajanje Deklaracije protiv homofobije u Skupštini Srbije itd.


"Ponos za sve" naslov je promotivnog videospota ovogodišnjeg Beograd Pridea

Tjedan ponosa s raznim događanjima započinje 22. rujna, a završava u nedjelju, 28. rujna, kad će se održati završna manifestacija, Povorka ponosa, čiji će sudionici prošetati gradom rutom od zgrade Vlade Srbije u ulici Kneza Miloša do platoa ispred Skupštine Grada.

Podsjetimo, prethodnih godina beogradske su Povorke ponosa otkazivane u zadnji čas, i to zbog "ugrožavanja zdravlja, javnog morala ili sigurnosti ljudi i imovine", no prošlog rujna Beograđani su rekli "ne" zabrani i održali protestni Pride. Hoće li Srbija ove godine položiti ispit zrelosti i svojim građankama i građanima omogućiti neometanu Povorku ponosa, vidjet će se uskoro.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.