Tko će se boriti za tvoja prava, ako ti sam/a nećeš? Pitanje je koje bi si mogao postaviti svatko tko se osjeća dijelom osječke LGBT zajednice, ali i svi drugi kojima je stalo do zaštite ljudskih prava, jer, kako navode organizatori ovogodišnje Povorke ponosa, upravo su nezainteresiranost, nedostatak motivacije i volje "presudili" tome što se ove godine na osječkim ulicama neće ponosno koračati u Osijek Prideu.

Prošlogodišnji, a ujedno i prvi osječki Prajd uspješno je organizirala udruga LiberOs, no tako nije bilo i ove godine, jer "Pride nije bio jedan od ciljeva koje si je udruga zadala za ovu godinu", rekla nam je predsjednica udruge Mirna Zlatić i dodala:

"Smatrali smo da se za takvu jednu aktivnost treba okupiti organizacijski odbor koji će se samo posvetiti Prideu te ga izrealizirati. Smatramo da smo prošle godine utrli dobar put za održavanje Pridea i ove godine, pa o razlozima što se Pride ove godine neće održati ne mogu govoriti jer nemam informaciju gdje je krenulo krivo".

Stoga smo odgovore na to potražili kod ovogodišnjih organizatora, koji su pak poželjeli zadržati anonimnost i zajednički potpisuju odgovore kao Organizacijski odbor Osijek Pride.

"Pride nije bio jedan od ciljeva udruge LiberOs"

Kao glavni razlog otkazivanja ovogodišnje osječke Povorke ponosa oni navode malobrojnost članova organizacijskog odbora, kao i činjenicu da većina članova niti je iz Osijeka, niti u njemu svakodnevno prebiva.

"Iako uspješan, prošlogodišnji osječki Pride nije uspio motivirati lokalno stanovništvo i LGBTIQ zajednicu da se uključe i osiguraju legitimnu potporu koju traži organizacija Povorke ponosa. Osijek je pokazao kako može podržati Pride, no zainteresiranost za pokretanje tradicije održavanja Povorke ponosa je izostala", kazali su nam.

Pitamo ih i što se pokazao kao najveći problem kod angažiranja ljudi u organizaciji? Kako to da se organizacije nije prihvatila neka udruga, zašto je od organizacije odustao LiberOs?

"Najveći je problem zainteresirati i motivirati ljude, Osječane prije svega, da se aktivno uključe u organizaciju povorke koja se tiče svih nas. Vrlo je obeshrabrujuće kad gotovo nijedan Osječanin ne pokazuje zanimanje za volontiranje ili kakav drugi način uključivanja u organizaciju. Vjerujemo da razlog leži i u veoma slabo vidljivoj LGBTIQ zajednici Osijeka. Nadamo se kako će budući Organizacijski odbor znati više i moći bolje motivirati Osječane da se uključe aktivno u organizaciju", odgovaraju iz Osijek Pridea.

Osim LiberOsa, niti jedna udruga nije pokazala zanimanje za organizaciju povorke, a LiberOs je odlučio ne stajati iza ovogodišnje povorke jer, kako kažu, Pride nije ni bio jedan od ciljeva koje si je Udruga zadala".

"Bez aktivne uključenosti LGBTQI zajednice nema ni Pridea"

Na pitanje kakva je situacija s LGBT zajednicom u Osijeku, i što se tiče vidljivosti i prava i nekakvih zajedničkih aktivnosti i/ili akcija, kazali su nam kako zbog prošlogodišnjih inicijativa LiberOsa i volontera, među koju spada i prva osječka povorka ponosa, LGBTIQ zajednica Osijeka postala je vidljiva, ali i dalje nedovoljno zainteresirana.

"Još uvijek ne odustajemo i apeliramo posebno na LGBTIQ zajednicu da se aktivno uključi jer Povorke bez nje nema, bez obzira na to što su neki od članova organizacijskog odbora dio iste", dodaju.

O tome postoji li od strane grada/gradskih institucija potrebna podrška u aktivnostima koje provodi LGBT zajednica, Osijek Pride kaže sljedeće:

"Grad nas je podržao prilikom organizacije prošlogodišnje Povorke, što bi, vjerujemo, učinio i ove. Drago nam je još jednom ponoviti kako je čitav iznos sredstva, doniran od strane grada za održavanje Osijek Pridea prošle godine, nakon donacija građana i podmirivanja svih troškova, redoniran u obliku higijenskih i ostalih potrepština Domu Sv. Vinka. Kao što smo već rekli, LGBTIQ zajednica je ta koja mora pokazati da doista želi da se Prajd održi i da shvaća koliko on pridonosi njezinoj vidljivosti".

Za kraj su članovi Organizacijskog odbora Osijek Pridea nekim budućim organizatorima poželjeli puno sreće uz nadu da će se Osijek Pride ponovno održati, a nadaju se i "svakom napretku u pogledu vidljivosti i integracije LGBTIQ tematike i zajednice u svakodnevni život Osijeka".

Zagreb Pride: kontinuitet održavanja Povorke ponosa važan zbog promjena u lokalnim sredinama

S obzirom kako se na ovogodišnjem Osijek Prideu trebao održati i izbor za homofobkinju/a i homofrendicu/a godine, komentar otkazivanja te Povorke i odgovor na pitanje što će biti s izborom zatražili smo od Zagreb Pridea.

"Zagreb Pride žali što se ove godine u Osijeku neće održati Povorka ponosa te se nadamo da će se to već dogodine promijeniti. Uvijek smo podržavale povorke ponosa u drugim gradovima u Hrvatskoj, s obzirom na važnost kontinuiteta njihovog održavanja za postizanje promjena u lokalnim sredinama. Zagreb Pride je tako podržao prošlogodišnju osječku Povorku i nastavit ćemo se solidarizirati u svakoj situaciji u kojoj je održavanje povorke ponosa izraz želje i volje pripadnica i pripadnika lokalne LGBTIQ zajednice.

Izbori za ovogodišnju/eg homofobkinju/a i homofrendicu/a godine bit će organizirani tako da će proglašenje biti objavljeno na Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca", završno poručuju iz Zagreb Pridea.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.