Uoči irskog referenduma o bračnoj jednakosti najavljenog za svibanj 2015., pokreću se kampanje kojima se pridružuju i slavni, a jedno od prvih poznatih lica je glumac Colin Farrell.

Farrell se već niz godina zalaže za bračnu jednakost i LGBT prava, a bio je i vjenčani kum svom bratu Eamonu koji je gej. Ovaj put dao je potporu u sklopu kampanje YesEquality

"Netolerancija nije genetski predodređena, ona se uči, i to kod kuće. Uči se i u školi te općenito u društvu. Obično se nauči u ranoj dobi i razvija tijekom vremena. Ako se ničega ne bojite, nemate što ni mrziti. Ako nemate što mrziti, ništa vas neće boljeti", poručio je svojedobno u govoru na događanju humanitarne LGBT organizacije BeLong.

Mladi donose "generacijsku odluku" o društvu budućnosti

"Znamo da je Irska spremna za ovu promjenu te da irska mladež doista želi pošteno društvo u kojem vlada jednakost", kazao je britanskom Independentu Michael Barron iz organizacije BeLong koja je također uključena u kampanju. Dodao je kako se kampanja konkretno obraća mladima od 18 do 25 godina kako bi ih potaknula da donesu "generacijsku odluku" o društvu u kakvom u budućnosti žele živjeti.

Upravo s tim na umu snimljen je i video naslovljen s It's in Your Hands! (U vašim je rukama).

 
Inače, prema ranim predviđanjima, većina Iraca mogla bi glasovati za bračnu jednakost, no povijest irskih referenduma kazuje kako bi rezultat mogao biti nepredvidiv iz raznih razloga – od slabog odaziva glasača do moćnih katoličkih lobističkih grupa. Irska od 2011. ima Zakon o civilnom partnerstvu, no on za razliku od braka parovima ne pruža jednaka prava i povlastice.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.