Novinarka Karolina Vidović Krišto ponovno tuži, ovog puta HRT, a u fokusu je, kao i u slučaju tužbe protiv Zagreb Pridea, emisija iz 2012. u kojoj je spolni odgoj uspoređen sa seksualnim zlostavljanjem, zbog čega se javna televizija ispričala gledateljima ustvrdivši kako prilog nije profesionalan. Isprikom je, tvrdi se u tužbi, novinarki "nanesena šteta njezinoj reputaciji, ugledu i časti" zbog čega od HRT-a traži 100.000 kuna.

Osim što s HRT-om vodi spor zbog izvanrednog otkaza, novinarka Karolina Vidović Krišto protiv svoje matične kuće podnijela je i tužbu kojom traži naknadu štete od 100.000 kuna zbog isprike gledateljima koja je uslijedila nakon njezine emisije za iseljenike Slike Hrvatske, emitirane u prosincu 2012., piše Večernji list.

Novinarka je u emisiji objavila pismo čitatelja koji je uvođenje spolnog odgoja u školama usporedio sa seksualnim zlostavljanjem djece, a prikazan je i isječak iz kontroverznog filma The Kinsley Syndrome. HRT je procijenio kako je sporna emisija bila ispod svih profesionalnih standarda, te se ispričao gledateljima i najavio poduzimanje oštrih mjera.

Nakon isprike HRT-a gledateljima Vidović Krišto "patila od nesanice i ogorčenosti"

Vidović Krišto je u tužbi navela kako je objavom isprike nanesena velika šteta njezinoj reputaciji, ugledu i časti, te da je patila od nesanice, napetosti, ogorčenosti, a bila je i stigmatizirana pa je počela izbjegavati socijalne kontakte.

U odgovoru na tužbu HRT je oštro demantirao sve njezine tvrdnje navodeći, među ostalim, kako su ti njezini navodi u najmanju ruku smiješni i proturječni novinarkinu liku i djelovanju. Osim toga, HRT tvrdi da se novinarka u prilogu služila filmom za čije korištenje nije imala autorska prava. Kako bi to demantirala, novinarka je u sudski spis priložila potvrdu kontroverzne dr. Judith Reisman da joj je ona dala odobrenja za emitiranje priloga. Reisman je u svom dopisu dodala i to da u Hrvatskoj vlada kriminalna cenzura, a kao primjer navodi "izvrsnu emisiju gđe. Vidović Krišto" te ističe kako je za cenzuru odgovoran "pedofilski kult". Prije nekoliko dana stranke su zatražile prekid postupka navodeći da spor pokušavaju riješiti mirnim putem.

Podsjetimo, Vidović Krišto tužila je i udrugu Zagreb Pride zbog teksta "Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine" koji je bio objavljen na njihovim web stranicama. Novinarka je bila nominirana za homofobkinju godine upravo zbog dotične emisije u kojoj je emitiran i prilog "Pedofilija kao temelj spolnog odgoja".

Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu po kojoj je udruga Zagreb Pride dužna Vidović Krišto isplatiti neimovinsku štetu u sveukupnom iznosu od 41.018,91 kuna. Nakon toga je Zagreb Pride objavio priopćenje u kojem, među ostalim, navode kako je "svojim postupanjem, Karolina Vidović Krišto svjesno, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana i građanki te potaknuti javnost da o nama misli kako ne zaslužujemo bolje od statusa građana/ki drugog reda".

Nakon toga je udruga Zagreb Pride predala tužbu Ustavnom sudu radi zaštite prava na slobodu izražavanja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.