Nakon izglasavanja Zakona o civilnim partnerstvima, glasovita je rimska Fontana di Trevi osvanula u duginim bojama.

Napravljeno je to u sklopu slavlja na ulicama Rima, ali i drugih rimskih gradova, a gesta podsjeća na američku, kad je Bijela kuća osvijetljena u duginim bojama povodom izglasavanja bračne jednakosti u SAD-u.

Podsjetimo, Italija je jučer postala 27. europska zemlja koja je zakonski priznala istospolne parove, i to nakon niza godina neuspjelih pokušaja te snažnog protivljenja Katoličke crkve.

Parlamentarka Paola Concia, javlja Pink News, kazala je kako je to povijesni dan za Italiju jer je ona posljednja od država-utemeljiteljica Europske unije koja je ozakonila istospolne veze.

fdt

"Napokon se možemo svrstati u civiliziranije zemlje. Važan je to dan jer je promijenio živote mnogih žena i muškaraca nabolje, ali je isto tako nabolje promijenio i našu zemlju", kazala je.

Za aktivistkinju Mariu Lauru Annibali izglasavanje zakona bio je radostan događaj, no smatra da bi bio još radosniji da je uvrštena i mogućnost posvajanja.

"Ali za ženu mojih godina (rođena je 1944.), dan poput ovog je kruna onoga što sam mislila da bi brak mogao biti kad sam bila dijete. Oni to ne žele nazvati brakom, ali za sve nas ovo je zakon o braku", poručila je.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.