Među "demokratskim i pravnim alatima koji stoje na raspolaganju za zaštitu prava na život nerođene djece" mogao bi se naći i referendum. Barem je tako Večernjem listu kazao član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, Krešimir Planinić.

Konkretnije, ako Ustavni sud ne ukine zakon kojim je još 1978. regulirano pravo na pobačaj, Planinić kaže kako "ne isključuju nijedan demokratski i pravni alat koji nam stoji na raspolaganju da bismo zaštitili pravo na život nerođene djece. Na raspolaganju nam je Europski sud za ljudska prava, hod za život koji ćemo sljedeće godine opet organizirati, a jedan od alata je i referendum".

Kako kuloarima već kruže priče da se takva referendumska inicijativa priprema već za proljeće, uoči lokalnih izbora, Planinić je rekao da u udruzi o tome još nisu razgovarali, ali se poziva na argumente priložene uz podnesak Ustavnom sudu, prije svega na tumačenje stručnjaka s Klinike za ginekologiju KBC-a Zagreb iz 2009. po kojemu život počinje začećem.

Ne nagađa u kojem bi smjeru išlo eventualno referendumsko pitanje, no kao jedan od mogućih modela koji bi se djelomično mogao ugraditi u hrvatsko zakonodavstvo spominje poljski model, po kojemu je pobačaj dopušten samo ako je ugrožen život majke.

Biskupe ne zanima mijenjanje zakonskih okvira ali...

Predsjednica udruge Željka Markić također tvrdi kako se o referendumu nije razgovaralo, a Večernjaku nije htjela odgovoriti je li on uopće moguć.

A što kaže crkveni vrh?

Mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački kazao je kako " nam je u ovom trenutku potrebnije obraćenje negoli referendum pa i sama promjena zakona. Referendum i promjena zakona neće ništa promijeniti. Obraćenje hoće".

Predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, pak veli kako je poznato da je zakon iz 1978. dvoznačan i nedorečen u pogledu odnosa prema ljudskom životu, posebice prema nerođenom djetetu, a tvrdi i da je u suprotnosti s člankom 21 Ustava koji “jamči svakom ljudskom biću pravo na život". Dodaje kako o svemu ništa još ne zna jer " nije vidio kako bi moglo biti formulirano pitanje"

Jedan od biskupa koji je želio ostati anoniman rekao je Večernjem listu kako biskupe ne zanima da mijenjaju zakonske okvire, ali i da je "neobično da jedan zakon tako dugo traje, trebao bi biti rigorozniji" te kako bi "našoj zemlji, kao većinski kršćanskoj, bio primjereniji poljski model nego npr. nizozemski".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.