Da hrvatski političari ne smatraju LGBT zajednicu politički bitnom, svjedoči ignoriranje pitanja koja je CroL postavio strankama uoči parlamentarnih izbora. Postavili smo niz pitanja koja se odnose na prava LGBT zajednice, na stav stranke prema LGBT roditeljstvu, o pravu na MPO za lezbijke i samice, o Zakonu o životnom partnerstvu, te o pravnom priznanju roda temeljenog na samoodređenju. Većina stranaka uopće nije našla za shodno da nam odgovori.

Među onima koji nisu odgovorili na pitanja ima ih koji, znamo to iz prijašnjih njihovih razgovora za Crol, smatraju, primjerice, da istospolnim parovima treba dopustiti posvajanje djece, kao što je Ivo Josipović, lider Progresivnog saveza, kao i onih koji su jasno protiv posvajanja, kao Milan Kujundžić i njegova Hrvatska zora. Na pitanja CroLa osim Josipovića i Kujundžića nisu odgovorili ni MOST Bože Petrova, Reformisti Radimira Čačića, Konzervativna stranka Ruže Tomašić, Bandić Milan 365 (iako su nam na redakcijski mail svakodnevno slali priopćenja o predizbornim skupovima), pa ni najjača oporbena stranka, HDZ.

Bitno različiti stavovi

Odgovore su nam pak ponudili SDP, Živi zid Ivana Vilibora Sinčića, OraH Mirele Holy, Pametno Marijane Puljak i Za Grad, stranke čija je široj javnosti najpoznatija supredsjednica Iva Kvakić. Njihova se mišljenja, dakako, bitno razlikuju.

Iz SDP-a, koji na parlamentarnim izborima sudjeluje kao dio koalicije Hrvatska raste (SDP, HNS, Hrvatski laburisti, HSU, A-HSS i Zagorska stranka) podsjećaju da je tijekom mandata koalicijske Vlade napravljen važan iskorak u zaštiti temeljnih prava i sloboda osoba istospolne seksualne orijentacije i osoba drugačijeg rodnog identiteta. U Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, smatraju SDP-ovci, u potpunosti je pretočeno ustavno načelo jednakog dužnog poštovanja tijela državne vlasti prema svim građanima i građankama bez obzira na njihove razlike u spolnoj orijentaciji.

U stranci Za Grad podržavaju LGBTQ roditeljstvo, jer smatraju kako "seksualna orijentacije ne utječe na sposobnost osobe za roditeljstvo", stoga su i za izmjene postojećeg Zakona o MPO. "Smatramo da pristup medicinski potpomognutoj oplodnji treba omogućiti bez diskriminacije", stav je stranke Za Grad koja se zalaže i za izmjene Zakona o životnom partnerstvu na način da se prava istospolnih parova potpuno izjednače s klasičnom bračnom zajednicom

"Ostvarili smo i siguran javni prostor i slobodu izražavanja ovih društvenih skupina u zastupanju vlastitih stavova i interesa. Ova postignuća dobila su i svoje međunarodno priznanje te je Hrvatska u zadnje dvije godine prepoznata kao jedna od pet država s najboljim demokratskim i pravnim napretkom u zaštiti temeljnih prava, sloboda i jednakosti osoba istospolne orijentacije u Europskoj uniji", pohvalili su se. Postojeći Zakon o životnom partnerstvu smatraju dobrim, i nemaju ga namjeru mijenjati. Za izmjene Zakona o MPO-u na način da se medicinski potpomognuta oplodnja omogući i ženama samicama/lezbijkama, u SDP-u misle da je potrebna šira društvena rasprava i donošenje odluke u Saboru, a ni na pitanje o stavu stranke prema LGBT roditeljstvu nismo dobili jasan odgovor, tek navode da Zakon o životnom partnerstvu ne predviđa posvajanje djece istospolnim zajednicama, "ali niti ne zabranjuje". Na pitanje o pravnom priznanju roda temeljenog na samoodređenju odgovorili su kako je rodni identitet kao osnova za promjenu spola već unesen u članak 9a. Zakona o državnim maticama izmjenama i dopunama zakona iz 2013. godine, iz čega možemo zaključiti samo to da se ne namjeravaju dalje baviti rodnim identitetom.

