Udruženje građana "Egal" i Gej lezbejski info centar (GLIC) organiziraju Ponos trans* osoba, skup koji će biti održan 20. rujna u Pionirskom parku u Beogradu, pod sloganom "Nitko nije slobodan dok svi nismo slobodni".

Ovim skupom, navode organizatori/ce, žele ukazati na alarmantno loš položaj trans* zajednice u Srbiji i konkretne probleme s kojima se trans* osobe svakodnevno suočavaju, kao i iskazati neslaganje i nezadovoljstvo dosadašnjim radom Parade ponosa u Beogradu.

"Pored svih poteškoća s kojima se suočavaju svi građani i građanke Srbije u vrijeme ekonomske krize, položaj naših trans* građana i građanki je dodatno otežan zato što transseksualne osobe tek po završetku procesa prilagođavanja spola rodnom identitetu mogu dobiti adekvatne osobne dokumente, dok zakon čak ni ne prepoznaje temelj za izdavanje ovih dokumenata transrodnim osobama. Ova činjenica, između ostalog, onemogućava adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, školovanje, zaposlenje", ističe se u priopćenju.

Prijeko potrebno pravno prepoznavanje rodnog identiteta

Zato Udruženje građana "Egal" i Gej lezbejski info centar zahtijevaju prijeko potrebno pravno prepoznavanje rodnog identiteta, brzo donošenje izmjena i dopuna Zakona o matičnim knjigama i njihovu primjenu, kako bi se omogućilo lakše izdavanje osobnih dokumenata trans* osobama, senzibilizaciju policije, centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih državnih tijela za rad s trans* osobama, kao i efikasnije pružanje zdravstvenih usluga trans* osobama.

Organizatori/ce pozivaju sve građane i građanke da svojim prisustvom podrže skup Ponosa trans* osoba koji će se održati 20. rujna 2015. godine u Pionirskom parku u Beogradu s početkom u 11 sati.

Skupu će se pridružiti i trenutačno najistaknutija trans* osoba u Srbiji, bojnica Helena, o čijem smo slučaju prisilnog umirovljenja i životnoj priči već pisali. 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.