Don Ivan Grubišić, umirovljeni svećenik iz Splita, doktor znanosti, donedavni saborski zastupnik, predavač na dva fakulteta te vijećnik u splitskom gradskom vijeću, za Crol.hr je pojasnio zašto se zalaže za vraćanje vjeronauka iz škola u crkve, za reviziju, pa čak i raskid Vatikanskih ugovora, što misli o ulozi Katoličke crkve u društvu te novoj Vladi.

Smatra da vrtićka dob nije primjerena za vjerski nauk jer se djecu ne smije učiti poslušnosti, već slobodnome mišljenju. Kaže i kako je Katolička crkva u Hrvatskoj premoćna i upravlja društvom i preko svoje obavještajne agencije, a to je Opus Dei.

Najavili ste pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma o povratku vjeronauka iz škola u crkvu. Kad možemo očekivati početak prikupljanja potpisa?
– Najavio sam početak prikupljanja potpisa za ovaj referendum, no nažalost zbog zdravstvenih problema sve je odgođeno. Smatram da je referendum potreban, a prema anketi o pitanju vjeronauka u školi na jednom čitanom portalu, čak 72 posto anketiranih se izjasnilo protiv vjeronauka u školi.

Zašto ste za povratak vjeronauka u Crkvu?
– Nisam za ukidanje vjeronauka, već da vjeronauk ostane potpuno slobodan izbor, i da se održava u Crkvi. Katehistice koje sada predaju vjeronauk u školama predavale bi ga u crkvenim prostorima te zadržale svoj posao. Vjeronauku nije mjesto u školi jer se ovdje radi o dvije istine: jedna je istina autoriteta koju zagovara Crkva, a druga je autoritet istine, za koji se zalaže znanost. Drugim riječima, Crkva predaje da je istina ono što je rekao Bog, dok se znanost drži činjenica. Nemoguće je slijediti oba pristupa istini.

Nametanje istine je komunistički, ideološki pristup odgoju

Dakle vjeronauk uči djecu jednom, a znanost potpuno suprotnom, i to je problem pitanja vjeronauka u školi. Škola je građanska, i mora biti slobodna od istine autoriteta. Predavao sam svojedobno marksizam u jednoj srednjoj školi i jedan izuzetno zanimljiv predmet se pretvorio u ideološki predmet i učenici su ga mrzili. To će se dogoditi vjeronauku.

Smatrate li da je vjeronauk doista izborni školski predmet?
– Brojni su primjeri iz prakse gdje se djecu koja ne pohađaju satove vjeronauka tretira drugačije. Dakle, vjeronauk nije tek običan izborni predmet.

Crkva je retrovizor, ona gleda unazad, a svijet ide naprijed. Bio sam protiv komunizma jer je bio protiv slobode vjere, no isto tako sam protiv nametanja vjere

Brojni vrtići imaju katolički vjeronauk. Smatrate li da je vrtićka dob primjerena za vjerski nauk?
– To je čista indoktrinacija. U toj dobi dijete se ne smije opterećivati ideologijama. Djecu treba odgajati da su sva djeca ista, međutim na ovaj način ih se razdvaja već u najranijoj dobi. Djecu se ne smije učiti poslušnosti, već slobodnome mišljenju. Nametanje istine je komunistički, ideološki pristup odgoju.

Je li uopće moguće vratiti vjeronauk iz škole u Crkvu bez prethodnog razvrgavanja Vatikanskih ugovora?
– Pročitao sam sva četiri Vatikanska ugovora, i oni kažu da, ukoliko se prilike u zemlji-supotpisnici Ugovora značajnije promjene, pristupa se reviziji. Crkva godišnje dobije oko milijardu kuna iz proračuna od nas, proračunskih obveznika, dok narod kopa po kontejnerima. U narodu to negativno djeluje.

