Nastavljamo s ispipavanjem pulsa LGBT zajednice uoči nadolazećih parlamentarnih izbora. Nakon poruka i očekivanja od buduće vlasti iz redova LGBT udruga, to smo pitanje postavili i pojedinkama te pojedincima različitih profesija.

Zanimalo nas je i misle li jesu li političke stranke počele doživljavati LGBT zajednicu kao politički subjekt, a što su nam rekli Ivan, Dana, Ana, Boris, Stjepan, Marina i Milena, saznajte u nastavku.

Ivan Zidarević, dipl. geograf iz Beograda. Mirovni aktivist iz VP Pakrac i volonter u Documenti: "Neka ne obećavaju nešto što ne mogu ostvariti"

iz

Što misliš, jesu li političke stranke počele doživljavati LGBT zajednicu kao politički subjekt?
Sigurno ne. Bavljenje manjinskim pravima su uvijek mač s dvije oštrice za one koje imaju takvih aspiracija. U suštini takve stranke se vode time da će više izgubiti umjesto što će potencijalno dobiti ako "manjinama" pokušaju omogućiti veća i primjenjivija prava. Pitanja "emocija" i svjetonazora mnogo su bitnija za izbore na ovim našim koordinatama i političke stranke to znaju te na tome profitiraju. LGBT zajednica se i dalje kod nas promatra kao nedovoljno bitna jer ispred će se uvijek naći neke druge "manjine". Još nismo čuli ništa iz domene ljudskih prava ali vjerujem da ćemo u nekom zadnjem redu ili pasusu i o tome nešto pročitati nekad jer će mnogi učiniti "sve za svoje manjinske građane".

Očekujem mnogo više nego što je dosad bilo. Pojedini zakoni koji su doneseni, posebno Zakon o životnom partnerstvu, su veliki korak, najveći dosad, naprijed ali nedovoljan. Postoje stotine zakona koji se ne poštuju i zbog kojih se ne osjećam ništa bolje ni spokojnije

Imaš li kakvu poruku za političke stranke uoči ovih izbora?
Poruka njima bi bila da pokušaju ne obećavati ono što nisu u stanju ostvariti. Ako promatram kroz prizmu LGBT prava, dovoljno bi bilo da neka nova Vlada ne učini korake koje vode unazad. Možda bi onda poruka bila da ako ne mogu poboljšati trenutačni status LGBT građana ne čine ništa. To je za početak dovoljno.

Što očekuješ od buduće vlasti?
Očekujem mnogo više nego što je dosad bilo. Pojedini zakoni koji su doneseni, posebno Zakon o životnom partnerstvu, su veliki korak, najveći dosad, naprijed ali nedovoljan. Postoje stotine zakona koji se ne poštuju i zbog kojih se ne osjećam ništa bolje ni spokojnije. Volio bih da se radi na poboljšanju obrazovanja i unapređenju vladavine prava. To bi bio vrlo ostvariv cilj za neredne četiri godine. Neka nova ili stara vlast bi trebala imati širu sliku i stav, kakav god on bio, i da se tog stava drži i ne odustaje od toga ma koliko to bilo teško. Mislim da danas imamo predsjednicu a ne predsjednika baš zbog odsustva stava, a to nitko ne voli.

Dana Budisavljević, redateljica i producentica: "Još smo nepoželjni, a ustaše i partizani su još uvijek najbolja roba"

db

Što misliš, jesu li političke stranke počele doživljavati LGBT zajednicu kao politički subjekt?
Mislim da nisu. Željka Markić, iako to nije htjela (ili možda jest?!) otvorila je jako puno političkog prostora za LGBT zajednicu. Ali u ovom času, malo manje od mjesec dana prije izbora 2015., nigdje ne čujem o toj temi. Nisu se niti pojavili neki novi/stari političari koji su otvoreno queer. Znači da smo još uvijek nepoželjni, tj. prerizični. A naše političke stranke ne vole riskirati. Ustaše i partizani su još uvijek najbolja roba.

