Predstavnici političke stranke Projekt Domovina zatražili su zabranu korištenja i nošenja znakovlja komunizma, od crvene zvijezde petokrake, srpa i čekića, do štafete i bedževa s Titovim likom. Osim što je isticanje crvene zvijezde presudom Europskog suda za ljudska prava zaštićeno kao sloboda izražavanja, očito im je promaknulo i kako su srp i čekić simbol radništva te zajedništva industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Produžena ruka udruge U ime obitelji Željke Markić u vidu političke stranke Projekt Domovina, koju je upravo ona osnovala uoči zadnjih parlamentarnih izbora na kojima su doživjeli teški poraz te nisu prešli prag ni u jednoj izbornoj jedinici, krenula je u novu akciju - traže da se u Hrvatskoj zabrani komunističko znakovlje, te smatraju kako je "nedopustivo da se u demokratskoj Hrvatskoj organizira proslava rođendana komunističkog diktatora Josipa Broza Tita".

Predsjednik stranke, Krešimir Planinić, zatražio je provedbu rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz 2006. godine o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka i rezolucija o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava.

Crvena zvijezda nije isključivo simbol totalitarnog režima, srp i čekić su simbol radništva

Smatraju kako je nužno zabraniti i nošenje znakovlja komunizma "od crvene zvijezde petokrake, srpa i čekića, štafete druga Tita, bedževa s Titovim likom, znakovlja komunističke JNA i sličnog, kao i oznaka fašističkog i ustaškog režima", navela je Natalija Kanački iz stranke Projekt Domovina.

Međutim, očito su smetnuli s uma kako je Europski sud za ljudska prava još 2008. presudio kako se crvena zvijezda ne može tretirati isključivo kao simbol totalitarnog režima, a njeno isticanje zaštićeno je kao sloboda izražavanja.

Također bi im trebalo biti poznato kako su srp i čekić i simbol radništva, simbol saveza radnika i seljaka, koji su zasigurno jedna od najugroženijih skupina u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam