U tradicionalnom izboru javnog servisa LGBT Srbije GayEcho, gej ikonom 2015. godine proglašena je trans* aktivistkinja Helena Vuković, koja je za CroL.hr otkrila što joj znači ta titula i komentirala bi li nešto promijenila na putu koji je prošla od javnog istupanja u javnosti kao trans* umirovljena bojnica Vojske Srbije pa do neformalne glasnogovornice tamošnje trans* zajednice.

Javni servis LGBT Srbije GayEcho svake godine bira osobe koje su svojim javnim zalaganjem doprinjele poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji. Dobitnici ove prestižne titule za 2015. godinu su trans* aktivistkinja Helena Vuković i glumac Slaven Došlo.

Na portalu napominju kako se prošla 2015. godina može proglasiti trans* godinom u Srbiji, zbog povećanja vidljivosti trans* populacije i problema s kojima se suočava, posebice kad su u pitanju njihova neregulirana prava po pitanju osobnih dokumenata. Ističu kako je najviše truda na poboljšanju položaja trans* populacije svakako uložila Helena Vuković, trans* aktivistkinja i jedna od organizatorica prvog trans* festivala Transfrontal i prvog Ponosa trans* osoba održanih prošle godine.

S vremenom je utihnuo mit o bojnici Heleni i na scenu je izišla Helena aktivistkinja

Helena Vuković nam u razgovoru za CroL.hr otkriva kako je ostala ugodno iznenađena nakon proglašenja gej ikonom godine u Srbiji:

"Iskreno moram reći kako nisam očekivala ni nominaciju, ni titulu. Jutros palim komp i gledam i ne vjerujem. Priznanja gode u svakom slučaju, a još mi je draže jer stiže od same zajednice".

GeyEcho je naglasio i kako dodjelom ove titule imaju potrebu "ispraviti nepravdu kad je gospođa Vuković ostala bez nagrade Duga koja je usprkos većine glasova žirija dodijeljena ministrici bez portfelja zaduženoj za europske integracije Jadranki Joksimović", o čemu nam je Helena rekla:

"Ne bih sad o tom ispravljanju nepravde.T u ulazimo u sferu politike, a od toga bježim kao vrag od tamjana. Nisam navikla na kalkuliranja i igrice, ali toga definitivno ima svugdje. U to doba kad je ministrica dobila nagradu moje pojavljivanje je možda bilo na razini senzacionalizma, ali kako je godina odmicala, polako je utihnuo mit o bojnici Heleni i na scenu je izišla Helena aktivistkinja koja je bez prestanka u akciji i bori se u okviru svoje organizacije Egal i mijenja stereotipnu sliku o trans*osobama i bori se za osnovna ljudska prava. Vjerojatno je ovaj gore odlučio da to bude tako".

"Mislim kako se sve trebalo baš tako dogoditi"

Zahvaljujući njezinom istupanju u javnosti, problemi i pitanja trans* osoba postali su vidljiviji, ali sigurno taj put nije bio lak. Stoga nas je zanimalo kad bi joj se pružila prilika sve ponoviti, bi li napravila isto ili drugačije?

"Ja jesam možda prva koja je ustala i ne skrivam se iza nikoga nego iz prvog lica pričam o svemu, a najviše o egzistencijalnim problemima. Nije ni malo lako biti toliko javan, pa ponekad pomislim kako me ima previše u medijima. No, onda shvatim kako je to jedini pravi put da bi široj javnosti nešto ušlo u glavu, kako bi se zamislili o tome da ovakvi poput mene postoje, te kako smo višestruko diskriminirani.

Po pitanju aktivističkog angažiranja ponovila bih sve isto, ali po pitanju privatnog života, kad bih imala prilike, bilo bi tu raznih korekcija. Ali kao netko tko vjeruje u Boga mislim kako se sve trebalo baš tako dogoditi", kaže nam Helena.

Homofob godine redatelj Jug Radivojević

Glumac Slaven Došlo također je osvojio titulu gej ikone, zbog uloge mladog homoseksualca u filmu Pored mene redatelja Stevana Filipovića, koji je prvi srpski film koji prikazuje gej poljubac između dva muškarca, srednjoškolca.

Neslavnu titulu najvećeg homofoba Srbije za 2015. godinu dobio je redatelj Jug Radivojević zbog homofobične cenzure mjuzikla Mamma mia! Pozorišta na Terazijama iz kojeg su izbačeni gej scene.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.