Novoizabranu Vladu u Banskim dvorima dočekat će razglednice Ženske mreže Hrvatske, kojom im članice neće čestitati na uspjehu već ih upozoriti na nešto što su odavno trebali učiniti - ratifikaciju UN-ove Konvencije protiv nasilja nad ženama.

Razglednice s porukom "Dobrodošli u Hrvatsku, zemlju u kojoj žene žrtve nasilja nemaju odgovarajuću zaštitu. Zemlju u kojoj zlostavljači žena ne idu u zatvor" dio je inicijative koju pokreće Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) za ratifikaciju Konvencije protiv nasilja nad ženama koju je Hrvatska potpisala 2013. godine, rečeno je na tribini posvećenoj pravima žena.

Predstavnica Autonomne ženske kuće Zagreb istaknula je važnost ratificiranja konvencije jer je žena nezaštićena od nasilja, a česta dvostruka uhićenja unazađuju pravosuđe jer se nasilnik i žrtva izjednačavaju, pa žrtve više ne žele tražiti pomoć od institucija.

"Posljedice Vatikanskih ugovora su ilegalni pobačaji"

Također će zatražiti i raskid Vatikanskih ugovora, koji kako tvrde "zabranjuje pobačaj i posljedice tog ugovora su vraćanje u ilegalni pobačaj". Iz Ženske mreže se uz moto "Crkva bez politike, država bez propovijedi" bore za dostupan i besplatan pobačaj.

Bojana Genov je ustvrdila kako tim ugovorom religija dobiva potpuno negativan i razoran utjecaj na prava žena, a da je država ta koja mora štititi sve svoje građane.

"Hrvatska prednjači po malom broju pobačaja, što bi bilo lijepo da je istina, no praksa pokazuje kako je sve manje legalnih, a sve više ilegalnih pobačaja koji su u Hrvatskoj danas unosan posao. Primjer je podatak da je prošle godine u Rijeci prijavljen 401 legalan pobačaj, a u Splitu 102, što je paradoks", izjavila je Genov.

Dodaje kako je prijašnjih godina u Hrvatskoj godišnje bilo zabilježenih oko 30.000 pobačaja godišnje, a danas je taj broj došao na 9000.

Dominantni utjecaj crkve koji ženama nameće reproduktivnu ulogu kao jedinu društveno poželjnu i prihvatljivu, propali koncept ravnopravnosti spolova i nedostatak političke volje za stvarnim unaprijeđenjem položaja žena te činjenice da prava žena ne predstavljaju prioritet politika u RH, problemi su koji se trebaju rješavati odmah, stajalište je ŽMH-a.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.