Ja sam već sretna kad ne kradu. To mi je prvo. Onda da ako nemaju vlastiti kvalitetan kadar, stavljaju nestranačke ljude na važne pozicije. Onda da postoji strategija za svaki sektor. Voljela bi konačno znati kuda idemo i prema čemu da se usmjeravamo

Imaš li kakvu poruku za političke stranke uoči ovih izbora?
Slijedite dobre prakse skandinavskih zemalja i sve će biti dobro.

Što očekuješ od buduće vlasti?
Ja sam već sretna kad ne kradu. To mi je prvo. Onda da ako nemaju vlastiti kvalitetan kadar, stavljaju nestranačke ljude na važne pozicije. Onda da postoji strategija za svaki sektor. Voljela bi konačno znati kuda idemo i prema čemu da se usmjeravamo. Sadim li krumpire ili blitvu. Hoćemo li ekologiju ili industriju i gdje. Eto, malo smjernica. I onda da puste ljude da rade, a institucije da budu poslužitelji informacija, podrška u krizi, regulator i propisnik kriterija. A ako me pitaš što očekujem što se tiče LGBT zajednice? Očekujem da se netko konačno outa i o našim temama u Saboru govore oni koji to žive.

Ana Brakus, urednica portala Libela i LGBT aktivistkinja: "Nikad ni jedna skupina nije neka prava naprosto dobila, za njih se moramo boriti"

ab

Što misliš, jesu li političke stranke počele doživljavati LGBT zajednicu kao politički subjekt?
Referendum kojeg se sve još uvijek dobro sjećamo potaknuo je veliki broj pripadnika i pripadnica LGBT zajednice da se glasno i jasno bore za svoja prava. U konačnici smo tu bitku izgubili i heteronormativna definicija braka ušla je u Ustav, no, ono što ostaje jasan je pokazatelj da kad želimo i kad se ne bojimo - itekako možemo utjecati na vlastite živote. LGBT osobe u Republici Hrvatskoj su, baš kao i u svakoj drugoj zemlji, prisutne u svakoj sferi društva i što beskompromisnije i hrabrije tražimo poštovanje našeg dostojanstva, to su veće šanse da se za svoja prava izborimo. Nikad ni jedna skupina nije neka prava naprosto dobila, za njih se moramo boriti. Solidarnost je jedino rješenje. Političke stranke naprosto nas više ne mogu ignorirati. Ono što smo do sada izborili i izborile čuvamo, no daleko smo od ravnopravnog i pravednog društva.

Apsolutno očekujem da se konačno u praksi ostvari pravo trans* osoba na samoodređenje. Naglasak stavljam na "u praksi" jer, kao što znamo, baš kao i u mnogim drugim slučajevima u RH određene zakonske mjere postoje, no nitko ih ne provodi. To bi značilo minimum poštovanja

Što očekuješ od buduće vlasti?
U slučaju promjene vlasti nadam se da će HDZ biti svjestan konzervativnosti Zakona o životnom partnerstvu; to je zakon koji obiteljima i njihovoj djeci otvara mogućnost regulacije njihova trenutnog stanja, pruža im sigurnost i olakšava im život. Nadam se da nećemo (ponovno) predstavljati nešto s čime će se osiguravati ruke za glasanje još desnijih, konzervativnijih i Crkvi odanijih stranačkih pripadnika i pripadnica. Naši životi nisu nešto čime se možete igrati bez posljedica. Toga moraju biti svjesni. Očekujem, također, srozavanje slobode medija na još niže grane od ovih na kojima se trenutno nalaze, civilno društvo, kako se već i najavljuje, očigledno će biti na udaru što predstavlja izuzetno velik problem s obzirom na količinu socijalnih usluga koje je preuzelo i obavlja zato što država ne ispunjava svoju svrhu. Čini se da će seksualna i reproduktivna prava također biti na udaru, a o građanskom odgoju i obrazovanju, u tom bismo slučaju, samo mogli sanjati.

