Međunarodna organizacija HIV/AIDS Alliance pokrenula je ovog tjedna novu globalnu kampanju kojom se traži ravnopravni pristup zdravstvenoj skrbi za LGBT osobe.

Kampanja pod nazivom Write Us In želi istaknuti kako su marginalizirane skupine koje su u najvećem riziku od zaraze HIV-om trenutno zanemarene od UN-a.

"Desetljeća teško ostvarenog napretka u borbi protiv AIDS-a mogla bi biti poništena ako vladajući ubrzo ne uključe LBGTI osobe u razvojne ciljeve", rekla je koordinatorica globalne kampanje Alliancea Karen Johnson. Iz organizacije tvrde kako se svake godine milijunima marginaliziranih ljudi diljem svijeta uključujući gej muškarce i trans* osobe "uskraćuje pristup životno važnoj zdravstvenoj skrbi i uslugama za oboljele od HIV-a zbog kaznenih zakona i politike koja diskriminira po osnovi seksualnog identiteta".

Prema podacima UNAIDS gej muškarci su 19 puta više izloženi riziku od zaraze virusom HIV-a od ostatka stanovništva, dok su trans* žene tom riziku izložene 49 puta više od svih odraslih u reproduktivnoj dobi, javlja Pink News.

"Nemojmo idućih 15 godina žaliti zbog toga što nismo reagirali na vrijeme"

"Ako ne reagiramo odmah, zdravstveni cilj koji bi svakoj osobi osigurao pristup povoljnim i kvalitetnim zdravstvenim uslugama u svim zemljama neće omogućiti ostvarenje specifičnih zdravstvenih potreba LGBTI osoba i marginaliziranih skupina", istaknula je Johnson.

Stoga iz Alliancea namjeravaju iskoristiti kampanju Write Us In kao pritisak na dvije osobe odgovorne za pisanje teksta univerzalne zdravstvene pokrivenosti – Margaret Chan, generalnu direktoricu Svjetske zdravstvene organizacije i Jim Yong Kima, predsjednika Svjetske banke –  kako bi osigurali da će svi biti uključeni i zaštićeni novim zdravstvenim ciljevima.

"Imamo mogućnost osigurati da svatko od nas, bez obzira gdje se nalazi, dobije zdravstvenu skrb koja nam je potrebna. Nemojmo stoga idućih 15 godina žaliti zbog toga što nismo reagirali na vrijeme", zaključila je Johnson.

Nedavno je i Sir Elton John pred komisijom američkog Senata izjavio kako bi AIDS mogao biti iskorijenjen za njegova života samo ako američka vlada nastavi financirati istraživanja i liječenje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.