Više od 26 tisuća potpisa prikupila je dosad internetska peticija podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi obrazovanja, a Facebook inicijativa "Hrvatska može bolje" i Sindikat hrvatskih učitelja za srijedu najavljuju u Zagrebu prosvjed podrške čelnicima stručne radne skupine za provedbu reforme koji su zbog političkih pritisaka dali neopozive ostavke. Prosvjedi će se održati i u drugim gradovima diljem zemlje. Ministar Šustar je pak najavio da reforma ide dalje, pozvao Jokića i druge da se vrate, ali ujedno i podržao proširenje ekspertne skupine.

Online peticiju kojom se izražava bezrezervna podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Ekspertnoj radnoj skupini, okupljenoj oko Borisa Jokića, do sada je potpisalo više od 26 tisuća ljudi. Peticija je pokrenuta nakon što je Jokić zatražio razrješenje stručne skupine, zbog nezadovoljstva odlukom saborskog Odbora o proširenju radne skupine i preslagivanjem kadrova unutar skupine.

Proširenjem ekspertne skupine želi se uvesti cenzura

Iz sata u sat raste broj potpisnika peticije u čijem se obrazloženju navodi kako se "osjećaju dužni reagirati na ležernost kojom je Saborski odbor za znanost i obrazovanje ugrozio napore najboljih i najvrjednijih hrvatskih stručnjaka za obrazovanje".

"Zabrinjava nas prijedlog imenovanja dodatnih članova Ekspertne radne skupine mimo javnog natječaja, koji je bio obvezan za sve članove radnih tijela unutar Cjelovite kurikularne reforme, uključujući i Ekspertnu radnu skupinu. Uz to, smatramo problematičnim prijedlog da se nadležnost Ekspertne radne skupine proširi i na nadležnost ocjenjivanja pojedinih kurikularnih dokumenata.

Izmjena te odredbe, kao i uključivanje dodatnih članova dovodi do stvaranja 'nadtijela', koje bi imalo isključivu nadležnost odlučivanja o rezultatima stručne i javne rasprave. Po našem mišljenju to nije ništa drugo, nego omogućavanje cenzure, koju u svakom društvenom djelovanju treba izbjeći, a napose u obrazovanju i znanosti, kao temeljima budućnosti našeg društva", navodi se u peticiji.

Pokretačice peticije, inače članice akademske zajednice, Ivana Ćosić, Ivana Sekol, Tanja Slišković i Ana Ljubojević pozivaju hrvatsku akademsku zajednicu i građane da svojim potpisom podrže napore ekspertne radne skupine i Cjelovite kurikularne reforme.

Prosvjedi 1. lipnja u Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Korčuli, Slavonskom Brodu, Bjelovaru...

Podršku ekspertnoj skupini dala je i Facebook inicijativa "Hrvatska može bolje" koja u suradnji sa Sindikatom hrvatskih učitelja organizira prosvjed potpore cjelovitoj kurikularnoj reformi za srijedu, 1. lipnja, u 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Prosvjedi podrške su za sada najavljeni i u Puli, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Korčuli, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, a očekuju se i u drugim gradovima.

Navode kako je razvidno da "Vlada nije sposobna provoditi reforme, a da vladajuća saborska većina političkim pritiscima dodatno opstruira i ono što entuzijastični stručnjaci pokušavaju napraviti, vrijeme je da im pošaljemo poruku da su dobro obrazovanje, stručnost i ljudski resursi važni za budućnost Hrvatske! U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka obrazovanje bude mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo ".

Inicijativu "Hrvatska može bolje" pokrenule su udruge članice GOOD koordinacije, RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno drustvo, Udruga roditelja Korak po korak, te članovi stručnih radnih skupina kurikularne reforme za Politiku i gospodarstvo, Povijest, TZK, Etiku, Tehničku kulturu, Likovnu kulturu/umjetnost.

Ministar Šustar poziva Jokića da se vrati, ali podržava proširenja ekspertne skupine

"Kurikularna reforma se nastavlja i točka! Lijevi i desni, donji i gornji - prestanite trovati", izjavio je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar na konferenciji za novinare u povodu zatraženog razrješenja ekspertne radne skupine, javlja HRT. Upozorio je kako u procesu kurikularne reforme svi rokovi kasne.

Ministar je najavio kako slijedi javna rasprava koja će trajati 30 dana, a nakon toga, u skladu sa znanstvenom praksom i recenzijski postupak u kojemu će sudjelovati i međunarodni stručnjaci. "On je u nadležnosti Ministarstva i na njemu inzistiram", kazao je te pozvao stručnu radnu skupinu i Borisa Jokića da nastave raditi. Preporučio je saborskom odboru da definira trenutak u kojemu bi se dodatnih 10 ljudi uključilo u proces - smatra da bi to trebalo biti na početku faze recenzije.

Ispričao se što kasni isplata ljudima koji rade na reformi. "Mea culpa! Kriv sam što se kasnilo, za ovih 1 posto, a to su ljudi. Očekujem od Jokića da se vrati tamo gdje mu je mjesto, da završimo ono što je važno. Ako nisu u stanju, neka daju ostavku, a ne nude razrješenje", kazao je. Izrazio je uvjerenje da će se suradnja nastaviti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.