"U potpunosti sam ono što jesam", stoji na naslovnici Timea uz fotografiju Elliota Pagea koji nastavlja borbu za ravnopravnost transrodnih osoba.

Časopis Time svoje višemilijunsko čitateljstvo već gotovo stotinu godina upoznaje s raznim sferama života, a ovoga puta svojom naslovnicom i velikim intervjuom s Elliotom Pageom daje podršku trans zajednici. Elliot je prvi trans muškarac, ali druga trans osoba na naslovnici tog prestižnog časopisa, odmah poslije Laverne Cox koja ju je krasila 2014. godine.

Elliot Page u prosincu je prošle godine na društvenim mrežama objavio da je trans. Sad u intervjuu odlazi u detalje i govori kako je već s devet godina dobio dopuštenje roditelja da skrati kosu, zbog čega se počeo osjećati kao dječak.

"Nisam znao kako objasniti da se ne osjećam dobro u ženskoj odjeći"

Ubrzo se osjećaj izgubio jer je već godinu kasnije dobio ulogu koja je pokrenula njegovu glumačku karijeru – ulogu djevojčice u filmu "Pit Pony" u kojem je nosio periku. "Naravno da sam morao ponuditi određeni izgled kako bih postao profesionalni glumac", prisjeća se.

Sa 16 godina stiže nova uloga u filmu "Usta na usta" zbog koje je obrijao glavu, a zbog čega su ga klinci u školi ismijavali. Zatim od njega ponovno traže da nosi periku u filmu "Gorki slatkiš".

"Dugo vremena nisam mogao pogledati fotografiju sebe ili film u kojem glumim, nisam se mogao prepoznati. Nisam znao kako kao glumac objasniti da se ne osjećam dobro u ženskoj odjeći", dodaje. Riječi su to s kojima se trans osobe mogu poistovjetiti.

U trenutku kad je svijetu obznanio da je trans, oporavljao se od operacije odstranjivanja grudi (mastektomija), ali napominje kako ga operacija ne čini transrodnim – za neke je čak i nepotrebna. Ona mu je omogućila da se napokon pogleda u zrcalo i prepozna se.

Želi pomoći drugim trans osobama

Nemaju sve trans osobe privilegij živjeti punim plućima, čega je Page u potpunosti svjestan. "Moj privilegij doveo me do ovoga gdje sam danas, napokon mogu biti ono što jesam i želim to iskoristiti kako bih pomogao na koji god način mogu."

Tvrdi da je u isto vrijeme istinski uzbuđen i zahvalan, ali i da osjeća strah i zabrinutost.

"Očekivao sam puno podrške, ali i puno mržnje", dodaje. Smeta mu što utjecajni ljudi svojom štetnom retorikom šire mitove o trans osobama i čak dovode u sumnju njihovu autentičnost. "Trans osobe su jako, jako stvarne", kaže.

Tijekom odrastanja nije imao uzora u autanim trans muškarcima, što bi mu olakšalo ili objasnilo ono što osjeća. Osvrće se i na odnos s majkom koja je iznimno ponosna na svoga sina. Prvotno je željela da se Elliot ponaša kao djevojčica kako bi zadovoljio društvene norme, no ovo je dokaz da se ljudi, koje god generacije bili, mogu promijeniti.

U međuvremenu se na setu treće sezone serije "The Umbrella Academy" u kojoj glumi Vanyu osjeća da kao da se oslobodio tereta, češće se smije i ugodnije mu je, nasuprot depresiji, anksioznosti i napadima panike od kojih je patio tijekom razdoblja tranzicije, shvaćanja i prihvaćanja samoga sebe.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.