U slučaju da ova Vlada (u ovom ili lagano izmijenjenom obliku) dobije povjerenje na još četiri godine, očekujem da će ukloniti sve prepreke za posvajanje djece jer ne postoji ni jedan opravdan razlog zašto to i dalje nije moguće. Apsolutno očekujem da se konačno u praksi ostvari pravo trans* osoba na samoodređenje. Naglasak stavljam na "u praksi" jer, kao što znamo, baš kao i u mnogim drugim slučajevima u RH određene zakonske mjere postoje, no nitko ih ne provodi. To bi značilo minimum poštovanja. Nadam se da će uspjeti uvidjeti koliko su duboko patrijarhalne i (neo)konzervativne ideje prodrle u naše društvo. Njihova je dužnost da nas od njih zaštite, da ovu državu očuvaju sekularnom i socijalnom, da osiguraju poštovanje temeljnih Ustavnih vrednota i da u tome budu itekako uspješniji, nego u prošlom mandatu. Naša je, naravno, dužnost da ih na to upozoravamo. Dužnost nam je da se bunimo, prosvjedujemo i zahtijevamo svoja prava unatoč svemu.

Boris Vrdoljak, jedan od organizatora aktivnosti u qSPORT-u i Duginim obiteljima: "Od buduće vlasti očekujem da napravi daljnje korake u osiguravanju pune ravnopravnosti"

bv

Što misliš, jesu li političke stranke počele doživljavati LGBT zajednicu kao politički subjekt?
Moglo bi se reći da su stranke na ljevici počele doživljavati LGBT zajednicu kao politički subjekt. S druge strane, ovih dana smo mogli pročitati na portalima da se jedna stranka desne opcije zalaže za ukidanje građanskog odgoja i LGBT udruga. Moglo bi se, doduše, i to protumačiti na način da i oni doživljavaju LGBT zajednicu kao politički subjekt.

Od buduće vlasti očekujem da nastavi štititi ostvarena prava LGBT osoba te da napravi daljnje korake u osiguravanju pune ravnopravnosti. Konkretno, mislim da bi buduća vlast trebala ukinuti diskriminatornu odredbu Zakona o životnom partnerstvu kojom se zabranjuje osobama koje su sklopile životno partnerstvo da posvoje dijete

Imaš li kakvu poruku za političke stranke uoči ovih izbora?
Važna zadaća svih političkih stranaka jest osigurati jednakost, ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava svih osoba koje žive u Republici Hrvatskoj. Smatram da u našoj zemlji još ima dosta prostora za napredak što se tiče stvaranja tolerantnije klime za LGBT osobe i ostale manjinske skupine u društvu, sprečavanja nasilja, diskriminacije, homo/bi/transfobije te osiguravanja društvene uključenosti i potpune ravnopravnosti za sve.

Iako sam dojma da se situacija za LGBT zajednicu popravila posljednjih nekoliko godina, vrlo sam zabrinut rezultatima nedavno objavljenih istraživanja provedenih na uzorku od preko 1000 maturanata, gdje je otprilike polovina njih odgovorila da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolesti te da bi se LGBT osobama trebalo zabraniti javne istupe kako ne bi nepovoljno utjecali na mlade. Takvi stavovi rezultat su našeg obrazovnog sustava i opće društvene klime.

Što očekuješ od buduće vlasti?
Od buduće vlasti očekujem da nastavi štititi ostvarena prava LGBT osoba te da napravi daljnje korake u osiguravanju pune ravnopravnosti. Konkretno, mislim da bi buduća vlast trebala ukinuti diskriminatornu odredbu Zakona o životnom partnerstvu kojom se zabranjuje osobama koje su sklopile životno partnerstvo da posvoje dijete. Važna tema za buduću vlast je i unapređenje pravnog položaja trans* i rodno varijantnih osoba. Konačno, važno je u školama imati takav građanski odgoj i obrazovanje, gdje će se učenike/ce informirati o homo/bi/transeksualnosti isključivo na temelju znanstvenih činjenica i gdje će se u tom kontekstu razgovarati o ljudskim pravima, uključivosti i toleranciji, kako bi škole ne bi bile nesigurno i zastrašujuće mjesto za LGBTI učenike/ce te kako bi buduće generacije mladih bile informiranije i tolerantnije.

