Samo još pet dana brojimo do pete Povorke ponosa u Splitu, a jedna od organizatorica ovogodišnjeg Split Pridea snimila je i kratkometražni dokumentarni film kojim ukazuje na probleme s kojim se susreću LGBT osobe u gradu pod Marjanom.

Kako nam je rekla autorica videa Mirjana Lolić problem Splita je i “heteroseksizam koji stvara povoljno okruženje homofobiji. Uz navedeni problem prisutan je i manjak edukacije, jer se još uvijek postavlja pitanje 'Zbog čega oni prosvjeduju?' “.

Pozicija u kojoj se LGBT zajednica nalazi u Splitu svakako iziskuje potrebu reagiranja te Povorka pruža mogućnost aktivnog sudjelovanja kod razvoja na lokalnoj razini.

“Kratkometražnim dokumentarnim filmom se obraćam heteroseksualnoj zajednici, osobama koje su već svjesne postojećih problema, motivirajući ih da svojim dolaskom na Povorku ohrabre LGBT zajednicu i samim time da dođe do postepenog napretka, gdje bi se na dalje pridonijelo početnoj svakodnevnoj vidljivosti, a samim time i suživotu obiju zajednica“, pojašnjava autorica. Naša sugovornica također napominje kako u Splitu postoji i pozitivan napredak u vidu podrške:

“Pritom mislim na pojedince/ke koji nisu pripadnici udruga. No, do sada taj je napredak bio spor, jer je medijska podrška s njihove strane nevidljiva“. 

 

U tom je kratkom dokumentarcu uključena i pjesma Hodaj, pa Mirjana kaže kako je u samom refrenu pjesme značajna riječ 'možda':

“Možda će se u dobro pretvorit', možda je gledište LGBT osobe koja je već na jedan način posustala. Ako gledamo s pozicije u kojoj se trpi nasilje,bilo to načinom ignoriranja, etiketiranja, omaložavanja koji spadaju u okvir psihičkog nasilja, bilo od strane članova primarne obitelji, društva.. tada dolazi do poteškoća priznavanja sebi da se trpi spomenuti vid nasilja, jer na već postojeću poziciju nadodaje se i osjećaj bespomoćnosti i uloga žrtve, što je svakako teško priznati, gdje dolazi do prekrivanja, odnosno ograđivanja jednom šutnjom. Šutnju svakako treba prekinuti i dignuti glas protiv nasilja i zato hodajmo zajedno i pretvorimo 'možda' u 'sigurno'! Šestog lipnja od 18 sati!“, poziva vas jedna od organizatorica ovogodišnjeg Split Pridea i autorica kratkog dokumentarca Mirjana Lolić.

Sve detalje i novosti o petoj Povorci ponosa u Splitu možete doznati i na njihovoj stranici na Facebooku.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.