Tisuće su prosvjedovale protekle nedjelje diljem Poljske protiv prijedloga zakona o potpunoj zabrani pobačaja. Vladajućima su ispred parlamenta u Varšavi ostavljene žičane vješalice uz poruku kako ne daju Poljsku fanaticima koji ih žele vratiti u srednji vijek, a vjernici su masovno napuštali mise na kojima se čitalo pismo biskupa za zabranu pobačaja.

Diljem Poljske u nedjelju su održani veliki prosvjedi na kojima su tisuće Poljakinja i Poljaka digli svoj glas protiv kampanje tamošnje Katoličke crkve i inicijative pro-life aktivista te prijedloga konzervativne Vlade premijerke Beate Szydlo i vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS) koji traže potpunu zabranu pobačaja čak i u slučaju kad je ugrožen život buduće majke, teške deformacije fetusa, pa i kad je do trudnoće došlo uslijed dokazanog incesta ili silovanja, piše Krakow Post.

Demonstracije su organizirane u 18 poljskih gradova, kao i ispred ambasada Poljske u Londonu i Oslu.

Prema prijedlogu novog zakona prekršiteljima zabrane pobačaja prijeti i kazna zatvora do pet godina, a pod istragom će se naći i žene koje su imale spontani pobačaj, koje će morati dokazati kako je do prekida trudnoće došlo prirodnim putem, dok im u suprotnom prijeti zatvorska kazna do tri godine.

Žičanim vješalicama poručili vladajućima: "Vraćate nas u srednji vijek! Ne damo Poljsku fanaticima!"

Ispred poljskog parlamenta u Varšavi protiv potpune zabrane pobačaja prosvjedovalo je oko sedam tisuća ljudi zahtijevajući liberalniji zakon, a brojni su nosili žičane vješalice.

"Vraćate nas u srednji vijek kad su žene pomoću vješalica i drugih predmeta pokušavale same prekinuti trudnoću zbog čega su i umirale", poručili su.

Uz transparente s porukama "Držite krunicu dalje od mojih jajnika", "Potpuna zabrana je silovanje žena", "Poštuj razum i dostojanstvo žene", "STOP mučenju žena", "Moje tijelo, moja stvar", žene su uz podršku obitelji i prijatelja skandirale s podignutim vješalicama i uzvikivale "Ne damo Poljsku fanaticima", "Ne torturi žena" i "Taj zakon je nepravda", a ispred parlamenta i ureda premijerke Szydlo ostavile su čitavu hrpu žičanih vješalica.

Vjernici demonstrativno napuštali crkve zbog pisma biskupa

Poljski mediji javljaju kako su svećenici tijekom nedjeljne mise u svim crkvama čitali pismo poljskih biskupa vjernicima u kojemu pozivaju Vladu i Parlament da država zaštiti život od trenutka začeća i dodatno pooštri ionako najrigidniji takav zakon u čitavoj Europu. Zbog toga su vjernice i vjernici u velikom broju odlazili s misa, a video snimka iz crkve Svete Ane u Varšavi već ima više od tri milijuna pregleda i masovno se dijeli putem društvenih mreža.

 

W kościele św. Anny w Warszawie wierni tak zareagowali na odczytywanie listu Prezydium Konferencji Episkopatu Polski o aborcji. Były tam również osoby, które wcześniej umówiły się na to, że w ramach protestu opuszczą świątynię podczas odczytywania listu Episkopatu.

Posted by Gazeta Wyborcza on Sunday, 3 April 2016

 

Jedna od prosvjednica iz Krakova, trudnica Iwona Duraj, kaže kako je protiv ovakvog zakona koji ženi oduzima pravo da sama odlučuje o svom zdravlju i svom tijelu: "Ne želim da o tome hoću li ili neću roditi odlučuju Crkva ili država. Postojeći zakon je sasvim u redu, ali ne želim da se bolesne žene prisiljava da rode zbog čega mogu umrijeti".

Samo 14 posto stanovnika podupire potpunu zabranu pobačaja, pokazali su i rezultati zadnjeg istraživanja javnog mijenja o tom pitanju koji je proveo Public Opinion Research Center - CBOS, no kako vladajuća stranka PiS ima većinu i u Vladi i Parlamentu prosvjednici očekuju kako će Poljska ipak uvesti zabranu pobačaja. 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.