Iako su se nedavno pojavile neslužbene informacije kako je slovenski Ustavni sud odobrio referendum o bračnoj jednakosti na traženje prokatoličke inicijative "Za otroke gre!", odluka još nije službeno potvrđena. No, čelnik oporbe Janez Janša (SDS) u javnosti već najavljuje održavanje referenduma oko Božića.

Slovenski Ustavni sud još nije objavio konačnu odluku o tome hoće li dopustiti održavanje referenduma na kojemu bi većina trebala odlučiti o pravima manjine, o zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima kojim se u pravima izjednačuju heteroseksualni i istospolni brakovi. Koalicija "Za otroke gre! ", građanska inicijativa koju podržava Katolička crkva, inicirala je referendum s obrazloženjem kako su zakonom koji otvara mogućnosti posvajanja djece za istospolne parove potencijalno ugrožena prava djece koju će takvi parovi usvajati.

"Nakon konačne odluke Ustavni će sud prvo izvijestiti zainteresirane stranke u slučaju, nakon čega će se odluka objaviti na web stranicama suda, a druga pojašnjenja vezana uz ovu tematiku Ustavni sud ne pruža", odgovoreno je novinarima slovenskog portala Žurnal 24 na pitanje je li donesena konačna odluka.

Janša: referendum će se održati oko Božića

U međuvremenu slovenski oporbeni čelnik Janez Janša (SDS) izjavama u javnosti najavljuje održavanje referenduma po tom pitanju, čime potvrđuje prijašnje neslužbene informacije kako su ustavni suci već donijeli odluku, koja još nije javno objavljena:

"Referendum će se vjerojatno održati negdje u vrijeme Božića", izjavio je Janša na jednom skupu u Polhovu. Iz inicijative "Za otroke gre!" također najavljuju kako su u tijeku intenzivne pripreme za referendum, za koji traže volontere i prukupljaju donacije.

Nakon što je parlament odbio raspisati referendum o obiteljskom zakonu, pozivajući se na ustavne izmjene uvedene prije dvije godine kojima se ograničavaju prava na održavanje referenduma, svoj pravorijek o referendumu i njegovoj dopustivosti ili ustavnoj spornosti moraju dati ustavni suci.

Ukoliko ga Ustavni sud ne zabrani s obrazloženjem da bi rezultat mogao kršiti ustavna i zakonska prava manjine, protiv zakona koji je donio parlament treba se izjasniti većina onih koji izađu na referendum, ali i najmanje 20 posto od svih građana s pravom glasa.

Podsjetimo, slovenski parlament je u ožujku velikom većinom glasova odbio raspisivanje referenduma o novom zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima kojim se izjednačavaju prava istospolnih i heteroseksualnih zajednica. Protiv referenduma na kojemu bi u parlamentu već potvrđeni zakon mogao biti opozvan glasovala su 53 zastupnika lijevih i liberalnih stranaka iz vladajuće koalicije, ali i iz oporbe, argumentirajući da bi poništenje zakona moglo izazvati neustavne posljedice i diskriminaciju građana po spolnoj orijentaciji, pri čemu su se pozivali i na odredbe europske Konvencije o ljudskim pravima.

Još uvijek važećim zakonom o registriranom partnerstvu Slovenija je 2007. dala nešto više prava istospolnim partnerima, ali ne i pravo na vjenčanje i posvajanje djece. Zakon o izjednačavanju prava istospolnih i heteroseksualnih parova koji je 2010. prihvatila ondašnja socijaldemokratska vlada bio je srušen na referendumu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.