Nijedna vlada dosad nije se usudila dirati u Vatikanske ugovore, što dovoljno govori o privilegiranosti Crkve. Ona jedina ne mora odgovarati za državni novac koji troši, dok istovremeno narod kopa po kontejnerima. Crkva pliva u novcu, narod je gladan

Kao svećenik, kako gledate na građanski odgoj oko kojeg se godinama lome koplja?
– Podržavam odgoj koji je human i tretira čovjeka s njegovim dostojanstvom. Bio sam u jednoj komisiji početkom devedesetih i zalagao sam se za uvođenje građanskog odgoja u škole, dok bi se u srednjim školama ponudio predmet o religiji. Pitanje vjeronauka, kao i uvođenja građanskog odgoja je zapravo prepucavanje "lijevih i desnih" oko ideoloških pitanja. Ja sam protiv ideologije u školama i podržavam humanizam, smatram da humanistički treba razvijati Hrvatsku.

I HDZ i SDP idu na konzultacije u Crkvu

Jedna od kontroverzi je i stav Crkve prema homoseksualnosti koji se "uči" na satovima vjeronauka? Kakav je Vaš stav o tome?
– Postoje neka intimna pitanja, a to je spolnost. U tu sferu čovjeka nijedna institucija službeno ne smije zadirati. Kršćanstvo kaže da su svi ljudi braća i to bi svaki kršćanin trebao živjeti. Međutim, često se u Crkvi čuje da su homoseksualci sotonisti i slično. Ponovit ću, ovom intimnom sferom čovjeka, kao što je njegova seksualnost, ne smije se baviti nijedna institucija, naprosto jer je to sfera čovjekove intime. Čovjek se rađa sa svojom seksualnošću. Crkva želi dominirati i tim pitanjem, jer time dominira čovjekovom intimom, znači samim čovjekom. Vraćamo se u srednji vijek. Inače, kod nas je previše religioznosti, a premalo duhovnosti, kako u društvu, tako i u Crkvi.

Kako vidite ulogu Katoličke crkve u društvu danas?
– KC je kod nas "ušla na široka vrata" u društveni život i vuče sve konce, odnosno određuje način upravljanja hrvatskim društvom.To je povratak u srednji vijek. Kod nas je KC premoćna i upravlja društvom i preko svoje obavještajne agencije, a to je Opus Dei. Smatram da je to katastrofalno po društvo jer Crkva je retrovizor, ona gleda unazad, a svijet ide naprijed. Bio sam protiv komunizma jer je bio protiv slobode vjere, no isto tako sam protiv nametanja vjere.

Ova Vlada je vezana uz stavove Crkve, odnosno nije slobodna. I HDZ i SDP idu na konzultacije u Crkvu. Crkva podržava vladajuće, oni joj zauzvrat daju novac. Ova Vlada nije slobodna , kako onda može dobro vladati?

Nijedna vlada dosad nije se usudila dirati u Vatikanske ugovore, što dovoljno govori o privilegiranosti Crkve. Ona jedina ne mora odgovarati za državni novac koji troši, dok istovremeno narod kopa po kontejnerima. Crkva pliva u novcu, narod je gladan. Oko milijardu kuna godišnje dobije iz proračuna, a nije dužna podnijeti financijski izvještaj gdje troši taj novac. Čak i Vatikan traži da Crkva mora podnijeti izvještaj gdje je utrošila novac.

Nakon izbora ste izjavili da su Božo Petrov i Most projekt iza kojeg stoje Opus Dei i Katolička crkva. Možete li malo pojasniti?
– Pisao sam Boži Petrovu i čestitao mu na rezultatima izbora, nije mi niti zahvalio. Ne znam zašto su me izbacili iz Nezavisnih lista koje smo utemeljili ja i pokojni profesor Ivan Supek. Podsjećam, da smo nezadovoljni stanjem u Hrvatskoj, Supek i ja 2003. Utemeljili Alijansu za mir i pravdu iz koje je nastala Nezavisna lista. Pretpostavljam da sam izbačen jer sam se zamjerio Crkvi, što mi je dokaz o povezanosti članova Mosta s Crkvom i njezinom obavještajnom agencijom, Opus Dei. Nemam dokaza za ove tvrdnje, ali to je moje mišljenje.

Kako vidite sadašnju Vladu?
– Ova Vlada je vezana uz stavove Crkve, odnosno nije slobodna. I HDZ i SDP idu na konzultacije u Crkvu. Crkva podržava vladajuće, oni joj zauzvrat daju novac. Ova Vlada nije slobodna, kako onda može dobro vladati?

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.