U nedjelju, 20. rujna u Beogradu će se održati prvi skup Ponos trans* osoba pod sloganom "Nitko nije slobodan dok svi nismo slobodni!". Lice koje je postalo simbol borbe za ravnopravnost i prava trans* osoba u Srbiji lice je Helene Vuković, umirovljene bojnice Vojske Srbije s kojom smo popričali uoči skupa.

Helena Vuković, koliko god to ona sama negirala, doista je najprepoznatljivije lice trans* zajednice Srbije, ako ne i regije. Trebalo je puno više od hrabrosti za javnu borbu protiv diskriminacije koju je doživjela u Vojsci Srbije, a nakon prve odluke nadležnih tijela koje su samo potvrdile svu ispravnost te borbe i time uvelike olakšale put svima koji trpe takav oblik diskriminacije, Helena nastavlja ispisivati stranice povijesti i kao prva trans* osoba koja je pozvana i općenito stupila u državni parlament.

Tu je sada i Ponos trans* osoba, prva manifestacija takvog tipa koja se ikada organizirala u Beogradu i Srbiji, koja će se ove nedjelje u organizaciji Udruženje građana Egal i Gej lezbijskog info centra (GLIC) održati u Pionirskom parku. Iako se u medijima zadnjih dana često spominju dvije Povorke ponosa, Helena Vuković ističe kako je kod njih riječ isključivo o skupu koji će biti održan na jednome mjestu, uz jasne poruke nadležnim institucijama.

Iznenađujuće pozitivna reakcija javnosti i političke elite

– Ovo nije povorka, Ponos trans* osoba je stajaći skup i bit će organiziran na jednome mjestu uz bogat program. Osnovna poruka je zapravo ta da smo tu, da postojimo ali smo još uvijek pravno neprepoznati, nevidljivi. Zbog toga i u skladu s tim su i naši zahtjevi prema državnim institucijama. Naravno, iznijet ćemo ih na sebi svojstven način, uz sve šarenilo koje zapravo i pokazuje i oslikava bogatstvo različitosti.

Organizatori Beograd Prajda su vam uputili podršku, ali i poziv da im se pridružite u njihovoj povorci kroz Beograd, hoćete li se odazvati?
– Nije pristojno šetati po susjedstvu kad su ti gosti u kući. Pa kakva bih ja to domaćica onda bila?

Kakav odaziv očekujete na vaš skup? Imate li najave dolaska trans* osoba iz drugih gradova iz Srbije, regije ili inozemstva? Očekujete li predstavnike nekih međunarodnih organizacija?
- S obzirom da je ovo prva manifestacija ovakvog tipa, otvoreni javni protest, zanimanje je jako veliko. Iz drugih gradova očekujemo mahom trans* osobe koje su nam se i dosad javljale i koje su nas prepoznale kao jedinu podršku, a kojima smo pomogli i uputili ih na nadležne liječničke službe. Iz regije nam se nisu najavile organizirane grupe, ali koliko vidim vijest je uz vašu pomoć dosta popraćena u susjednoj Hrvatskoj. Očekujemo pojedinačne posjete gostiju iz regije. Što se tiče predstavnika međunarodnih organizacija imamo najavu dolaska predstavnika delegacije EU u Srbiji i pojedinih diplomatsko/konzularnih predstavništava.

Naišli smo na stvarno dobre reakcije predstavnika u vlasti. Čak smo i ispisali novu stranicu povijesti, jer se prije neki dan dogodilo da je prvi put u povijesti jedna trans* osoba ušla u republički parlament na poziv predsjednice parlamenta na sastanak i naravno bila tretirana najnormalnije uz svo poštovanje. To je veliki korak u poštivanju ljudskih prava

Kakve su bile prve reakcije javnosti, političara i same LGBT zajednice u Srbiji nakon objave da ćete održati vaš vlastiti skup trans* osoba?
– LGBT zajednica je u neku ruku zasićena kojekakvim aktivnostima koje se održavaju iza četiri zida i onda im ovakav oblik iskrene borbe za svoja osnovna prava daje nadu da netko misli na njih i jako se u tome prepoznaje to osvježenje u samom pristupu rješavanja problema. Javnost kao i politička elita je iznenađujuće pozitivno reagirala na našu objavu da će se održati skup Ponos trans* osoba. Mi smo iznijeli jasne, realne zahtjeve koji se tiču životnih stvari i same egzistencije, konkretno podataka u osobnim iskaznicama, pristupu zdravstvenoj zaštiti, omogućavanju zapošljavanja, senzibilizaciji socijalnih službi i policije u radu s trans* osobama.