U SDP-u misle da je potrebna šira društvena rasprava i donošenje odluke u Saboru, a ni na pitanje o stavu stranke prema LGBT roditeljstvu nismo dobili jasan odgovor, tek navode da Zakon o životnom partnerstvu ne predviđa posvajanje djece istospolnim zajednicama, "ali niti ne zabranjuje". Za Živi Zid postojeća razina LGBT prava je dovoljna pa nema potrebe za izmjenama postojećih zakona

Za Živi Zid postojeća razina LGBT prava je dovoljna pa nema potrebe za izmjenama postojećih zakona. "Budući da ne postoji niti jedna inicijativa za njihovim smanjivanjem ili povećanjem možemo zaključiti da je stanje zadovoljavajuće", pojasnili su svoj stav. Na pitanje o pravu LGBT osoba da budu roditelji odgovaraju da je potrebno provesti opsežna istraživanja kako bi se "uklonila svaka sumnja i educiralo stanovništvo da takvi odnosi ne utječu negativno na psihofizički razvoj djeteta".

"LGBT prava su ljudska prava, a bez garancije ljudskih prava nema ni održivog društva"

Na pitanje o izmjenama Zakona o MPO na način da se roditeljstvo omogući i ženama samicama/lezbijkama, u Živom Zidu ne osporavaju prava žena na medicinski potpomognutu oplodnju, ali smatraju da je potrebno postići konsenzus o takvim pitanjima jer da sve ostalo vodi u daljnju nadogradnju sukoba i diskriminacije. O priznavanju roda temeljem samoodređenja, u Živom Zidu drže da takva pitanja otvaraju čitav niz etičkih i društvenih potpitanja te da vode u daljnju nadogradnju sukoba i diskriminacije. Njihov je stav da se zemlja prvo mora osloboditi ključnih problema poput nezaposlenosti, siromaštva, kreditnog ropstva koji u jednakoj mjeri tlači svu populaciju, pa tek onda na red dolaze druga pitanja.

Iz stranke Pametno Marijane Puljak na sva su pitanja dali samo jedan odgovor, kako program stranke Pametno zasad obuhvaća ključne reforme u Hrvatskoj, koje smatraju najnužnijima u ovome trenutku:"Program su radili stručnjaci, čak njih 40, i temelji se na analizama i istraživanjima, ne na našim željama. Taj će se program stalno dopunjavati i širiti, kako će nam se pridruživati i ostali stručnjaci. Tako će biti i s ovim što spominjete. Mi se svakako zalažemo za poštivanje ljudskih prava, ali za svaki pojedini primjer ćemo, bez obzira o kojoj se skupini radi, tražiti analizu i najbolje rješenje, pa i za ovo što spominjete. I kad ćemo imati takvo rješenje, zauzet ćemo transparentan stav. Ne želimo biti još jedni u nizu populista, koji će samo govoriti ono što ljudi žele čuti, bili oni zagovornici ili protivnici neke ideje", odgovaraju iz stranke Pametno.

ORaH se zalaže i za zakon o rodnom identitetu koji bi priznao postojanja tzv. "trećeg roda" unutar kojeg se identificiraju sve osobe koje sebe ne nalaze unutar ženskog i muškog roda. Ističu da su neke države već priznale treći rod u nacionalnom zakonodavstvu, navodeći primjer Francuske gdje je sud nedavno priznao postojanje tzv. genre neutre

U OraH-u pak ne traže šire društvene rasprave ni konsenzus, već jasno kažu da: "Postojeća prava treba podignuti na viši stupanj. LGBT prava su ljudska prava, a bez garancije ljudskih prava nema ni održivog društva". ORaH je prije godinu dana objavio Politiku unapređenja prava LGBT osoba, što je jedan od četrdesetak dokumenata javnih politika koji čine ORaH-ovu programsku platformu. Na svojim izbornim listama ima četvero LGBT kandidata. Stranka podržava i LGBT roditeljstvo: "U tom pogledu ćemo izmijeniti diskriminatorne odredbe Zakona o životnom partnerstvu. LGBT parovi moraju imati pravo zajedničkog posvajanja djece", ističu. Smatraju i da je ustavna odredba o bračnoj zajednici isključujuća, diskriminatorna i homofobična te je treba preformulirati da glasi: "Brak je zajednica dviju osoba različitog ili istog spola". Namjera im je ukinuti diskriminatorne odredbe Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i omogućiti svim ženama pravo na MPO neovisno o bračnom/partnerskom statusu i seksualnoj orijentaciji.

