Švicarska desničarska stranka Kršćanski demokrati želi progurati referendum o tome treba li bračnim parovima odobriti poreznu olakšicu, no LGBT aktivisti upozoravaju kako bi se glasovanjem za tu inicijativu omogućilo da brak bude definiran kao isključiva zajednica muškarca i žene.

Birači/ce će 28. veljače glasovati o tome trebaju li bračni parovi u Švicarskoj plaćati jednake poreze kao i parovi u izvanbračnim zajednicama, no aktivisti za LGBT prava ističu kako kroz taj referendum protivnici gej brakova planiraju kroz mala vrata provesti ustavnu zabranu bračne jednakosti, piše GayStarNews.

Kršćanski demokrati pokrenuli su i građansku inicijativu kojom žele ukinuti, kako je nazivaju "bračnu nejednakost" uz slogan "Za parove i obitelj - protiv kazne za brak". No umjesto da osiguraju bračnu jednakost, ovom inicijativom žele uvesti definiciju u švicarski Ustav prema kojemu će se brak definirati isključivo kao zajednica između muškarca i žene. Zvuči poznato?

"Brak je ekonomska zajednica koja ne može biti diskriminirana drugim načinom života"

Naime, ako referendum bude uspješan, u članak 14. Ustava bit će dodana ova rečenica: "Brak je održiva i uređena zajednica između muškarca i žene".

"S fiskalnog stajališta, brak je ekonomska zajednica koja ne može biti diskriminirana drugim načinom života, posebice po pitanju poreza i socijalnog osiguranja", poruka je inicijative čiji pokretači računaju na to da će bračni parovi staviti svoje interese ispred podrške LGBT osobama u Švicarskoj.

Zbog toga je koalicija LGBT i udruga civilnog društva te političkih stranaka pokrenula kampanju na francuskome, njemačkome i talijanskome jeziku kako bi upozorili na posljedice glasovanja za ovu inicijativu, dok ILGA Europe podiže svjesnost o ovom problemu na engleskome govornom području.

"Prihvaćanjem ove popularne inicijative zaustavit će se aktualni politički proces prema bračnoj jednakosti. Iako istospolni parovi u Švicarskoj mogu sklopiti životno partnerstvo, negativan ishod ovoga glasovanja mogao bi im uskratiti beneficije koje proizlaze samo iz bračne zajednice", upozorava ILGA Europe.

Švicarska je nešto sporija u priznavanju jednakosti LGBTI osoba od brojnih susjednih zemalja usprkos tome što je homoseksualnost legalna u pojedinim dijelovima te zemlje još od 1798., a u čitavoj državi od 1942. godine. No, da bi ovaj prijedlog prošao, prema švicarskom zakonu treba biti izglasan većinom glasova u svim kantonima.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.