Deseci lezbijki, gejeva, biseksualnih i trans* Židova, koji se deklariraju kao vjernici, odlučili su na internetu objaviti svoja imena, fotografije i otkriti seksualnu orijentaciju u prvoj kampanji takve vrste. Za neke od njih to je ujedno i njihov prvi javni "izlazak iz ormara". Sve s ciljem pomoći mladim LGBT osobama.

Kampanju pod nazivom "Our Faces" (Naša lica) zajednički su osmislile Bat Kol, organizacija religioznih lezbijki i Havruta, organizacija religioznih gej muškaraca u suradnji s vjernicima nevladine organizacije IGY (Israeli Gay Youth). Objavili su podatke 44 članova njihove LGBT zajednice, a za neke od njih to je bio i prvi javni "izlazak iz ormara", piše Ynet.

Uoči internetske kampanje popis s imenima sudionika je poslan vjerskim novinama, a uslijedilo je fotografiranje uz kartke osobne prič o tome koje su vjerske škole pohađali, te kakav im je trenutni partnerski i obiteljski status.

"Postoji netko s kime možeš popričati. Imaš prijatelje koji su baš poput tebe"

U priopćenju kampanje otkriva se kako je cilj ohrabriti mlade LGBT osobe.

"Mi, gejevi i lezbijke koji smo odrastali u religioznim i ultraortodoksnim obiteljima poznajemo te osjećaje osamljenosti, izoliranosti i gušenja. Poznat nam je trenutak kad shvatimo kako smo malo drugačiji od drugih.

Baš poput vas i mi smo pohađali vjerske škole, seminare, služili vojsku. I mi smo se bojali nekome reći istinu o sebi. Ali sad smo tu, jaki i otvoreno kažemo tko smo i pozivamo te da pročitaš kratke priče o našim životima koje bi ti mogle pomoći da se osjećaš sigurnije", piše u priopćenju kampanje.

Jedan od sudionika, Nadav Schwartz, rekao je za Ynet kako mu izlaganje javnosti nije baš bilo lako, usprkos njegovu aktivizmu u borbi za prava LGBT vjernika.

"Pomalo je zastrašujuća pomisao kako se moja fotografija i ime nalaze na internetu. Ne znam kamo to sve može odvesti i tko će to vidjeti. I da, bojim se", kaže Nadav.

Na pitanje zašto je ipak odlučio sudjelovati, kaže:

"Nadam se kako će to ohrabriti neku mladu osobu koja je još uvijek 'u ormaru', boji se i još uvijek nije sigurna u kojem smjeru će je život odvesti. Želim da vide i shvate kako je moguće živjeti vjerujući u sebe i u okruženju u kakvom odrastaš. Želim da ne ponavljaju moje greške. A najviše od svega što želim je da ne očajavaju".

Lider Havrute, Daniel Jonas, kaže: "Godinama smo mogli slušati kako su neki ljudi jako sretni kad kažu 'to se nama ne može dogoditi', ili, 'to je beznačajni fenomen koji se ne događa svuda'. E, pa, mi smo ovdje! S našim licima, imenima, osobnim pričama i jasnom porukom svim tim mladim ljudima - niste sami! Prošli smo to kroz što vi sad prolazite, ali trebate znati kako imate budućnost kao religiozna LGBT osoba koja je ispunjena i živi u ljubavi, ima partnera, čak i djecu", dodao je Jonas.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.