Žene izbjeglice su "u opasnosti od napada, izrabljivanja i seksualnog uznemiravanja tijekom svih faza njihova putovanja prema europskim zemljama, čak i nakon dolaska na europski teritorij", izvješćuje Amnesty International. Neke su se osobito ugroženo osjećale i u tranzitnim kampovima u Hrvatskoj.

Predstavnici Amnesty Internationala su u Njemačkoj i Norveškoj razgovarali s četrdesetak žena izbjeglica koje su preko Turske i Grčke stigle u te europske zemlje te su iz njihovih priča zaključili kako su bile izložene "fizičkim napadima, financijskom izrabljivanju ili seksualnom uznemiravanju krijumčara, osoba koje su se brinule za njihovu sigurnost ili drugih izbjeglica".

"Sve su odgovorile kako su se za vrijeme putovanja osjećale ugroženo i kako im se činilo da su u opasnosti", stoji u priopćenju te nevladine organizacije.

Osobito ugroženo se osjećale u Mađarskoj, Grčkoj i Hrvatskoj

Tirana Hasan, dužnosnica za krizne situacije u Amnesty Internationalu rekla je kako su "te žene riskirale sve kako bi našle sigurnost za sebe i svoju djecu", a prije toga su "prošle kroz užase rata u Siriji i u Iraku".

Neke su priznale kako su se osjećale osobito ugroženo u tranzitnim logorima u Mađarskoj, Grčkoj i u Hrvatskoj, a druge su kazale kako su bile prisiljene koristiti sanitarne čvorove s muškarcima.

"Treba učiniti više kako bi se zaštitila temeljna prava žena izbjeglica i kako bi im se pružila sigurnost", kazala je Hasan, ocijenivši sramotnom činjenicu da se one ne osjećaju sigurnima ni na europskom tlu.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam