"Organiziranjem skupa Ponos trans* osoba, 20. rujna u Beogradu samo želimo ukazati na to da postojimo u društvu, da živimo ovdje, među vama", kaže transrodna umirovljenica Vojske Srbije, bojnica Helena Vuković.

Gostujući na televiziji N1, bojnica Helena Vuković je u ime Organizacijskog odbora istaknula kako će oni na skupu u Pionirskom parku iskazati protest zbog alarmantnog položaja u kojem se nalaze sve trans* osobe u Srbiji.

"Nas zakon ne prepoznaje, ne vidi. Želimo pokazati da postojimo i obraćamo se javnosti s porukom: 'Ti ljudi postoje, žive oko vas' ".

Iako se istog dana u Beogradu održava Parada ponosa, Helena ističe da ne nastupaju zajedno, jer trans*zajednica ima jasne stavove oko toga koji su njihovi problemi i dodaje: "Naš problem je rodni identitet, a ne seksualna orijentacija i zato nismo s Paradom ponosa", prenosi portal N1info.

Kako naglašava, nezadovoljni su i udrugom Parada ponosa, jer je izolirana od zajednice, ne savjetuje se sa zajednicom i djeluje bez kontinuiteta - mjesec dana prije Parade i nestanu nakon Parade.

"Želimo živjeti, uklopiti se u društvo"

"Imperativ svih nas je bolji život. Ono što je najbolje za LGBT populaciju je sigurna integracija u društvo, a ne isticanje", naglašava Helena i dodaje kako se ne boji za sigurnost sudionika Parade, jer će oni tog dana biti sigurniji nego bilo kojeg radnog dana.

Govoreći o problemima s kojima se trans* osobe suočavaju, bojnica Helena ističe da sve osobe koje su u procesu tranzicije ne mogu izvaditi nove dokumente, jer je to moguće tek nakon operacije promjene spola.

"Ja sam u tranziciji i zakonski sam morala prilagoditi fotografiju na osobnim dokumentima sadašnjem izgledu, ali mi i dalje u dokumentima piše staro ime i da sam muškog spola", kaže.

Helena ističe da je izmjena JMBG-a i osobnog imena u dokumentima moguća tek nakon operacije promjene spola, uz potpise liječnika, ali da je problem taj proces tranzicije koji traje nekoliko godina i trans*osobe se u tom periodu suočavaju s brojnim problemima.

"Jedan od naših zahtjeva je senzibilizacija policije, zdravstvenih službi, centara za socijalni rad. Želimo živjeti, uklopiti se", navodi Helena.

"Ne zanima nas senzacija, samo poručujemo - tu smo, postojimo"

Iako postoje naznake podrške skupa Ponos trans osoba od strane pojedinih političara, poput Branka Ružića i Borka Stefanovića, političari ipak nisu njihova ciljna skupina, kaže Helena:

"Naša ciljna skupina je šira javnost, obični ljudi. Ne zanima nas senzacija, želimo pružiti ruke i poručiti: 'Tu smo, postojimo' ".

Govoreći o vlastitom položaju, nekoliko mjeseci nakon što je javno priznala da je trans* osoba, Helena kaže kako je sada puno lakše i da se lakše živi.

"Slegla se medijska prašina od siječnja, kao da je pao teret s leđa i srca".

Kako kaže, okolina sad ima više razumijevanja, sad je razumiju čak i nakonzervativniji prijatelji.

Podrška za Dajanu Pospiš

Komentirajući slučaj Dajane Pospiš, bivšeg osuđivanog člana neonacističke organizacije Nacionalni stroj iz Novog Sada koja je na televiziji N1 otkrila kako želi promijeniti spol, bojnica Helena kaže da je udruga Egal s Dajanom u svakodnevnom kontaktu i brine za njenu sigurnost.

"Svako unutarnje nezadovoljstvo izaziva frustracije koje dalje vode ili do agresije ili do povlačenja, a u zadnje vrijeme ima i dosta samoubojstava", kaže Helena govoreći o Dajaninom slučaju.

Helena je istaknula kako je potrebno osnovati prihvatni centar, gdje bi se osobama, poput Dajane, pružila pomoć.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.