I dok iz stranke Milana Kujundžića, Hrvatska zora, ipak "nemaju vremena" odgovoriti na neka od najbitnijih pitanja uoči parlamentarnih izbora za hrvatsku LGBT zajednicu, stranka Za Grad, jedna od novijih političkih opcija, zalaže se za bračnu jednakost i roditeljstvo bez diskriminacije prema LGBTQ osobama.

Iako su nam prvotno rekli kako ćemo dobiti odgovore, iz Hrvatske zore danas poručuju:"Zbog rada na terenu, ne stignemo svima odgovoriti na upite", odgovaraju iz središnjeg ureda stranke Milana Kujundžića. Stoga nam ne preostaje drugo nego li zaključiti kako se stavovi o životnom partnerstvu i LGBT roditeljstvu nisu previše promijenili od razgovoru lidera Hrvatske zore za crol.hr uoči predsjedničkih izbora.

Kujundžić i Hrvatska zora energično protiv LGBT roditeljstva

Tada nam je Kujundžić po pitanju Zakona o životnom partnerstvu rekao kako se "mora u potpunosti poštovati činjenica da je u hrvatski Ustav ušla definicija braka kao zajednice muškarca i žene", što "ne isključuje zakonsku zaštitu i nekih drugih vrsta partnerstava". Ipak, "podvlači crtu" po pitanju da se istospolnim parovima dozvoli posvajanje djece. Također je energično protiv mogućnosti da se medicinski potpomognuta oplodnja dozvoli lezbijkama i ženama bez partnera.

Smatramo da je dosta diskriminacije bilo kojeg pojedinca. U svakom našem istupu u javnosti, uvijek smo jasno i glasno zastupali prava LGBTQ zajednice, prava na brak i posvajanje

Sasvim drugačiji odgovori stižu iz stranke Za Grad, koji smatraju da su sve osobe ravnopravne "pa nemaju poseban program koji se bavi unaprjeđenjem prava LGBTQ osoba. No, ističu kako se u praksi ta činjenica često ignorira, pa zbog toga, kao i nepovoljnijeg položaja LGBTQ osoba u odnosu na druge osobe u društvu, tom se problematikom bave u sklopu njihove socijalne politike.

"Smatramo da je dosta diskriminacije bilo kojeg pojedinca. U svakom našem istupu u javnosti, uvijek smo jasno i glasno zastupali prava LGBTQ zajednice, prava na brak i posvajanje - na Međunarodni dan borbe protiv homofobije naslikali smo dugu ispred Hrvatske biskupske konferencije, od svoga osnutka podržali smo svaku Povorku ponosa, organizirali smo akciju 'Protiv' u vrijeme provođenja referenduma o ustavnoj definiciji braka. Smatramo da se o ovim temama u javnosti treba pričati i građanskim odgojem i obrazovanjem odgajati tolerantnije građane", poručuju iz te stranke.

Uoči predsjedničkih izbora Kujundžić nam je kazao kako se "mora u potpunosti poštovati činjenica da je u hrvatski Ustav ušla definicija braka kao zajednice muškarca i žene", što "ne isključuje zakonsku zaštitu i nekih drugih vrsta partnerstava". Ipak, "podvlači crtu" po pitanju da se istospolnim parovima dozvoli posvajanje djece. Također je energično protiv mogućnosti da se medicinski potpomognuta oplodnja dozvoli lezbijkama i ženama bez partnera

Za Grad podržava bračnu jednakost i roditeljstvo bez diskriminacije

Za Grad je specifična stranka i po tome što je kandidacijske liste sastavila prema ZIP sistemu, po principu "žensko-muško-žensko-muško", čime je u potpunosti osigurana ravnopravnost spolova. U javnosti je najprepoznatljivija njihova 29-godišnja supredsjednica Iva Kvakić. Troje njihovih članova na kadnidacijskim listama se ponosno izjašnjavaju kao pripadnici LGBTQ zajednice i u tome imaju stranačku podršku "neovisno o izborima za Hrvatski sabor".

Podržavaju LGBTQ roditeljstvo, jer smatraju kako "seksualna orijentacije ne utječe na sposobnost osobe za roditeljstvo", stoga su i za izmjene postojećeg Zakona o MPO.

"Bez obzira na demografsku situaciju u Hrvatskoj smatramo da pristup medicinski potpomognutoj oplodnji treba omogućiti bez diskriminacije", stav je stranke Za Grad koja se zalaže i za izmjene Zakona o životnom partnerstvu na način da se prava istospolnih parova potpuno izjednače s klasičnom bračnom zajednicom.

Također smatraju kako je zahtjev transrodnih osoba za učinkovitijim procesom postupka pravnog priznanja roda potpuno opravdan.

"Pitanje identiteta i samoodređenja je pitanje temeljnog prva svakog čovjeka. Stoga je nužno priznavati prava transrodnim osobama i ubrzati procese koje im omogućavaju život kakav žele", poručuju iz stranke Za Grad.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.