Prosvjedna akcija "Preuzmite odgovornost za ubojstva žena" istoimene inicijative održana je u subotu na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića tijekom koje su organizatorice rekle kako žele upozoriti na probleme koje institucije nadležne za suzbijanje nasilja u obitelji i kažnjavanje počinitelja "sustavno zanemaruju ili im posvećuju nedovoljno pažnje".

 "Ističemo da su od početka ove godine četiri žene izgubile život, dok je u nešto više od godinu dana 16 žena ubijeno od strane muških osoba s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. Ubijene su žene svih generacija – kćeri, majke i bake", naglasile su prosvjednice tijekom skupa i performansa.

Jedna od organizatorica prosvjeda, Josipa Tukara, izjavila je kako su se okupile da bi odale počast svim ubijenim ženama i zato što žele pozvati institucije da provode zakone koje su donijeli.

p

"Želimo da cijelo društvo preuzme odgovornost za sve žene čije su smrti mogle biti spriječene a nismo reagirali na vrijeme", naglasila je. Napomenula je kako ta inicijativa okuplja razne aktivistkinje civilnog društva, feministkinje i razne građanke s ciljem borbe protiv nasilja nad ženama.

Hitno je potrebno uvesti građanski odgoj i odgoj nenasilja

Na skupu je pročitan proglas inicijative "Preuzmite odgovornost za ubojstva žena" (u cijelosti ga možete pročitati ovdje) u kojem se, među ostalim, traži poboljšanje i provođenje zakona i procedura kojima se štiti žrtva, a ne nasilnik. Zatražena je hitna ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) koja obvezuje institucije države na zaštitu žena od svakog oblika nasilja.

zs

Prosvjednice su u proglasu zatražile i "hitno uvođenje građanskog odgoja i odgoja nenasilja koji će promicati ustavnu vrijednost Republike Hrvatske o ravnopravnosti svih građanki i građana, kao jedini lijek za oporavak i stvaranje zdravog društva".

Godine 2014. u Hrvatskoj 13 žena ubio je sadašnji ili bivši partner. Još njih 338 zadobilo je tjelesne ozljede ili teške tjelesne ozljede, policiji su prijavljene 14.784 osobe. Muškarci kao počinitelji su činili 78 posto.
Od 2003. godine, kad je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, svake godine prijavljeno je između 11.500 i 17.500 počinitelja, a broj žrtava takvih djela kreće se između 14.500 i 22.200, od čega su žene žrtve u 70 posto slučajeva. Službeni podaci policije pokazuju da je svake godine prijavljeno između 1400 i gotovo 2000 kaznenih djela, od čega su žene žrtve u 75 posto do 80 posto slučajeva.

 

Ovim rečenicama u medijima opisuju se slučajevi ubojstava žena. Pokazuju da institucije uporno zakazuju, a da društvo ignorira i zanemaruje nasilje. Dosta je bilo relativiziranja, prešućivanja i ne preuzimanja odgovornosti!

Posted by Libela.org on Saturday, 6 February 2016

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.