Inicijativa za dodatno ograničavanje postojećeg rigidnog zakona o pobačaju u Poljskoj postaje sve jača, a dodatni vjetar u leđa daje joj i zadnja izjava premijerke Beate Szydlo koja podupire potpunu zabranu pobačaja. Kongres žena Poljske ističe kako je premijerka samo "marioneta u rukama Katoličke crkve".

Rasprava o novom zakonu o pobačaju uskoro bi se mogla naći pred zastupnicima poljskog parlamenta na inicijativu tamošnjih pro-life aktivista koji traže praktički zabranu prava na pobačaj, odnosno da se on omogući jedino u slučaju kad je ugrožen majčin život. Njihovi inicijativu podupire i premijerka Beata Szydlo iz redova vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda koja je tijekom gostovanja na državnom radiju u četvrtak rekla:

"Svaki će zastupnik glasati u skladu sa svojom savješću. Trenutno ne mogu komentirati zakon jer on još ne postoji. Što se mene tiče, ja podupirem tu inicijativu", izjavila je premijerka Szydlo, prenosi Guardian.

U Poljskoj je od 1993. na snazi najstroži zakon o pobačaju u čitavoj Europi koji dozvoljava abortus samo u slučaju incesta, ugroženosti života majke ili fetusa te silovanja.

Kongres žena Poljske: Szydlo je marioneta u rukama Katoličke crkve

Utjecaj Katoličke crkve izuzetno je velik u toj zemlji, a poruka biskupa koju su objavili ove srijede traži promjenu postojećeg zakona, jer kako navode "život svake osobe zaštićen je petom Božjom zapovijedi koja glasi: ne ubij! Stoga je stav katolika po ovom pitanju jasan i nepromjenjiv".

Monika Płatek, istaknuta članica Kongresa žena Poljske ističe kako se i u stavovima premijerke jasno iščitava crkveni utjecaj na vladajuću stranku.

"Biskupe nije briga za to hoće li žena umrijeti. Szydło je marioneta. Zabrana pobačaja bila je uvjet za crkvenu podršku stranci Pravo i Pravda. Takav potez je tipičan za jednu slučajnu državu koja se služi ideologijom kako bi preuzela potpunu kontrolu. To smo već vidjeli kod Hitlera i Ceaușescoua a sada to provodi i stranka Pravo i Pravda", kazala je Płatek, profesorica prava sa Sveučilišta u Varšavi.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.