"Pitanje identiteta i samoodređenja je pitanje temeljnog prava svakog čovjeka"

ORaH se zalaže i za zakon o rodnom identitetu koji bi priznao postojanja tzv. "trećeg roda" unutar kojeg se identificiraju sve osobe koje sebe ne nalaze unutar ženskog i muškog roda. Ističu da su neke države već priznale treći rod u nacionalnom zakonodavstvu, navodeći primjer Francuske gdje je sud nedavno priznao postojanje tzv. genre neutre. "Svaka punoljetna osoba mora imati pravo na samoodređenje u rodnom smislu. Time bi transrodne osobe mogle zakonski promijeniti rod po jednostavnoj proceduri bez prethodnog prolaženja kirurških zahvata i medicinske dijagnoze. Također se zalažemo da se transrodnim osobama pruži adekvatna socijalna i zdravstvena zaštita u procesu rodne tranzicije. Zakoni u ovom, ali i svim područjima društva, trebaju biti potpora zadovoljavanju ljudskih potreba, a ne njihovo ograničavanje", stava su u ORaH-u.

U stranci Za Grad podržavaju LGBTQ roditeljstvo, jer smatraju kako "seksualna orijentacije ne utječe na sposobnost osobe za roditeljstvo", stoga su i za izmjene postojećeg Zakona o MPO. "Smatramo da pristup medicinski potpomognutoj oplodnji treba omogućiti bez diskriminacije", stav je stranke Za Grad koja se zalaže i za izmjene Zakona o životnom partnerstvu na način da se prava istospolnih parova potpuno izjednače s klasičnom bračnom zajednicom.

Za Živi Zid postojeća razina LGBT prava je dovoljna pa nema potrebe za izmjenama postojećih zakona. "Budući da ne postoji niti jedna inicijativa za njihovim smanjivanjem ili povećanjem možemo zaključiti da je stanje zadovoljavajuće", pojasnili su svoj stav. Na pitanje o pravu LGBT osoba da budu roditelji odgovaraju da je potrebno provesti opsežna istraživanja kako bi se "uklonila svaka sumnja i educiralo stanovništvo da takvi odnosi ne utječu negativno na psihofizički razvoj djeteta"

Također smatraju kako je zahtjev transrodnih osoba za učinkovitijim procesom postupka pravnog priznanja roda potpuno opravdan."Pitanje identiteta i samoodređenja je pitanje temeljnog prava svakog čovjeka. Stoga je nužno priznavati prava transrodnim osobama i ubrzati procese koje im omogućavaju život kakav žele", poručuju iz stranke Za Grad. Ova je stranka kandidacijske liste sastavila prema ZIP sistemu, po principu "žensko-muško-žensko-muško", čime je u potpunosti osigurana ravnopravnost spolova. Troje njihovih članova na kandidacijskim listama se izjašnjavaju kao pripadnici LGBTQ zajednice i u tome imaju stranačku podršku.

To su stavovi stranaka koje su se odazvale molbi CroLa da odgovore na pitanja o pravima LGBT zajednice. One koji su ih ignorirali, kao i one koji se pozivaju na stručne analize, želim podsjetiti da, prema stručnoj literaturi, između 10 i 20 posto populacije nije heteroseksualno (cit. prema Pojmovniku LGBT kulture, Sarajevo).

Podsjetimo, o svemu smo na samom početku kampanje pitali i aktivist(kinj)e i LGBT narod, a što očekuju i što su nam oni rekli, podsjetite se ovdje i ovdje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.