"Kriminalističko istraživanje je u tijeku", jedini je odgovor koji nam zasad može dati zagrebačka policija po pitanju mjera koje se poduzimaju zbog paljenja zastave Zagreb Pridea na Trgu bana Jelačića, kazala je za crol.hr službenica njihova Odjela za odnose s javnošću. U međuvremenu je ukradena i jedna od četiri zastave duginih boja pokraj Glavnog kolodvora koje se vijore povodom Pride Weeka i najavljuju 15. zagrebačku Povorku ponosa.

Nakon što smo zagrebačku policiju jučer pitali kakve mjere poduzimaju protiv nepoznatih počinitelja koji su proteklog vikenda djelomično zapalili zastavu Zagreb Pridea na Trgu bana Jelačića, je li izvršen očevid, što je utvrđeno, te postoje li snimke događaja zabilježene na nadzornim kamerama, odgovorno nam je samo kako je "krim istraživanje u tijeku", te kako će nas izvijestiti nakon što isto završi.

U međuvremenu je zamijećen i nestanak jedne od četiri zastave duginih boja s Tomislavovog trga u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora.

Iz Zagreb Pridea doznajemo kako su policiji prijavili nepoznate počinitelje zbog paljenja zastave na glavnom zagrebačkom trgu, a prijavili su i komentatora koji si je za to pripisao "zasluge" na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Isti je komentator prijavljen policiji i prošle godine zbog javnog pozivanja na nasilje i mržnju uoči Povorke ponosa.


Nakon paljenja zastave iz udruge Zagreb Pride su istaknuli kako su zastave, koje se uoči Povorke ponosa postavljaju na gradske stjegove desetu godinu, izradile radnice bivšeg tekstilnog pogona Kamensko, te su od velike su važnosti za hrvatsku LGBTIQ zajednicu.

"Pod tim zastavama se okupljamo jednom godišnje u Povorci ponosa kako bi ukazale/i na naše postojanje. One simboliziraju da smo ovdje, da je Zagreb grad u kojem živimo, da je ovo zemlja za sve nas te da u njoj živimo i želimo živjeti".

Također su naveli kako uzrok tom vandalskom činu vide u "ponašanju aktualne vlasti koja je sa sobom dovela kulturu nasilja, paleži i ekstremizma kojima se želi zatrti svaka različitost u našoj domovini. Tu kulturu isključivosti ne prepoznajemo samo mi građani i građanke, već ju prepoznaje čitav svijet. Zato kažimo svi zajedno dosta mraku, dosta ekstremizmu. Hrvatska treba, želi i voli različitost".

Stoga su pozvali sve građane i građanke, a posebno sve obitelji da se okupe na 15. Zagreb Prideu u subotu 11. lipnja i podrže borbu za slobodan, miran i sretan život svih ljudi u Hrvatskoj.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.