Ako se dvije osobe vole i žele živjeti u zajednici, tu zajednicu bi zbog puno različitih razloga trebalo pravno regulirati, složili su se gosti emisije Novi dan na televiziji N1, koji su razgovarali o aktualnoj situaciji po pitanju istospolnih zajednica u Hrvatskoj, Srbiji, te Bosni i Hercegovini.

Marko Ilić iz Parade ponosa Beograd kaže da ne zna koliko je Srbija blizu takve odluke i da je sve u rukama političara, prenosi portal N1info. On ističe kako ima pomaka po tom pitanju, te da postoji nacrt zakona i inicijativa iz 2012. godine.

"Zakon treba pokrenuti priču i javnu raspravu, kada bude riječi o promjeni Ustava, treba na dnevni red staviti temu istopolnih zajednica. Ovo je trenutak kada to treba unijeti u Ustav", smatra Ilić i dodaje da bi to donijelo bolju kvalitetu života LGBT zajednici.

Hrvatska ima dobar zakon, ali i visok stupanj diskriminacije

Jedan od organizatora Zagreb Pridea Marko Jurčić smatra da je Hrvatska dobila prije svega dobar zakon, kojim mnoge obitelji sada mogu mirno živjeti, ali da u Hrvatskoj i dalje postoji diskriminacija.

"Dobili smo pravnu sigurnost za naše obiteljske odnose. Ovo je bila borba za ljudska prava, pravo na dostojanstvo, to je temelj, ono što je nama nedostajalo svih ovih godina", rekao je Jurčić i dodao kako se inzistiralo na konstrukciji "životno partnerstvo" jer, kako je rekao, "jako je bitna riječ život - obiteljski život".

"Ne može se zvati brak, jer je jedan dio desnice uz pomoć Katoličke crkve uzeo to ime brak za samo jednu obiteljsku zajednicu", kaže.

Jurčić navodi da je životno partnerstvo postalo ljudsko pravo i, kako navodi, "ne možemo moliti političare da nam daju ono što nam pripada".

"Hrvatska je peta u pogledu najprogresivnijih zakona koji se tiču LGBT populacije, s druge strane smo na prva tri mjesta kada govorimo o diskriminaciji i nasilju. Zločini iz mržnje su prilično česti, jedino u Zagrebu i Rijeci postoji dovoljno slobode. U Hrvatskoj postoje tri povorke ponosa koje se održavaju svake godine i mogu reći da smo na dobrom putu, stvari idu naprijed", rekao je Jurčić.


BiH zakon ne prepoznaje istospolne zajednice

Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra kaže da zajednice istospolnih parova nisu prepoznate u zakonu BiH i da ih ne prepoznaje nijedan od obiteljskih zakona. Ističe kako od vladajućih nema inicijative kojom bi se riješilo to pitanje riješi i da se zajednice koje već postoje i zakonski prepoznaju, a tiču se obiteljskog života.

"Visok je stupanj homofobije i trasnfobije koji vlada u društvu, LGBT osobe se ne osjećaju sigurno i zaštićeno od države da mogu slobodno živjeti", smatra.

Navodi kako postoje naznake da se stvari poboljšavaju, pa tako jedno istraživanje pokazuje da 30 posto ljudi u BiH podržava ista socijalna i ekonomska prava za LGBT osobe.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.