Parlament Novog Južnog Walesa službeno se ispričao aktivistima za gej prava koji su bili pretučeni tijekom prve Povorke ponosa, Mardi Gras Sydney, 1978. godine.

Mardi Gras Sydney pokrenut je iz solidarnosti prema njujorškom pokretu Stonewall, a prosvjednici su tada tražili ukidanje zakona o sodomiji i prekidanje diskriminacije. No, prvi australski borci za LGBT prava te 1978. su se suočili s neočekivanim policijskim nasiljem, masovnim uhićenjima i javnom osudom. Ispriku je uputio i Fairfax media u čijim su novinama Sydney Morning Herald tada objavljena imena, adrese i zanimanja 53 osobe koje su sudjelovale u povorci. Za sada nije poznato hoće li posebnu ispriku uputiti i policija Novog Južnog Walesa, piše BBC.

Isprika je u parlamentu izazvala prave ovacije, a osim zastupnika tamo su se našli i neki od sudionika demonstracija 1978. Gej zastupnik Bruce Notley-Smith im se zahvalio na svemu što su pretrpjeli, ali i na tome što su pokrenuli društvenu promjenu.

"Nadam se kako nije kasno za prihvaćanje isprike, no također želim istaknuti kako ste kroz tu bol koju ste prošli donijeli temeljnu promjenu kako za naše društvu tako i za sve LGBT osobe poput mene koji zbog toga danas mogu bezbrižno živjeti".

Nezavisni zastupnik Alex Greenwich zahvalio se sudionicima Povorke ponosa iz 1978. zbog toga što su pomogli da Novi Južni Wales ima parlament s najviše gejeva u povijesti Australije.

"Svi smo ovdje zbog vaše hrabrosti i žrtve", kazao je.

Slavlju se pridružila i vijećnica grada Sydneya i sestra bivšeg australskog premijera Tonya Abbotta, lezbijka Christine Forster koja je na Twitteru objavila prigodnu fotografiju u čast '78-maša.

 

Povorka je održana na međunarodni dan aktivizma u znak sjećanja na pobunu u Stonewallu 1969. , koja je nastala kao reakcija na policijsko nasilje u gej baru Stonewall Inn u New Yorku. 

U zadnja četiri desetljeća tradicionalna povorka gejeva i lezbijki Mardi Gras u Sydneyu postao je popularni događaj za široke mase, a lokalni mediji pišu kako se ove godine očekuje da će Novi Južni Wales od njega utržiti gotovo 40 milijuna dolara.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.