Nepal je usvojio prvi demokratski ustav, što predstavlja povijesni korak u zemlji s većinski Hindu stanovništvom koja je sad definirana kao sekularna država, a sadrži i odredbe kojima su po prvi put LGBT osobe zaštićene od diskriminacije.

Predsjednik Nepala Ram Baran Yadav je novi ustav predstavio na svečanoj ceremoniji u parlamentu u nedjelju uz veliki pljesak predstavnika svih političkih stranaka, a taj važan iskorak za ravnopravnost LGBT zajednice u Nepalu pozdravio je i Ty Cobb, direktor Human Rights Campaign Global.

"Državno vodstvo je ovime potvrdilo kako njihovi LGBT građani zaslužuju ustavno pravo na život bez straha i diskriminacije. Čestitamo LGBT zajednici Nepala i njihovim saveznicima na ovoj povijesnoj pobijedi i nadamo se da ćemo uskoro vidjeti kako i druge zemlje diljem Azije i svijeta poduzimaju slične korake kojima će osigurati potpunu zakonsku ravnopravnost i za njihove LGBT građane", piše Euro News

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.