Na odjelu ginekologije u Vinogradskoj bolnici jučer je postavljen plakat kojim se promovira pro-life inicijativa 40 dana za život, čime se dodatno psihološki zlostavljaju žene u javnim zdravstvenim ustanovama, a Ženska mreže Hrvatske javlja kako su u međuvremenu primile dojavu da je plakat nakon određenih reakcija i intervencija uklonjen.

Nakon dojave kako je u utorak, 12. travnja u zagrebačkoj bolnici u Vinogradskoj osvanuo plakat kojim se pomovira pro-life inicijativa 40 dana molitve za život reagirala je Ženska mreža Hrvatske koje su medijima uputile priopćenje o nedopustivom psihološkom nasilju nad ženama.

Istog dana im je javljeno kako je sporni plakat nakon određenih reakcija i intervencija ipak uklonjen, no dopis sličnog sadržaja aktivistice planiraju uputiti ravnatelju bolnice u Vinogradskoj, nadležnom ministru zdravlja, te Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Zlouporabe svjetonazora u javnoj bolnici u suprotnosti sa sekularnom državom

"Prije nekih sat vremena obaviještene smo o postavljanju samostojećeg plakata, tzv. roll up bannera, kojim se promovira akcija 40 dana molitve za život. Plakat je postavljen na ginekološkom odjelu u bolnici, u Vinogradskoj. Navodno, uz odobrenje šefa ginekologije, Krunoslava Kune. Podsjećamo da se radi o jednoj u nizu zdravstvenih ustanova ispred koje katolički fundamentalisti u borbi za oduzimanje prava ženama na slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu i životu dva puta godišnje provode ovu akciju.

Ne treba posebno naglašavati da je molitva ispred bolnica kao sredstvo psihološkog rata protiv žena teror, no sada se otišlo korak dalje. Javni zdravstveni djelatnik jedne javnozdravstvene ustanove na zapanjujući i nedopustiv način stvorio je uvjete za dodatno psihičko nasilje i zlostavljanje žena. Učinjeno je to unutar samog odjela ginekologije.

Radi se o još jednoj zloupotrebi svjetonazora u javnoj bolnici, u obavljanju državne, a ne crkvene službe. To je u potpunoj suprotnosti sa sekularnim karakterom države koji je ustavna kategorija i isto predstavlja promociju kršenja temeljnih prava žena. Bolnice pripadaju svim građankama i građanima. Ginekologija je odjel čija je primarna funkcija zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Pristup zaštiti zdravlja žena ne smije biti ograničen religijskim niti bilo kojim drugim ekonomsko-socijalnim uvjetima.

Takvim plakatima vrši se otvoreno nasilje nad ženama

U javnoj ustanovi koja je u svojoj osnovi humanitarna ne smiju biti stvoreni uvjeti koji predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje žena. Postavljanjem propagandnih materijalna ovakvog sadržaja vrši se otvoreno nasilje nad ženama. Zahtijevamo zato hitno i trajno uklanjanje ovog i svih sličnih sadržaja iz javnozdravstvenih ustanova, kao i iz svih drugih javnih tijela i institucija!

Svjesne smo da kampanja za donošenje novog zakona kojim bi se zabranilo pravo na siguran i dostupan pobačaj prelazi na novu, agresivniju razinu. U trenutku kad biskupi u Poljskoj traže da se apsolutno zabrani pravo na abortus, a žene koje budu uhvaćene da isti čine, pošalju u zatvor radi ubojstva ploda, poručujemo još jednom: neće proći! Našom maternicom i jajnicima neće gospodariti ni Crkva niti država. Svoja prava nikome ne damo!", poručuju iz Ženske mreže Hrvatske.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.