Predlaganjem Tihomira Oreškovića za mandatara buduće hrvatske vlade, donedavno jednog od najviše pozicioniranih menadžera međunarodne farmaceutske korporacije Teva, HDZ i MOST ujedno su za tu ključnu poziciju izvršne vlasti predložili čovjeka u čije se temeljne vrijednosti ubrajaju uključivost i promicanje raznolikosti, te snažna i nedvosmislena podrška LGBT ravnopravnosti. Čitatelji/ce Crol.hr-a se sad zasigurno pitaju kako to uopće možemo znati i je li autor ovog teksta posve poludio i izgubio dodir s realnošću.

Odmah se mogu iznijeti i protuargumenti - za svoje prvo pojavljivanje u javnosti, nakon što mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala mandat, Orešković je izabrao ukazanje na polnoćki u zagrebačkoj Katedrali, Večernji list je u međuvremenu objavio i naslovnicu u kojoj ističe da su Hrvatskom zavladala praktični katolici. Željka Markić ga je na Facebooku nahvalila, a uostalom, predložio ga je prvenstveno HDZ, koji se naročito otkad je Tomislav Karamarko došao na čelo te stranke istaknuo nizom antigej poteza i izjava svojih visokopozicioniranih članova.

"Zrcaljenje ljudske raznolikosti" i "protivljenje svakoj vrsti diskriminacije"

Nadalje, Orešković još nije dao nikakve velike intervjue u kojima je išta rekao o pravima LGBT građana (iliti "građevina", kako bi to on rekao) Republike Hrvatske, niti ga je itko o tome išta pitao, a među onim zastupnicima koji će ga izglasati kao premijera nalaze se i neki nepatvoreni homofobi, koji veliki dio smisla svojeg političkog djelovanja nalaze u diskriminaciji hrvatskih LGBT građanki i građana.

I doista, sve to stoji, ali ipak se od Oreškovića treba očekivati da će, ako želi biti vjerodostojan i kao premijer i kao uspješan korporativni menadžer i kao čovjek, bez zadrške raditi na povećanju prava LGBT građana i građanki RH i da će njegova vlada biti oslobođena bilo kakve homofobije i diskriminacije prema pederima i lezbama.

Naime, kao ključni argument za Oreškovićevo predlaganje da vodi sljedeću hrvatsku vladu i HDZ i MOST iznijeli su njegovo međunarodno poslovno iskustvo, napose njegov karijerni uspjeh u farmaceutskoj kompaniji Teva. Da se Orešković nije pokazao važnom i uspješnom facom internacionalnog poslovnog svijeta - a takvim se pokazao svojim napredovanjem u Tevi, u kojoj se zaposlio 2005. godine, te je 2014. postao financijski direktor tog farmaceutskog giganta za Europu - ne bi došao u mogućnosti voditi vladu RH. Ukratko, bez Teve kao reference Orešković ne bi uopće postojao kao mandatar hrvatske vlade. A Teva je kompanija koja, barem u slučaju LGBT prava, ima jasne i nimalo tajnovite korporativne vrijednosti, što se može lako saznati zahvaljujući internetu.

Ipak se od Oreškovića treba očekivati da će, ako želi biti vjerodostojan i kao premijer i kao uspješan korporativni menadžer i kao čovjek, bez zadrške raditi na povećanju prava LGBT građana i građanki RH i da će njegova vlada biti oslobođena bilo kakve homofobije i diskriminacije prema pederima i lezbama

Kad se ode na službenu stranicu Teva Pharmaceuticals, u rubrici "Responsibility" se može pročitati i koji je "etički karakter" kompanije. Između ostaloga tu se može pročitati "Teva’s Human Rights Commitment", u kojoj se zastupa stav kako "svako ljudsko biće ima pravo na ispunjavajući život", te da Tevina "globalna radna snaga zrcali ljudsku raznolikost", kao i da se "protive svakoj vrsti diskriminacije", te zapošljavaju ljude "neovisno o razlikama u boji kože, rasi, rodu, nacionalnosti, religiji, seksualnoj orijentaciji ili drugim indikatorima raznolikosti". (Dapače, baš taj je stav omogućio i napredovanje Oreškovića unutar Teve!)

