Poljska premijerka Beata Szydlo dobila je što je tražila – nakon izjave kako podupire potpunu zabranu pobačaja, njezine sunarodnjakinje masovno je zasipaju "izvještajima" o svojim menstrualnim ciklusima te pratećim pojavama.

Po uzoru na sličnu akciju u američkoj saveznoj državi Indiani, gdje je guverner Mike Pence nedavno potpisao restriktivni zakon protiv pobačaja, Poljakinje su odlučile masovno "zatrpati" premijerku pojedinostima o svojim menstrualnim ciklusima.

Nakon masovnih nedjeljnih prosvjeda protiv zabrane pobačaja u Poljskoj, skupina prosvjednica odlučila je potaknuti sugrađanke da zovu premijerkin ured, šalju joj pisma i na njezinoj Facebook stranici pišu o svojim menstruacijama uz hashtag #TrudnyOkres (teška menstruacija).

"Vlada želi kontrolirati naše maternice, jajašca i trudnoće. Olakšajmo im taj zadatak", poručile su na Facebooku.

"Zatrpajmo je informacijama, pitanjima i sumnjama oko naših menstrualnih ciklusa, ovulacijama, vaginalnim iscjedcima. Informirajmo je detaljno o svemu što se s nama događa, neka njezin fokus bude na nama jer možda će je to podsjetiti da je i sama žena. Ako ne, barem će njezin kabinet raditi nešto korisno – čitati stotine e-mailova i objava na Facebooku, odgovarati na telefonske pozive. To je, na koncu, i njihov posao!", kažu.

"Danas osjećam probadanje u lijevom jajniku. Mislim da ovuliram"

Rezultati su, piše Quartz, brutalno iskreni i nerijetko duhoviti:

"Draga premijerko, danas osjećam probadanje u lijevom jajniku. Mislim da ovuliram", napisala je jedna od žena.

Slijede i detaljniji izvještaji:

"Draga premijerko Beata, željela bih vas izvijestiti da je s mojim menstrualnim ciklusom sve u redu. Dobila sam menstruaciju na vrijeme (ciklus mi je 31 dan), a prvi dan me boli kao i obično (doma sam, na sve četiri, s bocom vruće vode), ali onda je poslije sve u redu. Moji plodni dani započinju za 5-6 dana, ali na tjedan dana putujem u inozemstvo i tijekom ovulacije neću vidjeti supruga".

"Budući da vas toliko zaokupljanju maternice poljskih žena i želite im uvesti policijski nadzor, uštedjet ću vam trud. Ljubazno vas obavještavam da bih menstruaciju trebala dobiti u utorak. Trenutačno me grudi bole, noge su mi natečene a trbuh nadut i već sam pojela svoje čokoladno uskrsno jaje i pola suprugovog".

Podsjetimo, tisuće su prosvjedovale protekle nedjelje diljem Poljske protiv prijedloga zakona o potpunoj zabrani pobačaja. Vladajućima su ispred parlamenta u Varšavi ostavljene žičane vješalice uz poruku kako ne daju Poljsku fanaticima koji ih žele vratiti u srednji vijek, a vjernici su masovno napuštali mise na kojima se čitalo pismo biskupa za zabranu pobačaja.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.