Foto: Naprijed Hrvatska - Progresivni savez/Ruža Tomašić | Facebook

Niti dvanaest dana nije bilo dovoljno strankama Naprijed Hrvatska! Progresivni savez bivšeg predsjednika Ive Josipovića i Konzervativnoj stranci Ruže Tomašić da odgovore na ukupno pet konkretnih pitanja o stavovima svojih stranaka o LGBT pravima.

Stranke koje pretendiraju voditi državu nemaju ili ne žele otkriti svoje stavove o LGBT pravima uoči izbora... ili ignoriraju javnost. Pitanja su se odnosila na stav stranke prema LGBT roditeljstvu, o pravu na MPO za lezbijke i samice, o Zakonu o životnom partnerstvu, te o pravnom priznanju roda temeljenog na samoodređenju.

Uoči predsjedničkih izbora afirmativno o LGBT pravima

Pitanja smo e-mailom poslali prije gotovo dva tjedna, a na gotovo svakodnevne telefonske upite kad će odgovori dobili bismo isti odgovor: "gužva je, predaju se liste, sve činimo da odgovorimo na vaš upit". I obećanje: "sutra".

Nakon gotovo dva tjedna strpljivog čekanja odgovora, preostalo nam je pronaći njihove dosadašnje stavove koje su iznosili u medijima, a na temu LGBT prava.

"U svom sljedećem mandatu nastavit ću se snažno zalagati da prava koja su deklarativno zagarantirana Ustavom i ostalim pozitivnim zakonskim aktima zažive i u stvarnosti. Ovdje bih neskromno želio istaknuti i mali doprinos mog ureda sklapanju prvog životnog partnerstva između dvojice partnera, od kojih je jedan iz Zagreba, a drugi iz Beograda. Obratili su nam se, a mi smo im pomogli u komunikaciji s nadležnim institucijama. I za to dobili zahvalu…", pohvalio se tada aktualni predsjednik crol.hr-u uoči predsjedničkih izbora

"Zastupat ćemo stavove ljevice. Tu smo da poštujemo razlike, manjine", govorio je Josipović na osnivačkoj skupštini svoje stranke prije pet mjeseci. Zastupao je prava LGBT zajednice i lani u kampanji za predsjedničke izbore, a tada je isticao da je glasao protiv Referenduma o definiciji braka kao zajednici muškarca i žene, između ostalog i zbog "činjenice da takva definicija ne treba biti u Ustavu".

"U svom sljedećem mandatu nastavit ću se snažno zalagati da prava koja su deklarativno zagarantirana Ustavom i ostalim pozitivnim zakonskim aktima zažive i u stvarnosti. Ovdje bih neskromno želio istaknuti i mali doprinos mog ureda sklapanju prvog životnog partnerstva između dvojice partnera, od kojih je jedan iz Zagreba, a drugi iz Beograda. Obratili su nam se, a mi smo im pomogli u komunikaciji s nadležnim institucijama. I za to dobili zahvalu…", pohvalio se tada aktualni predsjednik crol.hr-u uoči predsjedničkih izbora.

Na pitanje treba li dozvoliti istospolnim parovima posvajanje djece, Josipović je odgovorio da je za posvajanje djece u zajednicama istospolnog partnerstva. "Što se tiče posvajanja djece, iz pisama koja sam primao i razgovora koje sam vodio u ovih pet godina uvjerio sam se da, nažalost, taj sustav još uvijek ne funkcionira ni u sadašnjim uvjetima. Osobno ne mislim da su heteroseksualni parovi predodređeni da budu bolji roditelji ili da pruže sretniji dom od istospolne obitelji. Zato jesam za posvajanje djece u zajednicama istospolnog partnerstva", rekao je tada Josipović, a je li u međuvremenu promijenio mišljenje – ne znamo.

"Ustavna definicija braka nije izraz homofobije ili diskriminacije"

Ni u Konzervativnoj stranci Ruže Tomašić nisu pronašli vremena da u dva tjedna odgovore na konkretna pitanja o pravima LGBT zajednice. Na svakodnevno telefonsko "požurivanje", odgovor je uvijek bio isti, a glasio je otprilike "evo, samo što nismo".

No i bez tih odgovora, jasno je da Konzervativci Ruže Tomašić ne zastupaju prava LGBT zajednice.

Ustavna definicija braka u Hrvatskoj ni na koji način nije naškodila pravima LGBT zajednice. Dapače, poslužila je kao katalizator za donošenje zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u srpnju 2014. kojim je istospolna zajednica stavljena unutar zakona kako i priliči društvu koje brine o svim svojim pripadnicima. Želja velike većine hrvatskih građana da brak ostane zajednica jednog žene i jednog muškarca nije izraz homofobije ili diskriminacije... riječ je o pozivu na zaštitu tradicionalnih vrijednosti

Zastupnica HKS-a u Europskom parlamentu Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici EP-a održanoj u ožujku ove godine reagirala je na dio izvješća talijanskog zastupnika iz grupacije socijaldemokrata Piera Antonia Panzerija, koji je izrazio žaljenje zbog ishoda hrvatskog referenduma o ustavnoj definiciji braka:

"Smatram da ne postoji razlog za žaljenje jer ustavna definicija braka u Hrvatskoj ni na koji način nije naškodila pravima LGBT zajednice. Dapače, poslužila je kao katalizator za donošenje zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u srpnju 2014. kojim je istospolna zajednica stavljena unutar zakona kako i priliči društvu koje brine o svim svojim pripadnicima. Želja velike većine hrvatskih građana da brak ostane zajednica jednog žene i jednog muškarca nije izraz homofobije ili diskriminacije... riječ je o pozivu na zaštitu tradicionalnih vrijednosti koje su naše društvo održale homogenim unatoč čestim povijesnim nedaćama koje su zahvaćale Hrvatsku’, rekla je Tomašić u EU parlamentu.

Tomašićkini Konzervativci na ove izbore izlaze u koaliciji "Spremni". Predsjednici hrvatskih desnih i konzervativnih stranaka Hrvatske stranke prava (HSP), Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i Obiteljske stranke Daniel Srb, Ruža Tomašić i Mate Knezović potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku na izbore. Istakli su kako stranke koalicije "Spremni" dijele isti svjetonazor.

"Po tome se razlikujemo od drugih stranaka koje izlaze na izbore. To uključuje i borbu protiv nametanja rodne ideologije koja razara hrvatsko društvo i hrvatsku obitelj", rekao je predsjednik Obiteljske stranke Knezović na potpisivanju koalicijskog sporazuma.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.