Za Oreškovića korporativne vrijednosti Teve nisu nikakav misterij – osim ako se nije pretvarao

"Uključivost i raznolikost" su za Tevu toliko važne da je 2013. godine kompanija lansirala novu Inclusion & Diversity (I&D) Strategy osmišljenu kako bi se realizacija tih vrijednosti poboljšala unutar ovog farmaceutskog giganta. Štoviše, Teva u svojem "Corporate Social Responsibility Report" iz 2013. ističe kako je "raznolikost u redovima Teve ključna za naš stalni uspjeh".

Među inicijativama radnika unutar Teve koje sama kompanija aktivno ohrabruje i podržava (tzv. "Inclusion Network") je i Pride (LGBT) Network, dakle mreža lezbijskih, gej, biseksualnih i transrodnih zaposlenika/ca unutar Teve, koja kao kompanija nudi jednaka prava vjenčanim heteroseksualnim i istospolnim parovima, kako se ističe u njihovoj brošuri "Employer Diversity Spotlight".

Na stranu dvojbena reputacija cijele farmaceutske industrije, što je tema za neki drugi tekst, nepobitna je činjenica da je Teva kompanija koja podržava LGBT ravnopravnost, uključujući i bračnu jednakost, te da se aktivno bavi suzbijanjem diskriminacije po osnovi seksualne orijentacije unutar svojih redova, kojima je od 2005. pripadao i Tihomir Tim Orešković

Ove godine je pak američka podružnica Teve proglasila i "Pride Month at Teva", a jedan od gostiju je bio i prvi autani igrač američkog nogometa Michael Sam, s ciljem da se i zaposlenike Teve ohrabri da otvoreno govore o svojoj seksualnoj orijentaciji na radnom mjestu te da se ne plaše homofobne diskriminacije. Teva se i na svom Twitteru i Facebooku pohvalila kako je "ponosna što podržava LGBT jednakost na radnom mjestu i svaki dan", a povrh svega navedenog postoje i razni drugi dokazi da je Teva neprijeporno izrazito gay-friendly kompanija, koja se zalaže za LGBT ravnopravnost.

Na stranu dvojbena reputacija cijele farmaceutske industrije, što je tema za neki drugi tekst, nepobitna je činjenica da je Teva kompanija koja podržava LGBT ravnopravnost, uključujući i bračnu jednakost, te da se aktivno bavi suzbijanjem diskriminacije po osnovi seksualne orijentacije unutar svojih redova, kojima je od 2005. pripadao i Tihomir Tim Orešković.

Kad bi u Tevi radio netko tko izjavljuje stvari kakve godinama priča Ladislav Ilčić, što bi u vezi s tim učinio Tevin menadžer Tim Orešković?

Dakle, za njega korporativne vrijednosti Teve nisu nikakav misterij, te ih je on sve godine svojeg rada u toj kompaniji prihvaćao i podržavao. Ako tako nije, onda to može značiti da je Orešković zapravo cijelo vrijeme glumio i muljao da vjeruje u Tevine temeljne vrijednosti, valjda kako bi napredovao u karijeri, što prilično loše govori o njegovoj ljudskoj i menadžerskoj vjerodostojnosti.

Ako želi biti vjerodostojan, Orešković mora voditi vladu koja se neće istaknuti homofobnim ispadima i zagorčavanjem života LGBT građana

Ukoliko bi se vlada kojoj je Orešković na čelu pokazala homofobnom te krenula u udar na prava LGBT građana Hrvatske, to bi značilo da je Oreškovićevo vrijeme u Tevi bilo obilježeno iznimnom prijetvornošću kada je riječ o iskrenom prihvaćanju korporativnih vrijednosti kompanije koja mu je ključna referenca za poziciju mandatara, a zasigurno bi ostavilo crnu mrlju i na njegove potencijalne menadžerske angažmane u međunarodnim korporacijama nakon što prestane voditi hrvatsku vladu.

