Jedan je američki katolički tjednik proglasio istospolni par za osobe godine, a riječ je o dvojici tužitelja u povijesnom slučaju koji je presudom Vrhovnog suda naposlijetku donio i bračnu jednakost u svim državama SAD-a.

Greg Bourke i Michael DeLeon proglašeni su osobama godine prema izboru uredništva katoličkog tjednika National Catholic Reporter (NCR) zbog njihove "povijesne uloge tužitelja u predmetu Obergefell protiv Hodges i zbog njihovog javnog svjedočenja kao gej katolika", objavljeno je u uvodniku ovog nezavisnog tjednika koji prati teme vezane uz Katoličku crkvu i već se dugo zalaže za veću otvorenost crkve prema LGBT osobama.

Bourke i DeLeon su zajedno 33 godine, imaju dvoje djece i čitavog su života praktični vjernici.

"Bourke i DeLeon predstavljaju simbol tog velikog izazova koji je pred crkvom jer su nas primorali da se zapitamo, ne kako ćemo živjeti u nekoj hipotetičnoj situaciji, već kako ćemo živjeti s Gregom i Michaelom. Jednu apstraknu situaciju su učinili živom", piše NCR.

S vremenom će prihvaćanje zamijeniti strah

"Odgovori koje danas pruža crkva su konfuzni, neujednačeni, a često i okrutni. Greg i Michael i svi drugi gejevi, lezbijke i trans* katolici zaslužuju bolje".

Par je bio "iznenađen i duboko dirnut" ovim izborom.

"Katolička crkva već dugo promiče ozračje srama i isključenosti prema LGBT katolicima i ovaj odvažni postupak National Catholic Reportera bi mogao predstavljati važan korak u promjeni crkvene politike i retorike prema LGBT vjernicima koji samo traže da budu uključeni i da se prema njima postupa s istim poštovanjem kao i prema drugima", rekao je Bourke za The Huffington Post i dodao kako Katolička crkva sada ima "veliku priliku prihvatiti promjene".

"Zakonska promjena je bila jednokratni događaj. Promjena kod ljudi i u zajednici dolazi sporije. Kako će obični ljudi, a nadamo se i katolički biskupi, sve više upoznavati osobe u istospolnim brakovima, tako će dolaziti i do promjene u njihovim srcima i mišljenju. Prihvaćanje će zamijeniti strah", poručuje uredništvo NCR-a.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.