Stjepan Pavlek, poduzetnik: "Moja očekivanja su više usmjerena prema LGBT zajednici nego prema 'vlasti'"

sp

Što misliš, jesu li političke stranke počele doživljavati LGBT zajednicu kao politički subjekt?
Pa najbolje da nakon skoro petnaest godina aktivizma nisu… Jesu, itekako, bili smo svjedocima ozbiljnih nastojanja i aktivnosti, kao i pokušajima različitih dodvoravanja i patroniziranja. Jasno je da se ljudima izvan LGBT zajednice, koji nemaju out LGBT osobe u neposrednom okruženju, čini da postoje neke druge teme (one koje su njima od životne važnosti), a koje bi trebale biti "prije" u fokusu. A LGBT teme su vrlo prisutne, primjerice, u svakoj izbornoj kampanji.

Na nama nije da nešto očekujemo od "vlasti", ili "političara" općenito, već da ih aktivno na nešto natjeramo. Umjesto iščekivanja da samoinicijativno nešto učine, jer eto – to je ispravno – trebamo biti aktivni i utjecati, bilo sukobljavanjem, bilo uspostavljanjem odnosa i suradnje s različitim subjektima

Imaš li kakvu poruku za političke stranke uoči ovih izbora?
Ne treba biti veliki genijalac da bi se spoznalo da je način na koji su se LGBT osobe povijesno tretirale, bez ikakvog razloga koji bi iz današnje perspektive bio razuman, krajnje neprimjeren te da se radi o zlostavljanju koje se mora zaustaviti. Nedvojbeno je da do znatnih promjena mora doći i da do njih dolazi. Stranke bi pak trebale spoznati da netko tko u ovako jednostavnoj situaciji bježi od tih promjena, te ih se plaši, ne ostavlja dojam da ima ikakvog reformskog kapaciteta. Pa mu/joj stoga ne vjerujemo niti da su sposobni za provođenje reformi u bilo kojem drugom području u kojem ih najavljuju, ma koliko im usta bila puna "nužnih reformi".

Što očekuješ od buduće vlasti?
Nemam zapravo neka očekivanja, nisam o tome na taj način razmišljao. I ne, ne mislim to onako omalovažavački: "nema se od njih što očekivati…". Naime, osjećaja sam da je uloga politike pomirivati sukobljene strane i interese u društvu te navigirati tim vrlo nemirnim morem. Ako se tako postave stvari, na nama nije da nešto očekujemo od "vlasti", ili "političara" općenito, već da ih aktivno na nešto natjeramo. Umjesto iščekivanja da samoinicijativno nešto učine, jer eto – to je ispravno – trebamo biti aktivni i utjecati, bilo sukobljavanjem, bilo uspostavljanjem odnosa i suradnje s različitim subjektima. Tako da, moja očekivanja su više usmjerena prema LGBT zajednici nego prema "vlasti".

Marina Orsag, stand-up komičarka: "Neka učine sve samo da Karamarko ne postane premijer"

mo

Što misliš, jesu li političke stranke počele doživljavati LGBT zajednicu kao politički subjekt?
Pa vjerujem da pomalo i jesu, ali samo kad to njima treba. Nekako imam osjećaj da kad misle da bi mogli profitirati glasovima LGBT populacije onda će tu istu populaciju i doživjeti. Ali tako je sa svim manjinama u Hrvatskoj, a i šire, samo ih se koristi za određene ciljeve i promidžbu, a kad treba krenuti u ispunjavanje raznih obećanja onda odjednom koga briga. Svašta se koristi u propagandne svrhe kad su izbori. Vidi kako je odjednom legalizirana medicinska marihuana. Eto, to je moj dojam iako moram priznat da nisam baš nešto udubljena u politiku.

