Danas je u Sloveniji počela kampanja uoči referenduma na kojem će birači/ce 20. prosinca odlučiti o stupanju na snagu izmijenjenog Zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima kojim se u pravima izjednačuju heteroseksualni i istospolni brakovi.

Sudjelovanje u kampanji je već najavila većina parlamentarnih stranaka, kao i udruge civilnog društva, dok vlada u njoj neće sudjelovati, piše 24ur.com.

Očekuje se kako će se u kampanju uključiti i pokretači referenduma koalicija Za otroke gre koji upozoravaju na važnost točnog broja birača, te zahtijevaju da se najmanje tri tjedna prije referenduma objavi koliko je točno glasova potrebno za uspjeh referenduma.

Naime, prema novom zakonu, nije dovoljno da većina glasa na referendumu kako bi zakon bio odbačen, već ta većina mora predstavljati najmanje 20 posto ukupnog biračkog tijela. Kako ističu u koaliciji Za otroke gre, na referendumu može biti presudan samo jedan glas i stoga je važno da su pravila unaprijed poznata, pa će se s tim zahtjevima danas obratiti Državnom izbornom povjerenstvu.

Podsjetimo, krajem listopada slovenski Ustavni sud je odobrio održavanje referenduma o Zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima i time poništio odluku slovenskog parlamenta koji je ranije odbio takav zahtjev prokatoličke koalicije Za otroke gre. Time je u Sloveniji odgođeno izjednačavanje prava istospolnih parova s heteroseksualnim u pogledu braka i obiteljskih odnosa.

 

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.