Za Oreškovića korporativne vrijednosti Teve nisu nikakav misterij, te ih je on sve godine svojeg rada u toj kompaniji prihvaćao i podržavao. Ako tako nije, onda to može značiti da je Orešković zapravo cijelo vrijeme glumio i muljao da vjeruje u Tevine temeljne vrijednosti, valjda kako bi napredovao u karijeri, što prilično loše govori o njegovoj ljudskoj i menadžerskoj vjerodostojnosti

Orešković bi onda morao odgovarati na sljedeća pitanja: "Kako to da ste u Tevi godinama bili za LGBT jednakost i protiv diskriminacije po osnovi seksualne orijentacije, kako to da ste podržavali uključivost i raznolikost, a onda ste na čelu hrvatske vlade dopustili da vaši ministri provode homofobne politike i da se među zastupnicima koji čine većinu koja vas je izabrala na čelo vlade nalaze i neki notorni, fanatični homofobi? Je li pravi Tim Orešković onaj koji je u Tevi bio za LGBT prava ili onaj koji je na čelu hrvatske vlade bio protiv njih? Zašto bi vas neka korporacija zaposlila ako ne može biti sigurna da ćete iskreno podržavati njezine vrijednosti, s obzirom da ste pokazali dva međusobno suprotstavljena lica dok ste napredovali u Tevi i dok ste vodili hrvatsku vladu?"

Ukoliko želi biti percipiran kao vjerodostojna osoba, menadžer i političar, Tim Orešković dakle, mora voditi vladu koja se neće istaknuti homofobnim ispadima i zagorčavanjem života LGBT građana Hrvatske, te se svemu tome aktivno i sustavno suprotstavljati odakle god dolazilo. Ukoliko ne želi da se njegove godine u Tevi ne razotkriju kao licemjerne, Orešković kao hrvatski premijer treba podržavati i zagovarati jednake vrijednosti u vezi s LGBT ravnopravnošću. S obzirom tko ga je izvukao iz šešira da vodi državu i tko će za njega glasovati u Saboru kako bi došao na poziciju prve osobe izvršne vlasti u Hrvatskoj, nema sumnje da će Orešković oko toga imati puno posla, no s obzirom da se predstavlja kao vrhunski menadžer, trebao bi moći taj zadatak odraditi uspješno. Npr. kad bi u Tevi radio netko tko izjavljuje stvari kakve godinama priča Ladislav Ilčić, što bi u vezi s tim učinio Tevin menadžer Tim Orešković?

Ukoliko želi biti percipiran kao vjerodostojna osoba, menadžer i političar, Tim Orešković dakle, mora voditi vladu koja se neće istaknuti homofobnim ispadima i zagorčavanjem života LGBT građana Hrvatske, te se svemu tome aktivno i sustavno suprotstavljati odakle god dolazilo. Ukoliko ne želi da se njegove godine u Tevi ne razotkriju kao licemjerne

Zar je previše očekivati od premijera Tihomira Oreškovića da se zalaže da LGBT građani Hrvatske imaju ista prava i isto poštovanje kakvo imaju LGBT zaposlenici Teve, za što se godinama - pretpostavimo iskreno - zalagao uspješan menadžer te farmaceutske kompanije Tihomir Orešković?

Ne, nije previše, nego je potpuno opravdano, zahvaljujući baš poslovnom uspjehu Oreškovića unutar Teve, njegove ključne reference za dolazak na mjesto premijera. Stoga se kao jedini dobronamjeran zaključak, ako ćemo dakle vjerovati da je budući hrvatski premijer vjerodostojan čovjek a ne kolosalni licemjer, nameće naslov ovog teksta: Tihomir Orešković bit će najveći zagovaratelj LGBT ravnopravnosti u vladi HDZ-a i MOST-a.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.