Imaš li kakvu poruku za političke stranke uoči ovih izbora?
Da učine sve samo da Karamarko ne postane premijer. Al' nije baš da su drugi bajni. Možda ona nova mlada stranka iz Splita. Ali poruka svima bi bila: manje priče, više djela. Neka se prestanu ponašat kao da su u dječjem vrtiću i neka počnu kvalitetno provjeravati osobnost, inteligenciju i nekorumpiranost svih političara sukladno vremenu u kojem žive. Neka ustabile i normaliziraju odnos plaća. Zašto bi neki čovjek imao više nego mu/joj treba, a drugi manje? A ja nekad što se vlade tiče zabrijem kako bi bilo sjajno da skupimo tim nekorumpiranih kvalitetnih fakultetskih profesora/ica svih polja i svakog faksa, koji će bit žiri za nove ministre/ice vlade. Njih se bira od top 10 diplomiranih iz svakog područja, ekonomija, turizam, financije itd... i to u zadnjih deset do dvadeset godina. Njima se daju zadaci rješavanja najgorih kriza u svojim područjima i tko je u tome najbolji pobjeđuje. I sve to naravno uživo na televiziji da sav narod vidi, a možda i jedan glas može bit narod, jedan žiri i jedan sami natjecatelji. Neki, recimo, X Factor Goverment edition. Znam da sam zabrijala ali često mi nije jasno zašto dopuštamo da nam je ovako grozno i koji je to narod koji uvijek bira krivo jer svi koje srećem i poznajem nisu ti ljudi? I gdje su svi ti ljudi koje svakodnevno upoznajem koji su vrhunski u svom poslu da poprave državu? Kako uvijek imamo neke, u najmanju ruku, "čudne" ljude na vlasti.

Ako pobijedi HDZ, što me uopće strah pomisliti, očekujem zabranu abortusa, pogoršavanja odnosa sa Srbijom, obavezan vjeronauk za svu djecu, možda i obavezne odlaske na Thompsonove koncerte, Željka Markić kao ministrica za rodnu, spolnu i seksualnu ravnopravnost (izmislit će ministarstvo ako treba), obavezne uniforme u školama na crveno bijele kockice, umjesto dobar dan, za dom

Što očekuješ od buduće vlasti?
Nemam očekivanja jer se onda razočaram, a i nekako živim u pretpostavci da mi nije bitno tko je na vlasti, meni će biti kako si napravim. Al ipak se nadam da će, ako se ovako nastavi sa situacijama u državi i ako i dalje budu ili HDZ ili SDP, narod jednog dana reći dosta i pobuniti se i nekako normalno postavit vladu. I sad kad zapravo razmislim, ne mogu ni imati ista očekivanja od bilo koje vlasti. Ako pobijedi HDZ, što me uopće strah pomisliti, očekujem zabranu abortusa, pogoršavanja odnosa sa Srbijom, obavezan vjeronauk za svu djecu, možda i obavezne odlaske na Thompsonove koncerte, Željka Markić kao ministrica za rodnu, spolnu i seksualnu ravnopravnost (izmislit će ministarstvo ako treba), obavezne uniforme u školama na crveno bijele kockice, umjesto dobar dan, za dom i tako...
Ako SDP pobjedi očekujem stagnaciju kao i dosad uz samo puno priče i svađanja sa HDZ-om kako bi narod zanemario što se ništa ne mijenja uz poneku blentavu izjavu i bezobzirnost prema narodu. Nekako, koliko sada vidim od onog što se nudi, se nadam da bi se možda mogli sjesti ORaH, Pametno i Most i zajedno smisliti neki pametni most od oraha koji će nas izvaditi iz ovog otoka sranja. A ako nekim čudom uspije pobijediti bilo koja mlada i intelektualna stranka, očekujem da razvale i pokažu da se situacija može popraviti kad se hoće i kad se ne misli samo na svoje dupe.

