Poljski pro-life aktivisti traže još veća ograničenja u postojećem zakonu o pobačaju koji je ionako već jedan od najrigoroznijih u Europi, iako se 51 posto stanovnika u nedavnom istraživanju izjasnilo za njegovu liberalizaciju, čime riskiraju negativne reakcije spram desničarske konzervativne vlade.

Protivnici pobačaja ohrabreni su nakon što se na vlast u Poljskoj nakon osmogodišnje opozicije vratila konzervativna stranka pod utjecajem katoličke ideologije Pravo i Pravda (PiS), a tu su promjenu u zemlji gdje se 90 posto stanovnika deklarira kao katolici, očekivano, toplo pozdravili brojni svećenici.

Zakon o pobačaju koji je na snazi od 1993. dozvoljava pobačaj samo u slučaju incesta, ugroženosti života majke ili fetusa te silovanja. Istraživanje koje je prošlog četvrtka objavio tamošnji dnevnik Dziennik Gazeta Prawna pokazuje kako 51 posto anketiranih želi liberalizaciju tog najstrožeg zakona o pobačaju u čitavoj Europi.

Između 100.000 i 150.000 Poljakinja godišnje odlazi u inozemstvo na pobačaje

Pro-life aktivisti sada praktički traže zabranu pobačaja i ovog su mjeseca u parlament uputili građansku inicijativu zakona kojim bi se pobačaj dozvolio samo u slučaju spašavanja majčinog života, a za obavljanje ilegalnog pobačaja traže zatvorsku kaznu od pet godina, umjesto sadašnje dvije. Nema pouzdanih statističkih podataka o broju ilegalnih pobačaja obavljenih u Poljskoj ili ženama koje prekidaju trudnoću u obližnjim zemljama poput Austrije, Njemačke ili Slovačke. Mediji pišu kako se u inozemstvo zbog pobačaja uputi između 100.000 i 150.000 Poljakinja, dok je broj pobačaja u Poljskoj u kojoj živi 38 milijuna stanovnika ograničen na 700 do 1800 godišnje.

Kako bi većinska stranka u parlamentu Pravo i Pravda uzela na razmatranje novi zakon o pobačaju potrebno je prikupiti 100.000 potpisa što bi se lako moglo ostvariti. No, analitičari smatraju kako će to biti pravi "vrući krumpir" za stranačkog vođu Jaroslawa Kaczynskog, jer to je još jedno od pitanja koje dovodi zemlju do podjela, poput kontroverznih reformi ustavnog suda, koje je Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe, ocijenila prijetnjom za vladavinu prava u toj zemlji.

Protive se i državnom financiranju in vitro oplodnje, piluli za "dan poslije"

Prijedlog novih ograničenja prava na pobačaj kritizirale su feminističke udruge koje ističu kako se zabrana prava na legalni pobačaj smatra oblikom zlostavljanja.

"Prihvaćanje ovakvog prijedloga o pobačaju predstavljalo bi kršenje ljudskih i ženskih prava", rekla je feministička aktivistkinja i književna kritičarka Kazimiera Szczuka za AFP, koja očekuje kako će se tome protiviti i liječnička zajednica.

No, pro-life aktivisti se ne zaustavljaju na tome, već su pokrenuli kampanju i protiv državnog financiranja in vitro oplodnje (IVF), iako takav postupak za bračne parove odobrava čak 75 posto stanovnika prema rezultatima istraživanja javnog mijenja provedenog prošle godine.

Protivnici pobačaja traže i zabranu prodaje hitne kontracepcije, odnosno pilule "za dan poslije" koja se sad može kupiti u ljekarnama, a ministar zdravstva Konstanty Radziwill već je najavio kako će se to uskoro promijeniti na način da se izdaju samo na liječnički recept.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.