Postojano i predano vodstvo i prepoznatljivi promicatelji ravnopravnosti nužni su za napredak LGBTI ravnopravnosti, zaključak je upravo objavljene mape Rainbow Europe koje je objavila organizacija ILGA-Europe. Rainbow Europe je jedinstveni virtualni pokazatelj stanja pravne, političke i društvene situacije LGBTI osoba iz Europe.

"Svjedočili smo kako su pojedine zemlje poduzele povijesne korake dok su neke druge zastale u razvoju ravnopravnosti. Ono što je od presudne važnosti u zemljama koje su se popele na našoj ljestvici na Rainbow mapi jesu čvrsto vodstvo pojedinih političkih i aktivističkih vođa koji često rade u izazovnom okruženju", komentirao je Paulo Côrte-Real, supredsjedatelj Izvršnog odbora ILGA-Europe.

Rainbow mapa 2015: Malta ostvarila najveći napredak, na začelju kolone Azarbejdžan

Najveći je napredak ostvarila Malta koja se nalazi na 3. mjestu Rainbow mape, što je pomak od osam mjesta s ukupnim rezultatom od 77 posto. Ove su brojke samo dio malteške priče koja je ostvarila značajni zakonodavni i ustavni napredak u zadnjih godinu dana što je bio temelj za ovaj uspon među prve tri zemlje na Rainbow mapi. Na prvom se mjestu nalazi Ujedinjeno Kraljevstvo s 86 posto, a na drugom Belgija s 83 posto.

S druge strane, poteškoće s kojima su suočeni LGBTI aktivisti u Azarbejdžanu tu su zemlju smjestili na zadnje 49. mjesto s ostvarenim napretkom po pitanju ravnopravnosti od samo pet posto. Među najgorom europskom trojkom još su na 47. mjestu Armenija s devet posto i na 48. mjestu Rusija s osam posto ostvarenog napretka po pitanju LGBTI ravnopravnosti

Hrvatska na visokom 5. mjestu sa 71,05 posto ostvarenih LGBTI prava

Prema kriterijima ILGA Europe, Hrvatska se našla na visokom 5. mjestu od njih sveukupno 49 na mapi. U izvješću se pozitivnim ističe donošenje Zakona o životnom partnerstvu, jačanje slobode okupljanja te širenje Povorke ponosa po hrvatskim gradovima. Pozdravljena je i odluka vladajućih koji su prepoznali da za promjenu rodnog identiteta nije nužna operacija spola. No, istaknute su i primjedbe nevladinih organizacija na spori rad sudstva u slučajevima diskriminacije temeljem seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Još uvijek nijedna europska zemlja nije ostvarila stopostotnu ravnopravnost za LGBTI osobe, a prosjek iznosi 42 posto što samo govori kako je pred europskim liderima još puno posla u nadolazećim mjesecima.

Marko Jurčić iz udruženja Zagreb Pride kazao je kako je zadovoljan napretkom Hrvatske na ILGA-inoj ljestvici, no upozorava i da Rainbow mapa bilježi samo zakonodavne okvire u pojedinim zemljama, no ne i njihovu implementaciju te stvarno stanje i/ili društvenu prihvaćenost.

"Tako je, primjerice, Hrvatska veoma odmah iza Švedske koja ima bračnu jednakost, što je za nas uistinu golem skok, no pred nama je još puno posla. Primjerice, ne zaboravimo da Hrvatska, zahvaljujući referendumu iz 2013. ima ustavnu definiciju braka isključivo kao zajednicu žene i muškarca, a kad su posrijedi trans* osobe, nikomu osim osobama koje su napravile 'potpunu i nepovratnu operaciju prilagodbe spola' nije priznat rodni identitet. S druge strane, Zakon o životnom parterstvu se uredno implementira i time smo zadovoljni", kazao je Jurčić.

RM2015

(kliknite za uvećanje mape)

Prošlu godinu obilježio napredak po pitanju ljudskih prava trans* i interseksualnih osoba

Osim svojevrsne top-ljestvice LGBTI ravnopravnosti, Rainbow mapa je nadopunjena i podacima godišnjeg izvješća koji daju analizu za svaku od 49 europskih zemalja. Tu su primjetne promjene, pozitivni pomaci i negativni trendovi koji su se pojavili u zemljama u razdoblju od 12 mjeseci, od 1. siječnja do 31. prosinca 2014.

Prošlu je godinu tako obilježilo prepoznavanje ljudskih prava trans* i interseksualnih osoba. Veliki je napredak u tom smjeru ostvaren u Danskoj progresivnim zakonom o rodnom identitetu, kao i na Malti gdje je rodni identitet dobio ustavnu zaštitu od diskriminacije. U španjolskoj regiji Andaluziji prihvaćene su slične odredbe prema danskom modelu a u Nizozemskoj za priznavanje promjene rodnog identite više nije potrebna sudska odluka, operacija i trajna sterilizacija.

Zabilježen je napredak po pitanju obiteljske i bračne jednakosti u Finskoj, Engleskoj, Walesu i Škotskoj, a Irci će ovih dana o tome odlučivati na referendumu. Estonija je postala prva od bivših sovjetskih država koja je priznala istospolne zajednice. No u Slovačkoj i Makedoniji zabilježene su kampanje za restriktivnu definiciju braka.

"Napredak koji je ostvaren u 2014 .i ove godine ne pripada samo našoj organizaciji, već aktivistima, našim udrugama članicama i političkim vođama koji su voljni provesti društvene promjene", istaknula je izvršna direktorica ILGA-Europe, Evelyne Paradis.

"Ususret 20. obljetnici ILGA-Europe u 2016, pred nama su još mnoge prepreke koje trebamo savladati. Homofobno i transfobno nasilje, govor mržnje i diskriminacija još uvijek su svakodnevica za neke od naših LGBTI susjeda. Nadajmo se kako će 2015. donijeti još primjera poput onih s Malte i iz Estonije. Danas više nego ikada Europa treba političke vođe koji će raditi za LGBTI osobe i za njih", poručila je supredsjedateljica Izvršnog odbora ILGA-Europe, Joyce Hamilton.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.