Milena Zajović, novinarka i urednica Večernjeg lista i selektorica Motovun film festivala: "Živimo u državi u kojoj se govorom mržnje najlakše dolazi do glasova"

mz

Što misliš, jesu li političke stranke počele doživljavati LGBT zajednicu kao politički subjekt?
Apsolutno nisu. Ako se LGBT pitanja i spominju u političkom diskursu, to je uglavnom sa sasvim suprotnom namjerom, da se dodvori homofobnom biračkom tijelu. Živimo u državi u kojoj se govorom mržnje najlakše dolazi do glasova, o čemu ne svjedoči samo nedavni porazni referendum inicijative U ime obitelji, već i predizborne ankete po kojima se iznova vraćamo u ksenofobni mrak devedesetih.

Nedavno sam u Dokukinu gledala film "Metal i melankolija" redateljice Heddy Honigmann u kojem je jedan Čileanac izbore u svojoj zemlji usporedio s mogućnošću da odabereš hoćeš li dobiti HIV ili hepatitis C. Dok god smo prisiljeni birati manje zlo

Imaš li kakvu poruku za političke stranke uoči ovih izbora?
Poznato je da tzv. desne političke opcije svuda u svijetu imaju mnogo vjerniju vojsku glasača od lijevih. U tom kontekstu, strankama lijevog centra u koje spada i vladajući SDP bilo bi logičnije okrenuti se razočaranom ili neodlučnom dijelu birača liberalno-građanske vokacije koji su ih i doveli na vlast, nego da se u zadnji čas pokušavaju dodvoriti konzervativnijim glasačima koji su svoju političku opciju odavno odabrali. Kampanja bazirana na vrijednostima civilnog društva sigurno bi mogla i trebala uključiti obraćanje LGBT zajednici. Na primjeru vladajuće stranke to bi moglo uključivati podsjećanje na zaista kvalitetne zakonske promjene kojima su nam omogućili većinu prava koja su donedavno bila rezervirana za bračne zajednice. U slučaju veće političke hrabrosti, obećanje potpunog izjednačavanja prava svih obitelji sigurno bi im donijelo nešto veći dio LGBT glasova, no ne vjerujem da bi se SDP i njegovi sateliti u ovom trenutku usudili uvesti taj element u svoju predizbornu kampanju. To je šteta, jer u trenutno opozicijskoj Domoljubnoj koaliciji čiji je najjači igrač Karamarkov HDZ brojne su stranke koje su svoje političke platforme u većoj ili manjoj mjeri gradile na netrpeljivosti prema LGBT zajednici, što bi u najcrnjem scenariju nakon njihova dolaska na vlast moglo poništiti naša teško stečena prava i ponovno nas učiniti nevidljivima pred zakonom. To je situacija u kojoj bi, zalažući se za LGBT prava, vladajući mogli ojačati naklonost naše zajednice. Deset posto birača nije nezanemariva brojka.

U slučaju veće političke hrabrosti, obećanje potpunog izjednačavanja prava svih obitelji sigurno bi im donijelo nešto veći dio LGBT glasova, no ne vjerujem da bi se SDP i njegovi sateliti u ovom trenutku usudili uvesti taj element u svoju predizbornu kampanju

Što očekuješ od buduće vlasti?
Nedavno sam u Dokukinu gledala film "Metal i melankolija" redateljice Heddy Honigmann u kojem je jedan Čileanac izbore u svojoj zemlji usporedio s mogućnošću da odabereš hoćeš li dobiti HIV ili hepatitis C. Dok god smo prisiljeni birati manje zlo, moja su očekivanja prilično niska. Rekla bih da to nije pesimizam nego realizam.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

-4 # Xoxo 2015-10-20 14:33
sve dok LGBT aktivizam u Hrvatskoj vode razne Budisavljevićke , geografi iz Beograda, Zajovićke i slični, LGBT pitanja neće biti ozbiljne teme u predizbornim kampanjama, a LGBT udruge biti samo produžene ruke lijevih političkih opcija.
Odgovori | Report to administrator
+2 # Ivan85 2015-10-20 16:22
A sta si ti ucinio da to promenis?
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.