Organizacije civilnog društva upozorile su prosvjedom ispred Vlade kako se zbog 7 posto proračuna Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, dodijeljenog organizacijama na meti javnih napada, prijeti rezanjem čak 70 posto ukupnog proračuna Nacionalne zaklade za ovu godinu.

Inicijativa Za snažno civilno društvo organizirala je ispred Vlade prosvjednu akciju i konferenciju za medije pod nazivom '70 za 7 posto' povodom konačnog usvajanja Vladine Uredbe o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću te učinaka koje će najavljeni rezovi imati na razvoj i djelovanje organizacija civilnog društva u Hrvatskoj

Protiv neargumetiranog napada na organizacije od velike važnosti za demokratizaciju i ljudska prava

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir, Hrvatska mreža volonterskih centara, Zelena mreža aktivističkih grupa i Savjet za razvoj civilnog društva Vlade današnjom su akcijom željeli informirati javnost i slikovito prikazati koje sve korisničke skupine podupire Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i na taj način osigurava stabilnost i razvoj civilnog društva.

Stoga su ispred Vlade postavili i pano s kojeg je jasno vidljiva financijska struktura potpora Nacionalne zaklade: s 44 posto sredstava podupiru se udruge civilnog društva koje vode brigu o ranjivim skupinama (osobe s invaliditetom, branitelji, djeca), s 21 posto udruge za obrazovanje, mlade i kulturu, s 10 posto podupiru se one udruge i organizacije kojima je prioritet okoliš, održivi razvoj i održiva ekonomija, 8 posto sredstava ide onima koji vode brigu o demokratizaciji i ljudskim pravima, a sa 7 posto sredstava Nacionalna zaklada podupire, kako navode u priopćenju, "udruge na meti".

"Ne možemo se složiti s time da se neargumentirano etiketira organizacije koje su iznimno važne za izgradnju demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj", poručuju.

Ugroženi volonterski centri, skloništa za beskućnike, besplatna pravna pomoć

Podsjećaju kako je Nacionalna zaklada ključna zbog operativnih i infrastrukturnih potpora koje osigurava velikom broju organizacija, a čije ukidanje bi onemogućilo pružanje važnih usluga građanima, poput programa za osobe s invaliditetom, manjine, marginalizirane, mlade i druge društvene skupine.

"Urušavanjem sustava urušava se infrastruktura, kao što su na primjer besplatna pravna pomoć, volonterski centri, skloništa za beskućnike, centri za rehabilitaciju i slično. Nadalje, ovim se ugrožavaju i kapaciteti za povlačenje sredstava iz EU organizacijama koje su tim putem u domaći proračun donose značajna sredstva", upozoravaju.

Napominju kako je civilno društvo jedan od temeljnih stupova demokracije i društvenog razvoja, a dosadašnjim radom upravo je imalo ključnu ulogu u podizanju standarda demokratskih procedura koje ovakav prijedlog Uredbe izigrava. Također podsjećaju kako je Sabor usvojio proračun u kojem je prihvaćeno povećanje sredstava za djelovanje Nacionalne zaklade za pet posto.

Nejasan motiv izmjene financijskog plana

"S obzirom na to da je Sabor prihvatio izvještaj o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva sa 111 glasova za, četiri suzdržana i bez ijednog glasa protiv, postavlja se pitanje koji je povod ovakvoj izmjeni financijskog plana.

Uredba kakva nam je predstavljena uništit će kvalitetan i za sve otvoren sustav potpore civilnom društvu oko kojeg je postojao dugogodišnji konsenzus svih relevantnih političkih opcija. U ovom trenutku ne raspolažemo informacijama o tome da sporni prijedlog Uredbe neće biti usvojen u ovome obliku", ističu organizacije civilnog društva u svom priopćenju.

Završno poručuju kako se i dalje nadaju da je Vlada otvorena za dijalog te da će žurno usvojiti Uredbu u skladu s proračunom usvojenim u Saboru.

Podsjetimo, Uredba je prije dva tjedna povučena sa sjednice Vlade kada je ministar financija Zdravko Marić rekao:

"Jedinu stvar koju mogu prihvatiti kao kritiku i mislim da je ta na mjestu, ali to sam i ranije rekao da se ispričavam da nismo bili u mogućnosti ovu uredbu prije donošenje državnog proračuna za 2016. iz objektivnih razloga. Međutim, ovim prijedlogom kakvim smo išli na ovu sjednicu vlade, sva raspodjela od prihoda igara na sreću ostaje u neprofitnom sektoru".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.