"Mi se svakako zalažemo za poštivanje ljudskih prava, ali za svaki pojedini primjer ćemo, bez obzira o kojoj se skupini radi, tražiti analizu i najbolje rješenje, pa i za ovo što spominjete. I kad ćemo imati takvo rješenje, zauzet ćemo transparentan stav". To je odgovor stranke Pametno na niz konkretnih pitanja o pravima LGBT zajednice koja je Crol postavio pretendentima na saborske stolice, pa tako i stranci koja sebe naziva Pametno.

Stranka je izrasla iz građanske inicijative Marijane Puljak Za pametne ljude i pametan grad, osnovane za lokalne izbore u Splitu 2013. godine, i odmah je osvojila 9,25 posto glasova Splićana i četiri vijećnička mandata. Program stranke pohvaljen je s više strana, pa ga tako, primjerice, Slobodna Dalmacija ocjenjuje jednim od najboljih izbornih programa u ovih 25 godina, jer insistira na reformama pravosuđa (i donosi prijedloge mjera u tom smjeru), obrazovanja, zdravstva i ostalih glavnih javnih politika.

Nemamo razloga sumnjati da je tomu tako, međutim stranka pada na temeljnim pitanjima ljudskih prava. Iako nam u odgovoru vele da se zalažu da svi u ovoj zemlji imaju ista prava i slobode, neovisno o vjeri, rasi ili seksualnoj orijentaciji, na konkretna pitanja uzvraćaju da će stav zauzeti nakon analiza.

"O ljudskim se pravima ne razmišlja, ona se uvažavaju i štite"

"Jesam li dobro razumjela? Tek kad budu imali rješenje zauzet će stav?", čudila se Mirjana Kučer, aktivistica, po struci pravnica, široj javnosti poznata po suorganizaciji prvog Split Pridea.

"O ljudskim se pravima ne razmišlja, ona se uvažavaju i štite, kazala je Kučer te dometnula da se stav stranke Pametno ne razlikuje puno od famozne inicijative Split misli (podsjećamo, ta je studentska inicijativa svojevremeno tražila od ministra policije Ranka Ostojića da odgodi održavanje Pridea u Splitu zbog opasnosti od fizičkog nasilja a time i ugrožavanja turističke sezone, narušavanja ugleda RH i njezinih građana, a obrazlažući potrebu odgode naveli su kako nije provedena šira javna rasprava, te da ni edukacija nije dostatna).

"Suprotno od njihovog mišljenja da insistiranjem na analizama i struci pokazuju ozbiljnost, ja smatram da pokazuju političku neozbiljnost i nedoraslost ili nezrelost, rekla je Kučer.

Vladanje državom nije upravljanje strojem, državu čine ljudi, oni su različiti s različitim potrebama i dobar i vješt političar, koji ima tendenciju demokratske i građanske vlasti, ima sluha za sve potrebe i različitosti, makar to bilo i za jednog čovjeka. Bez uvažavanja ljudskih prava nema demokracije, bez razumijevanja i poštivanja ljudskih prava nema politički odgovornog upravljanja državom

Na naša pitanja o stavu stranke prema LGBT roditeljstvu, o pravnom priznanju roda temeljenog na samoodređenju, o pravu na MPO samicama i lezbijkama, o Zakonu o životnom partnerstvu, dobili smo odgovor kako program stranke Pametno zasad obuhvaća ključne reforme u Hrvatskoj, koje smatraju najnužnijima u ovome trenutku.

"Program su radili stručnjaci, čak njih 40, i temelji se na analizama i istraživanjima, ne na našim željama. Taj će se program stalno dopunjavati i širiti, kako će nam se pridruživati i ostali stručnjaci. Tako će biti i s ovim što spominjete. Mi se svakako zalažemo za poštivanje ljudskih prava, ali za svaki pojedini primjer ćemo, bez obzira o kojoj se skupini radi, tražiti analizu i najbolje rješenje, pa i za ovo što spominjete. I kad ćemo imati takvo rješenje, zauzet ćemo transparentan stav. Ne želimo biti još jedni u nizu populista, koji će samo govoriti ono što ljudi žele čuti, bili oni zagovornici ili protivnici neke ideje", odgovaraju iz stranke Pametno.

Petrov je još jednom pokazao da je pripadnik konzervativne struje

"Vladanje državom nije upravljanje strojem, državu čine ljudi, oni su različiti s različitim potrebama i dobar i vješt političar, koji ima tendenciju demokratske i građanske vlasti, ima sluha za sve potrebe i različitosti, makar to bilo i za jednog čovjeka. Bez uvažavanja ljudskih prava nema demokracije, bez razumijevanja i poštivanja ljudskih prava nema politički odgovornog upravljanja državom", mišljenje je Mirjane Kučer.

I dok je stranka Pametno pokazala barem elementarnu uljuđenost, pa je na naša pitanja kako-tako odgovorila, Božo Petrov iz MOST-a, koji je prema anketama treća politička snaga u zemlji potpuno je izignorirao naša mailom poslana pitanja i telefonske pozive. Neispunjeno obećanje da će se javiti kad prijeđe granicu, i SMS poruka da je na sastanku te da će se javiti kasnije bilo je sve što smo dobili od čovjeka koji će vjerojatno odlučivati o budućoj vladi. Kako to komentirati?

Iako nam u odgovoru vele da se zalažu da svi u ovoj zemlji imaju ista prava i slobode, neovisno o vjeri, rasi ili seksualnoj orijentaciji, na konkretna pitanja uzvraćaju da će stav zauzeti nakon analiza

"Božo Petrov je još jednom pokazao da je pripadnik konzervativne struje i da svojim stavom o pobačaju, te ignoriranju pitanja o LGBT pravima naginje desnom radikalizmu", zaključila je Mirjana Kučer.

Podsjetimo, Božo Petrov je, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, na pitanje Aleksandra Stankovića o pobačaju odgovorio kako je on osobno protiv, ali bi odgovor na to pitanje prepustio stručnjacima. Takvom se odgovoru ne treba čuditi ako znamo da je Petrov bio član Hrasta i izjavljivao da Hrast nudi ono što hrvatski narod uistinu ima već dugo stoljeća, a to su kršćanske, moralne, tradicionalne i obiteljske vrijednosti.

Petrov je inače postao miljenik medija kao nezavisni metkovski gradonačelnik koji je u gradskoj blagajni zatekao minus od gotovo dvadeset milijuna kuna, a u svega nekoliko mjeseci uspio ga je bitno smanjiti. MOST se inače zalaže za reformu javne uprave, za smanjivanje jedinica lokalne uprave, rasterećenje poduzetnika od poreza i parafiskalnih nameta...

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.