Foto: Vesna Lalić/ParaDA! - DA šetamo zajedno (Facebook)Nakon vijesti o otkazivanju beogradske Parade ponosa, tamošnji LGBT aktivisti, zajedno s podržavateljima, nisu htjeli priznati poraz i u večernjim satima organizirali skup u centru grada, koji se odmah potom pretvorio u protestnu šetnju gradom.

Oni su se prvo okupili ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj da bi potom krenuli u protestnu šetnju do Doma Narodne skupštine. Stotinjak ljudi, praćeni novinarima, krenuli su od vlade ulicom Kneza Miloša u šetnju, kako bi, prema riječima organizatora, Pride bio održan usprkos zabrani.

Sudionici protesta međusobno su se organizirali putem SMS poruka i društvenih mreža, a kažu kako je ovime za njih "Parada ponosa 2013." održana i počinju pripreme za održavanje parade sljedeće godine, javlja B92

Okupljeni su razvili zastave duginih boja te nosili transparente s natpisima "Ovo je Prajd, ovo je Srbija", "Pobjeda, Pobjeda" i "Živjela ljubav", a pratila ih je policija pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

"Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koje treba sklanjati s ulica, niti izolirati. Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se skrivamo", rekla je članica organizacijskog odbora Maja Mićić. Dodala je i kako će "Pride biti svakog dana, 365 dana u godini dokle god ovo društvo ne bude spremno da se na adekvatan način pozabavi onim o čemu govorimo".

Foto: Vesna Lalić/ParaDA! - DA šetamo zajedno (Facebook)

Reakcije na zabranu

Povjerenik za proširenje EU, Štefan Füle, kazao je kako su srpske vlasti zabranom Parade ponosa u Beogradu treću godinu zaredom propustile priliku pokazati da poštuju temeljna ljudska prava.

"Poštivanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja posebno su važna u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i u okviru procesa screeninga za poglavlja 23. o pravosuđu i osnovnim pravima", naveo je File u priopćenju i dodao kako je, kao povjerenik za proširenje EU obvezan od država-kandidatkinja tražiti potpuno prihvaćanje vrijednosti poput slobode okupljanja i slobode izražavanja.

Američka ambasada u Beogradu izrazila je "veliko razočaranje" zbog odluke srbijanskih vlasti da zabrani Paradu ponosa: "Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja temelj su ljudskih prava, a zaštita i sigurnost svih građana osnovna je odgovornost demokratske vlade", navodi se u priopćenju ambasade, koja je "strogo osudila" i prijetnje sudionicima Parade ponosa uz ocjenu da nasilje i prijetnje nemaju mjesta u demokratskom diskursu".

Švedska ministrica europskih poslova, Brigitte Olson, kazala je kako je odluka o zabrani Parade ponosa katastrofalna i razočaravajuća.

"Mislim da je srpska Vlada propustila priliku da EU pokaže istinsku posvećenost očuvanju osnovnih ljudskih prava, jer Parada ponosa je provjera poštivanja prava na okupljanje i prava na izražavanje. Propustili su tu priliku, ja sam zbog toga vrlo tužna", rekla je švedska ministrica koja se trenutačno nalazi u posjeti Beogradu.

Jedini koji su izrazili zadovoljstvo odlukom vlasti jesu članovi radikalno-desničarskog pokreta "Dveri" koji su izjavili kako zabrana predstavlja "pobjedu obiteljskih vrijednosti"-

"Sprečavanje gej parade prvi je korak u obrani obiteljskih vrijednosti, a sljedeći je trajna zabrana peder-balova kroz zakon o zabrani propagande homoseksualizma, po ugledu na Rusiju", poručili su.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.