Svaka se riječ u govoru o stanju nacije američkog predsjednika Baracka Obame dobro provjerava. Zato je njegova odluka da izgovori jednu točno određenu riječ, među njih ukupno 6718 koje su se našle u govoru, itekako odjeknula unutar LGBT zajednice. Obama je postao prvim predsjednikom koji je u tako važnom govoru spomenuo riječ 'transrodni', na oduševljenje brojnih zagovaratelja LGBT prava.

''Predsjednikovo priznanje pomoći će u podizanju nevidljivog plašta nad trans* osobama zbog čega su mnogi prisiljeni na patnju u samoći. Izgovarajući ime naše zajednice predsjednik nas sve potiče da prepoznamo postojanje i vrijednost trans* ljudi kao Amerikanaca vrijednih zaštite i nacionalnih resursa'', rekla je za Time urednica i voditeljica TV emisije na MSNBC-u, Janet Mock

“Kao transrodnom muškarcu i zagovorniku prava trans* osoba bilo mi je uzbudljivo čuti kako, prvi put u našoj povijesti jedan predsjednik SAD-a prepoznaje transrodne osobe kao sastavni i cijenjeni dio naše nacije'', izjavio je Shannon Minter, pravni direktor Nacionalnog centra za prava lezbijki. Pitanja vrijednosti i legitimiteta od velike su važnosti za trans* zajednicu. Prije nekoliko desetljeća doktori nisu doživljavali rodni identitet legitimnim, no danas je medicinska zajednica napredovala iako još brojni pogrešno smatraju da je trans* osoba samo ona koja izgleda trans* na određeni način.

Obamino javno priznanje transrodnih osoba od povijesnog je značaja

Pravni centar za transrodne osobe (The Transgender Law Center),najveća pravna organizacija u potpunosti posvećena trans* problematici, pohvalila je Obaminu izjavu.

''Obamino javno priznanje transrodnih osoba u govoru o stanju nacije je od povijesnog značaja. Iako se čini kao mala stvar spomenuti riječ 'transrodno' u govoru, izjava predsjednika Obame predstavlja značajni napredak za trans* osobe i korak bliže prema ravnopravnosti za sve ljude'', napisao je izvršni direktor Masen Davis u priopćenju.

prenosimo dio govora o stanju nacije u kojem je Barack Obama prvi put izgovorio riječ "transrodne osobe":

''Kao Amerikanci poštujemo ljudsko dostojanstvo čak i kad smo suočeni s prijetnjama, zato sam zabranio mučenja i činim sve kako bih bio siguran da nove tehnologije poput dronova koristimo ograničeno. Zato smo progovorili protiv žalosnog antisemitzma koji se ponovno pojavio u pojedinim Zbog toga se nastavljamo boriti protiv uvredljivih stereotipa o Muslimanima, među kojima većina dijeli našu predanost miru. Zato branimo slobodu govora i zalažemo se za političke zatvorenike, zato osuđujemo progone žena, vjerskih manjina, lezbijki, gejeva te biseksualnih i transrodnih osoba. Ne činimo to samo zato jer je tako ispravno, nego i zato jer smo tako sigurniji.''

Hrvatski političari/ke nisu pokazali interes za transrodnu zajednicu

Na tragu ove Obamine izjave, zanimalo nas je što organizacije koje se zalažu za prava trans* osoba u Hrvatskoj misle o tome u kojoj mjeri hrvatski političari govore (i govore li uopće?) o trans* osobama i bave li se domaći mediji dovoljno problematikom s kojom se susreću trans* osobe.

''Možemo reći da bi bilo vrlo lijepo i potrebno kada bi naši vodeći političari, a osobito nova predsjednica izrekli izraz 'transrodne osobe' čvrsto i sa stavom u pozitivnom kontekstu kako je to napravio predsjednik Obama. Naravno, pod uvjetom da to i misle i da svoje riječi poprate konkretnim djelima'', smatra Sanja Stanojević iz Izvršnog odbora udruge TransAid.

''Naši ministri i ministrice nisu dosad pokazali interes da se bave transrodnom zajednicom, i našim problemima. Izuzetak je ministar Arsen Bauk čije ministarstvo i provodi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama u kojem je priznato pravo na rodni identitet, te je sâm ministar Bauk javno istupio i nakon prvog uručenog rješenja o priznanju života u drugom rodnom identitetu vrlo čvrsto i pozitivno. Nažalost, do dana današnjeg ministar zdravlja, i bivši i sadašnji nisu u praksi proveli Pravilnik po kojem bi se došlo do rješenja'', rekla nam je Sanja.

Navodi kako javnih istupa političara na temu transrodnosti ili trans* osoba gotovo da i nema ''osim na nekim poluzatvorenim sjednicama ili okruglim stolovima, pa ni tada baš medijima to nije prezanimljivo pa često ostaje i neobjavljeno''.

''Čast izuzecima poput pojedinih saborskih zastupnika i zastupnica poput Peđe Grbina i Mirele Holy, koji javno i aktivno zagovaraju prava trans* osoba'', dodaje Sanja.

Mediji trivijaliziranjem pojačavaju stigmatizaciju i osudu transrodnih osoba

Napominje i kako je prema istraživanju Europske unije iz 2012.godine trans* zajednica u Hrvatskoj jasno rekla (njih 79%) da bi im otvorena podrška od strane javnih osoba u politici, biznisu, sportu itd. omogućilo da žive ugodnije kao transrodne osobe.

''Bivši predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor nisu odbijali komunikaciju kad bi to od njih bilo izričito zatraženo, ali potporu u javnosti transrodnim osobama kao što je to učinio predsjednik Obama nikada nismo dobili/dobile. Za novu predsjednicu ćemo tek vidjeti, no naravno da bi nam bilo drago da konačno vodeći političari i političarke javno istupe iskazujući svoju podršku za trans* osobe u Republici Hrvatskoj'', ističe Sanja.

Ni iskustva s medijima nisu pohvalna.

''Dosadašnje iskustvo s medijima (osim pojedinih nezavisnih portala kao što je vaš) nisu baš pozitivna, jer kad god smo željeli da netko zaista eksplicitno objasni termin transrodnosti i objasni srž problema, nismo naišli na podršku obzirom da to ne prodaje novine i ne podiže gledanost, kao što to npr. može samo spomen 'operacija spola' i 'bio je muško, sada je žensko', 'umjesto vagine - penis', i slične izjave koje dakle uopće ne objašnjavaju pojam transrodnosti niti poentiraju probleme s kojima se transrodne osobe susreću u svakodnevnom životu, već nas se svodi na naša tijela, ne poštuju se naši identiteti, i ne naglašava se naša raznovrsnost.. Na taj način, ionako slabo informiranu javnost odvode u krivom smjeru i time samo pojačavaju stigmatizaciju i osudu transrodnih osoba'', zaključno nam je rekla Sanja Stanojević.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.