Poljski gej svećenik koji se uoči netom završene biskupske sinode o obitelji javno autao i na konferenciji za medije predstavio i svog partnera, oštro je napao Katoličku crkvu u pismu papi Franji koje je upravo objavljeno.

Krzysztof Charamsa je u pismu papi Franji optužio Crkvu kako od života milijuna gej katolika radi pravi "pakao", piše BBC, kojemu je Charamsa ustupio kopiju pisma. Kritizirao je vatikansko licemjerje koje zabranjuje gej svećenike kojih je, kako navodi, "puno među vatikanskim klerom". Papin odgovor se još očekuje.

Podsjetimo, monsinjor Charamsa je bio službenik Kongregacije za nauk vjere, koja se bavi rimokatoličkom doktrinom. Nakon konferencije za medije u jednom rimskom restoranu gdje je objavio kako je gej i u vezi Vatikan ga je odmah smijenio s dužnosti, jer su svećenici obvezni živjeti u celibatu. Sveta Stolica je tada objavila i kako je njegova odluka o autanju baš uoči početka obiteljske sinode "neodgovorna jer time nastoji podvrgnuti skup nepotrebnom medijskom pritisku".

Pozvao gej kardinale, biskupe i svećenike da napuste "brutalnu i nepravednu Crkvu"

Charamsa je napisao pismo papi istog dana kada se javno autao, a u njemu kritizira Crkvu i zbog "progona" i "neizmjerne patnje" koju uzrokuje gej katolicima i njihovim obiteljima. Kaže kako je nakon "dugog i mučnog razdoblja promišljanja i molitve" odlučio "javno odbaciti nasilje koje Crkva provodi prema gejevima, lezbijkama, biseksualnim, trans* i interseksualnim osobama".

Navodi kako je usprkos tome što je rimokatolički kler "pun gejeva" istovremeno i "često nasilno homofobičan", te je pozvao sve "gej kardinale, biskupe i svećenike da skupe hrabrosti i napuste takvu neosjetljivu, nepravednu i brutalnu Crkvu". Napisao je kako više ne može podnijeti "homofobičnu mržnju Crkve, isključenje, marginalizaciju i stigmatizaciju ljudi poput mene, čija ljudska prava ta Crkva uskraćuje".

"LGBT katolici imaju pravo na obiteljski život i bez blagoslova Crkve"

Krzysztof Charamsa je poručio kako će riječi pape Franje dobiti na težini tek kada se povuku sva napadačka i nasilna priopćenja Svete Stolice protiv gejeva. Također je pozvao Crkvu da poništi odluku pape Benedikta XVI. iz 2005. kojom se zabranjuje gej muškarcima da postanu svećenici.

Nadalje navodi kako svi LGBT katolici imaju pravo na obiteljski život "čak i ako ga Crkva ne želi blagosloviti", a kritizirao je Vatikan i zbog pritisaka na zemlje koje su ozakonile bračnu jednakost ili istospolni brak. Izrazio je i strah zbog posljedica koje bi zbog njegovog autanja mogla doživjeti njegova majka u Poljskoj koja je " nepokolebljiva vjernica".

U završnom dokumentu obiteljske sinode biskupi nisu promijenili stavove prema gej katolicima. Istaknuli su kako "nema nikakvog temelja" za istospolni brak koji se "ni po čemu ne može usporediti s Božjim planom za brak i obitelj".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.