Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je kako se od 2018. godine transrodnost više neće nalaziti na popisu mentalnih bolesti. Ta agencija javnog zdravstva UN-a odlučila je uvesti ovu promjenu u sklopu revizije kategorizacije mentalnih bolesti koju provodi nakon više od dva desetljeća.

Tu odluku podupire i istraživanje objavljeno u The Lancet Psychiatry čiji rezultati potvrđuju kako trans* identitet ne bi trebalo dijagnosticirati kao mentalnu bolest.

"Definiranje transrodnosti kao mentalnog poremećaja često dovodi do uskraćivanja prava trans* osoba na zdravstvene usluge, a ujedno stvara percepciju kako one trebaju biti podvrgnute i psihijatrijskim terapijama", kaže jedna od voditelja istraživanja, Geoffrey Reed.

On je ujedno uključen i u rad WHO-a na novoj kategorizaciji mentalnih bolesti te ističe kako u agenciji nema protivnika takvoj odluci, piše ScienceAlert.

Najveći stres trans* osobama uzrokuje odbacivanje okoline

U istraživanju koje je provedeno na 250 transrodnih osoba, u dobi između 18 do 65 godina, utvrđeno je kako se trans*osobe češće suočavaju sa stresom koji je uzrokovan odbacivanjem i predrasudama okoline više nego zbog vlastitih negativnih emocija vezanim uz transrodni identitet.

Za idući korak u reviziji Međunarodne kategorizacije bolesti ovakvo istraživanje potrebno je provesti u različitim državama kako bi se rezultati dodatno potvrdili.

Iako nova kategorizacija neće preko noći promijeniti negativne stavove spram transrodnih osoba, pomoći će u dugoročnoj borbi za njihova prava. 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.