Jedan od najdosljednijih ministara u aktualnoj vladi, Zlatko Hasanbegović, kako se čini, nastavlja s politikom koju je dao naslutiti već prvih dana nakon preuzimanja funkcije, a to je uskratiti financiranje neprofitnim medijima.

Kako nestao je iz Indikativnog godišnjeg plana objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016. godinu, tijekom 2016. godine ipak se neće provoditi natječaji najavljeni u sklopu programa "Mediji zajednice", za koje je iz Europskog socijalnog fonda predviđeno 30,6 milijuna kuna.

Naime, kompletan program “Mediji zajednice”, s cijelim predviđenim budžetom od 30,6 milijuna kuna, nestao je iz Indikativnog godišnjeg plana objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016. godinu u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U planu za prošlu godinu bilo je predviđeno da se natječaji krenu provoditi u prosincu 2015. godine.

Sve je bilo spremno još krajem prošle godine, ali su aktivnosti Ministarstva kulture kao nositelja projekta tada bile blokirane zbog rezultata parlamentarnih izbora i nemogućnosti formiranja Vlade, piše Faktograf.

Riječ je o već ugovorenom novcu iz EU fondova, koji je unutar Operativnog programa ljudski potencijali već isprogramiran tako da se koristi za financiranje između ostalog, medija u zajednici, tj. neprofitnih medija kako bi se doprinijelo, kako stoji u Operativnom programu, "poboljšanju pristupačnosti umjetnosti i kulturi, razvijanju kreativnosti mladih te aktivno i zdravo starenje umirovljenika".

Kamo je nestalo 30,6 milijuna kuna europskih sredstava?

Iako je za portal Libela u ponedjeljak kazao kako "podupire postojanje neprofitnih medija" jer " za to postoje fondovi Europske unije, a koliko znam, oni su se financirali iz različitih izvora poput Agencije za elektroničke medije i ostalih izvora", čini se da je to daleko od istine.

Faktograf je iz Ministarstva kulture pokušao dobiti odgovor na pitanje kamo je nestalo 30,6 milijuna kuna europskih sredstava predviđenih za financiranje neprofitnih medija. Zanimalo ih je zbog čega se natječaji ove godine neće provoditi, odnosno je li novac prenamijenjen za kakvu drugu stavku. Pitali su Ministarstvo i kakva će biti sudbina ovih sredstava ukoliko nisu prenamijenjena za druge potrebe, no službene informacije do objave teksta nisu dobili.

Ipak, neslužbeno doznaju da se sve odgađa za 2017. godinu, i to bez objašnjenja, tako da ostaje zagonetka kakvog smisla ima na led stavljati već potpuno pripremljene natječaje.

Ostali, već najavljeni natječaji iz resora Ministarstva kulture normalno će se provoditi. Hasanbegović nije dirao sedam milijuna kuna predviđenih za projekte u sklopu programa “Umjetnost i kultura za mlade”, kao ni dva milijuna kuna za projekte po programu "Umjetnost i kultura 54+". Provest će se i natječaji u sklopu programa "Razvoj društveno-kulturnih centara", gdje je za najbolje projekte predviđeno ukupno 23,04 milijuna kuna.

Duhovno čitanje Sv. Pisma i Hrvatska katolička baština XX. stoljeća

Inače, Hasanbegović se u utorak sastao s direktorom "Glasa Koncila", Ivanom Miklenićem, urednikom biblioteke Hrvatska katolička baština Vladimirom Lončarevićem i prvim urednikom te biblioteke Božidarom Petračem.

Kako stoji u priopćenju na stranici Ministarstva kulture, "Miklenić i Lončarević pobliže su ga upoznali s kulturno-izdavačkim projektom Hrvatska katolička baština XX. stoljeća, kojim monografski predstavljaju istaknute katoličke kulturne djelatnike prošlog stoljeća, s ciljem promicanja njihove misli i javnog djelovanja, koji su, zbog polustoljetne ideološke cenzure, većinom slabo poznati ili posve nepoznati široj, pa i stručnoj, javnosti."

Hasanbegović je tom prilikom naglasio je kako će Ministarstvo kulture podržati ovaj kapitalni projekt, pohvalivši ediciju kao vrijedan i u javnosti nedovoljno prepoznat projekt, a na sastanku je bilo riječi i o izdavanju književnoga zbornika Dr. Stjepan Kranjčić te o nakladničkome višesveščanom projektu "Duhovno čitanje Sv. Pisma", koji obuhvaća prijevode i objavu djela istaknutih europskih teologa.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.