Mandatar Tihomir Orešković danas je na konferenciji za medije u hotelu Sheraton i službeno predstavio nove ministre i ministrice. Obraćanje je trajalo svega nekoliko minuta, a novinari nisu mogli postavljati pitanja. Jedan od ljudi u ministarskoj križaljci jest i Zlatko Hasanbegović, kandidat za mjesto ministra kulture.

HRT se tim povodom prisjetio njegova gostovanja u emisiji "Otvoreno" iz svibnja prošle godine, kad je Hasanbegović, inače povjesničar i predsjednik Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda, suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora, posebice među muslimanima u BiH, član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, govorio o antifašizmu.

"Antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, to je floskula", rekao je tada. "Domovinski rat je jedini u 20. stoljeću u kojoj su Hrvati izašli kao istinski pobjednici i jedini temelj na kojem se treba graditi Hrvatska. Duhovi i zlodusi prošlosti izazivat će stalni rascjep i beskrajne debate. Antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu, ne spominje se nigdje ni jednom riječju u Ustavu", ustvrdio je.

"ZAVNOH se spominje ali ne i antifašizam" (?)

Voditelj Mislav Togonal pitao ga je spominje li se ZAVNOH, budući da temelj državne suverenosti RH počiva na odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske. "Da, spominje se", odgovorio je Hasanbegović, "ali ne i antifašizam", insistirao je.

Podsjetimo da je Sabor za 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom, 13. travnja 2005., donio Deklaraciju o antifašizmu u kojoj se navodi da su vrijednosti i visoki doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu ugrađene u temelje Republike Hrvatske, u izvorišnim osnovama Ustava Republike, kojima su afirmirane i Odluke ZAVNOH-a.

Još jedna zanimljiva crtica iz biografije potencijalnog ministra kulture jest i više nego aktivno sudjelovanje u inicijativi "U ime obitelji", konkretnije, referendumu o braku 2013. godine. Tad je Hasanbegovića bilo posvuda. Na konferenciji za medije održanoj u travnju iste godine kazao je kako "inicijativa 'U ime obitelji' ima vrijednosno i građansko utemeljenje jer nikoga ne isključuje, ne dovodi u pitanje niti jedno temeljno građansko pravo te ni s jednim životnim stilom ili navikom se ne dovodi u sukob", a bio je uvjeren kako su pripadnici/e te inicijative bili "izloženi medijskom terorizmu i razbojništvu".

Podsjetimo, bio je to i jedan od razloga zbog kojih u referendumskoj noći gotovo nijedan medij koji se našao na "crnoj listi" Željke Markić nije dobio akreditaciju za izvještavanje iz njihova stožera.

Zlatko Hasanbegović bio je i predsjednik Mladeži HČSP-a, a na tu poziciju stigao je 1996. godine iz Hrvatskog oslobodilačkog pokreta.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.