Ja jesam možda prva koja je ustala protiv diskriminacije i time postala neki sinonim za tu institucionalnu borbu, ali najmanje je potrebno sada lijepiti titule. Bitno je da borba ima efekta i da se polako ruše stereotipi koji su godinama pratili trans* osobe

Ispisali novu stranicu povijesti

Posljednjih mjeseci susreli ste se s brojnim političarima/političarkama, razgovarali o pravima trans* osoba u Srbiji. Kakvi su utisci s tih razgovora?
– Ne znam jesmo li bili toliko jasni i uvjerljivi u svojim zahtjevima, ali naišli smo na stvarno dobre reakcije predstavnika u vlasti. Čak smo i ispisali novu stranicu povijesti, jer se prije neki dan dogodilo da je prvi put u povijesti jedna trans* osoba ušla u republički parlament na poziv predsjednice parlamenta na sastanak i naravno bila tretirana najnormalnije uz svo poštovanje. To je veliki korak u poštivanju ljudskih prava i jasna naznaka da se stvari kreću uzlaznom putanjom po pitanju LGBT osoba. Svojim jasnim nastupanjem želimo pokazati da kao nevladin sektor želimo biti partner državi za usvajanje novih vrijednosti i omogućiti sigurnu uključenost LGBT osoba u redovne tokove društva.

I jeste li primijetili neke pomake nabolje?
– Pomaci su vidljivi, ali ako u uzmemo obzir da je Balkan kao vrlo konzervativna sredina, svaki i najmanji pomak koji se napravi po pitanju LGBT prava je zapravo velika pobjeda, a nizanjem više takvih pobjeda doći ćemo do željenog cilja. Vi ste uspjeli u izglasavanju životnog partnerstva, Slovenija je otišla i korak dalje po pitanju usvajanja djece, tako da se polako usvajaju te europske vrijednosti i standardi i Srbija će morati u skorije vrijeme prilagoditi svoje zakonodavstvo europskom.

Vi ste zasigurno najpoznatija trans* osoba u Srbiji, ako ne i u regiji - možete li usporediti Vašu situaciju danas i prvih mjeseci nakon što je Vaša priča objavljena u medijima ? Što se za Vas najviše promijenilo ? Kakav je danas Vaš odnos s obitelji, prijateljima?
– Ne bih sad licitirala oko toga jer to je relativna stvar. Ja jesam možda prva koja je ustala protiv diskriminacije i time postala neki sinonim za tu institucionalnu borbu, ali najmanje je potrebno sada lijepiti titule. Bitno je da borba ima efekta i da se polako ruše stereotipi koji su godinama pratili trans* osobe.

Iz drugih gradova očekujemo mahom trans* osobe koje su nam se i dosad javljale i koje su nas prepoznale kao jedinu podršku, a kojima smo pomogli i uputili ih na nadležne liječničke službe. Iz regije nam se nisu najavile organizirane grupe, ali koliko vidim vijest je uz vašu pomoć dosta popraćena u susjednoj Hrvatskoj

Jedan od najvećih uspjeha te pionirske borbe koja traje skoro godinu dana zapravo je povećanje vidljivosti trans* osoba i ukazivanje na realne egzistencijalne probleme koji muče trans* osobe, uz naravno sve ekonomske problema koji muče sve građanke i građane u Srbiji.

Udruženje građana Egal kojem i sama pripadam jedino je udruženje koje radi na terenu sa samim korisnicima i sa zajednicom. Bitno je da je zajednica to prepoznala i da nam se sve više trans* osoba javlja za pomoć i vjerujte mi srce nam je puno kad možemo nekome pomoći.

Što se tiče situacije od prve medijske objave o mom slučaju pa do danas, mogu reći samo da danas slobodnije šetam ulicom. Ubili smo taj senzacionalizam koji je pratio čitav slučaj u onom trenutku kad je Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti donijela mišljenje da sam pretrpjela diskriminaciju. Time smo ušli u povijest i ustanovili sudsku praksu za buduće slične slučajeve.

Što se tiče odnosa s bližnjima , u svakodnevnom smo kontaktu, a pravi prijatelji vas se nikada neće odreći ako radite ispravnu stvar. Pozdravljam vas našim sloganom koji prati prvi Trans* prajd u Srbiji – "Nitko nije slobodan dok svi nismo slobodni!"

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.