Pola milijuna katolika potpisalo je peticiju kojom traže da papa Franjo na idućoj sinodi u Vatikanu javno osudi homoseksualce i razvedene.

Peticiju je pokrenula američka konzervativna katolička organizacija TFP Student Action, koja navodi kako bi papa trebao "razjasniti nedoumice među vjernicima" na sinodi koja se treba održati ovog listopada u Vatikanu, a među potpisinicima se nalaze i nadbiskupi, te stariji kardinali, prenosi portal Marilyn Stowe.

Direktor organizacije, John Ritchie, izjavio je kako su pokrenuli peticiju zbog zabrinutosti kako će "neprijatelji obitelji nastaviti nagrizati svetu instituciju braka", te tvrdi da će "budućnost obitelji i same civilizacije doći u još veću opasnost" ako nešto ne poduzmu.

Argentinski je papa ubrzo nakon izbora izazvao kontroverze nakon što je komentirajući što misli o homoseksualnosti rekao "Tko sam ja da sudim gejevima? ". I dok su borci za gej prava pozdravili tu papinu izjavu, to su mu zamjerili brojni konzervativni članovi Katoličke crkve.

Osim toga, papa Franjo je izjavio i kako bi Crkva trebala pružiti dobrodošlicu razvedenima i onima koji su se ponovno vjenčali, što je u suprotnosti s aktualnim pravilima prema kojima takve osobe ne mogu primiti pričest.

Novinar i pisac John Thavis je za The Times rekao kako rasprava upućuje na "šire neslaganje" unutar Crkve i dodao kako papa želi da vjera bude "izvor radosti i spasenja, a ne poput lakmus testa koji će pokazati jesi li prikladan za članstvo u klubu". Ove razlike u stavovima naglašavaju potpunu razliku u stavovima pape Franje i njegova dva prethodnika, kaže Thavis i dodaje kako je problem s kojim se papa suočava u tome "što su većinu biskupa imenovali njegovi prethodnici".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.