U sklopu kampanje Ujedinjenih naroda za zaštitu prava LGBT osoba Free & Equal objavljen je novi video koji donosi potresne statističke podatke koji pokazuju kako homofobija i transfobija i dalje predstavljaju veliki problem diljem svijeta, a gospodarska šteta koju uzrokuju mjeri se u milijardama dolara.

Video kampanje Free & Equal pod nazivom "Cijena isključenosti" fokusira se na štetne financijske učinke diskriminacije na globalnoj razini i na ljude koji pate zbog društvene i zakonske diskriminacije temeljem njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, piše Pink News.

Kroz video nas vodi glas gej glumca iz serijala Zvjezdane staze Zacherya Quinta koji razotkriva nelagodnu stvarnost LGBT osoba u današnjem svijetu, među ostalim i podatak kako se 40 posto mladih beskućnika u glavnim američkim gradovima identificira kao LGBT.

Kao glavni razlozi tako visoke stope mladih LGBT beskućnika navode se maltretiranje i odbacivanje iz obitelji.

"To je pitanje osobne tragedije za pojedince o kojima govorimo, a za širu zajednicu oni predstavljaju ogroman gubitak ljudskog potencijala, talenta, kreativnosti i produktivnosti za što visoku cijenu plaća društvo i gospodarstvo", govori Quinto u videu.

Cijenu diskriminacije ne plaćaju samo LGBT osobe nego čitavo društvo

Navodeći pilot studiju Svjetske banke iznosi tvrdnju kako bi globalna diskriminacija LGBT osoba mogla koštati zemlju veličine Indije 32 milijarde dolara godišnje. Mlade LGBT osobe su također četiri puta sklonije samoubojstvu, a brojka raste na deset puta veću sklonost kad su u pitanju mlade trans* osobe. 

 

Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava ističe kako se videom želi "osporiti mit kako je utjecaj diskriminacije LGBT osoba mali ili marginalan, te kako je ograničen samo na manji dio zajednice", te dodaje:

"Cijenu ne plaćaju samo LGBT osobe, nego svi mi. Svaki put kad je neko trans* dijete izbačeno iz kuće ili škole to predstavlja gubitak za čitavo društvo. Svaki put kad uskratimo posao nekome tko je gej ili lezbijka ili budu prisiljeni na emigraciju to predstavlja izgubljenu priliku".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.